Cercetare de teren: Ce amenajări își doresc clujenii pe Someș?

  • Autor Redacția
  • Data 11 martie 2017

În urmă cu câteva săptămâni am început o cercetare de teren desfășurată sub forma unui vox-populi, pe tronsonul Podul Garibaldi – Pasarela Albastră, tronson pe care va avea loc Someș Delivery 2017.

Pornind de la întrebarea „Ce-și doresc utilizatorii tronsonului ca amenajare/construcție?”, am descoperit o serie de nevoi și idei de amenajare oferite de către cetățeni. Idei pe care le-am publicat în ultimele zile și pe baza cărora am decis să testăm posibilitatea amplasării unor pontoane la mal care să încurajeze accesul la apă în cadrul unui workshop adresat studenților arhitecți.

Așadar, printre nevoile funcționale ale spațiului și ideile de amenajare/construcție enumerăm:

Țâșnitori sau fântâni și o continuitate a acheiului betonat, actualmente întrerupt din imediata vecinătate a apei, acces întrerupt de gurile de canal care se varsă în râu, mai ales pe malul 1, zonă intens folosită de sportivi, pentru că pe aleea ciclabilă sunt mereu bicicliști, cărucioare pentru copii sau pietoni.

Îmi place să alerg pe lângă apă pentru aerul fresh, dar e foarte frustrant faptul că nu poți alerga continuu, pentru că sunt aceste guri de canal neacoperite. În plus, ca sportiv, e greu să cari după tine apă și ar fi practice niște țășnitori pe acest traseu. În rest, e bine, mă bucur că au pus coșurile de gunoi de-a lungul apei. E mai curat acum. — Diya, 24 de ani, Mauritius

Dragarea, decolmatarea Someșului, reamenajarea fostelor insule și întreținerea celor existente.

Mă deranjează indisciplina. Cred că dacă s-ar pune ceva, ar fi mult prea aglomerat. E aerisit așa, e în ordine. E lăudabil ce încearcă să facă Someș Delivery (SD). Dacă s-ar putea draga Someșul, ar fi excelent. Chiar am văzut la Praga, la poduri erau niște opritoare unde se aduna mizeria. — A.D., pensionară

Punți pe de care să se poată aduna gunoaiele și plute din plastic reciclat. Pentru păsări să fie insulițe de vegetație mai frumoase ca un fel de grădinițe, cu pietriș, nisip, salcie, stuf cum am vazut în alte țări, un fel de tur educativ pentru copii. De asemenea, asociațiile de permacultură ar trebui implicate în crearea unui ecosistem în jurul apei, de la bărci până la stufăriș și plută de peturi. Se mai pot face și grădini suspendate pe poduri, pe picioarele de beton, se pot folosi împletituri de răchită. Simplu e mai frumos. Când se adună mai multe amenajări și nu sunt întreținute, începe să arate ciudat. — Alina C., 37 de ani

Mai multe coșuri de gunoi, dar și coșuri speciale penru câini.
Transportul cu bărci.
Reparația și întreținerea pasarelei albastre și a podului Garibaldi, precum și crearea unei zone de agrement pe apă.
Amenajări ce țin de siguranța copiilor privind accesul la apă.
Amenajarea unui ponton, instalarea unui sistem de iluminat, aparate de fitness.

Toată iarna parcă a fost deltă aici, plin de lișițe, rațe, cormorani, lebede. Se poate construi un loc, un ponton, unde poți să stai în voie să privești păsările cu familia. Se poate opri Someșul să se facă un loc de plimbare cu barca. Să se repare pasarela, să se pună un sistem de iluminat pe malul 2, să se repare drumul de beton. Locuiesc în zonă, vin des pe aici și nu sunt lumini ca pe partea cealaltă. Ar trebui conceput un sistem de iluminat in această zonă. — Naiana P., 66 de ani

O terasă, un restaurant, diverse chioșcuri.
Modernizarea zonei de câini de pe malul 2, instalarea unei rampe de biciclete.

Așadar, există nevoi ce țin de funcționalitatea tronsonului și accesibilitatea la apă de care sunt responsabile instituțiile publice și private, dar răspunderea civică cu privire la întreținerea unei ape curate și a malurilor este la fel de importantă.

În urma sondajului, reiese o mulțumire generală față de amenajările adiacente malurilor, cu câteva nevoi de completare, pe care le-am precizat mai sus. Am dat și de idei inovative privind posibile amenajări, dar și de aprecieri privind celelalte intervenții temporare realizate de SD. Întotdeauna, însă, a fost amendată lipsa întreținerii continue.

Sondajul a fost realizat de către echipa Someș Expres și a fost adresat respondenților cu cu vârste cuprinse între 6 și 80 de ani, de genuri și ocupații socială diverse.

Someș Express

Paula Boarță (interviuri, text)
Simona Or Munteanu (foto, text)
Bianca Dimitriu (grafica)