Treceri peste care nu am trecut

  • Autor Redacția
  • Data 30 iunie 2016

Pentru ediția Someș Delivery 2016, organizatorii proiectului au cerut Primăriei Cluj-Napoca, în afara autorizației pentru eveniment și amenajările temporare ale malurilor, aprobarea  și implementarea a trei intervenții în spațiu care susțineau demersul de apropiere de Someș: pietonalizarea temporară a străzii Gavril Muzicescu, dechiderea trotuarului tehnic nefolosit de pe podul din apropierea hotelului Napoca și realizarea unor treceri de pietoni (cel puțin temporare) în puncte de maximă necesitate.

Cele trei treceri de pietoni propuse de Someș Delivery

Aceste solicitări au primit aviz favorabil și două dintre ele, pietonalizarea și deschiderea trotuarului de pe pod au fost implementate cu prompitudine, la data stabilită de comun acord, lucru pentru care mulțumim încă o dată Primăriei Cluj-Napoca.

În schimb nerespectarea promisiunii legate de trecerile de pietoni a afectat proiectul nostru, atât ca funcționare cât și ca imagine, motiv pentru care vrem să clarificăm situația lor.

Demersul pentru obținerea trecerilor de pietoni a demarat cu mai bine de trei luni în urmă și a constat în depunerea documentației necesare avizării (22 martie 2016), urmată de discuții repetate cu Direcția Tehnică – Serviciul Siguranței Circulației Rutiere din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Pentru avizarea cererii noastre era necesară întrunirea unei comisii formată din membri ai Primăriei și ai Poliției Rutiere, care nu a avut loc în perioada următoare solicitării noastre. La sugestia Primăriei am depus și la Poliția Rutieră aceeși documentație, lucru care a făcut ca cele două instituții să ajungă la o concluzie. În final ni s-a comunicat verbal aprobarea a trei dintre cele cinci treceri de pietoni solicitate (amplasarea lor pe hartă) și a existat o discuție legată de implementarea lor, în care am reușit să convingem Direcția Tehnică că această chestiune intră în atribuțiile ei. Pe măsura apropierii datei Someș Delivery 2016 am încercat în mod repetat să aflăm stadiul realizării trecerilor de pietoni – am primit de fiecare dată răspunsuri vagi și promisiuni, dar niciun document scris. La ultima discuție, purtată telefonic joi, 16 iunie 2016, ni s-a confirmat încă o dată că trecerile vor fi la locul lor până sâmbătă. Din păcate ele nu au fost și nu sunt nici astăzi acolo.  Subliniem faptul că un eveniment aprobat și co-finanțat de Primăria Cluj-Napoca a prezentat un risc nejustificat pentru siguranța participanților, nevoiți să traverseze ilegal străzi cu trafic auto intens, din cauza nerespectării unor intervenții în spațiu asumate de Direcția Tehnică a aceleiași Primării. E o situație paradoxală, a cărei cauză nu reușim să o înțelegem, motiv pentru care solicităm Direcției Tehnice – Serviciul Siguranței Circulației Rutiere o explicație.

Încheiem cu mențiunea că cele trei treceri de pietoni aprobate nu erau destinate doar unui eveniment de două zile, ci sunt absolut necesare pe termen lung. Afirmăm asta cu certitudinea celor care au observat cu atenție traficul pietonal timp de luni de zile și au discutat cu sute de locuitori ai zonei sau de oameni care o tranzitează zilnic. În plus aceste treceri încurajează atât mersul pe jos cât și apropierea de malurile Someșului, două din obiectivele declarate ale administrației orașului. Tocmai din aceste motive cerem public Direcției Tehnice – Serviciul Siguranței Circulației Rutiere din cadrul Primăriei Cluj-Napoca realizarea celor trei treceri de pietoni aprobate la cererea Someș Delivery sau un raspuns scris prin care să motiveze respingerea lor.

— Echipa Someș Delivery

Această luare de poziție a apărut inițial pe pagina oficială de Facebook a Someș Delivery.