Insulă de vegetație și memorii pe Someș | interviu colectivul INSULA

  • Autor Redacția
  • Data 5 iunie 2017

Așa cum spune și titlul, proiectul își propune construirea unei insule. Desigur, la prima vedere am spune că e un gând utopic, însă vorbim de o insulă de vegetație plutitoare pe apă, dar și a unui spațiu de interacțiune socială pe malul râului.
Am discutat cu cei din colectivul Insula pentru a afla mai multe despre acest proiect și am aflat cum vor construi o insulă și mai ales de ce. Între timp, pot fi urmăriți și pe facebook și instagram pentru a vedea progresul proiectului

Povestiți-mi un pic cum ați decis să construiți o insulă pe Someș? Și mai ales, de ce?
Ce încercați să transmiteți comunității prin amplasarea acestei insule?

Ne dorim ca Someșul să spună povești, precum cea a insulelor sale, cele naturale – insule care dispar încet și nefiresc și a căror prezență este uitată de trecători.
Ne dorim să transmitem și povestea socială a râului, o poveste grăită de oamenii locului, care își amintesc Someșul în diferite timpuri și culori. Așa s-a născut insula de vegetație plutitoare, instalația pe care o vom construi prin contribuția localnicilor din zonă. Folosim întâlnirile și interviurile pentru a culege amintirile acestora despre râu., iar prin contribuție ne referim atât la poveștile lor, cât și la PET-uri pe care le cerem oamenilor pentru a construi insula plutitoare.
Pe de-o parte, insula artificială invită la conștientizarea insulelor naturale de pe Someș – a căror existență credem că nu e suficient problematizată la nivelul discursului public local. Pe de altă parte, vrem să punem în vedere amintirile oamenilor ce constituie, la nivel simbolic, insule ale memoriei sociale ce riscă să fie pierdute dacă nu sunt colectate, ascultate și reinvestite.

Așadar, e mult mai complex decât o insulă obișnuită cu vegetație – e un fel de insulă cu amintiri, gânduri, implicarea comunității în mod direct și vegetație, de fapt.
Sunteți o echipă foarte mare, ne povestești un pic cine ce face și cum se va aplica experiența fiecăruia în această insulă?

E foarte mult de lucru, deci e nevoie de o echipă mare. Cred că avem trei direcții generale: cea de concept și construcție propriu-zisă a insulei, unde Daria Seușan și Roxana Ocoș (studente la arhitectură) coordonează mișcările. Urmată de partea de memorie socială, de care se ocupă o mână de antropologi și sociologi (Oana Pop, Silvia Seușan, Raluca Vladu, Cosmin Moise și Grig Vulpe) care merg “pe teren”, la oameni, și vorbesc cu ei despre Someș. Bineînțeles, există și componenta de reciclare, unde încerc să experimentez diferite metode de a colecta PET-urile pentru insulă. Anda, specialistul nostru în botanică, ne va îndruma la componenta de vegetație a insulei, după ce o construim. Andrei Bobiș ne ajută să punem cap la cap materialul audio și să îl reproducem printr-o instalație, folosind căștile, la fața locului.

Cum sperați să influențați comunitatea riverană Someșului?
Dar Someșul în sine?

Sperăm să invite la un exercițiu de conștientizare activă – participanții și trecătorii să își aducă aminte sau să afle că acolo erau până de curând insule naturale. Sperăm, de asemenea, să trezim în aceștia dorința de a se implica mai mult în felul în care Someșul se transformă.
Iar locuitorilor le vom da oportunitatea să își construiască o istorie locală, a lor – o perspectivă micro-socială a experiențelor și emoțiilor asociate Someșului.

Proiectul are 3 componente destul de diferite, iar împreună se îmbină frumos –
care credeți că vor fi provocările? V-ați gândit deja și la soluții?

Provocări sunt multe: cum ar fi dispersarea procesului de a construi insula, de a procura în timp materialele sau de a beneficia de deschiderea necesară de la locuitorii din zonă pentru a le înregistra amintirile despre Someș.
Avem o planificare foarte detaliată și ne-am gândit încă de la început la mai multe opțiuni pentru fiecare dintre componente.
Nu credem că vor fi probleme foarte mari.

Și ca de final de discuție: Ce vă doriți să se întâmple la eveniment pe această insulă?

Atenție, insula nu va permite susținerea persoanelor.
Ea are o valoare simbolică și sperăm să atragă păsările care obișnuiau să se plimbe pe fostele insule naturale.
Vom avea în dreptul insulei, pe mal, o zonă amenajată unde cei interesați vor putea să asculte poveștile localnicilor despre Someș, despre insule și despre viața din jurul râului. Vom avea, de altfel, și o instalație cu căști și o aplicație pentru smartphone accesibilă prin scanarea unui cod QR în diferite puncte ale tronsonului de râu pe care se va desfășura Someș Delivery anul acesta.

Despre Colectivul INSULA

Membrii colectivului se definesc ca fiind o tânără echipă multidisciplinară, preocupați de economie socială, șomaj intelectual, orașe verzi, politici publice participative, sustenabile şi inclusive. Constituiți formal în Grupul pentru Dezvoltare Locală 2.0, pe termen mediu și lung își propun să canalizeze diferite experiențe administrative, profesionale și cetățenești asupra orașului contemporan într-un proces de reformă socială grassroots.