Jurnal Vizual | Workshop virtual design & build 2020

  • Autor Redacția
  • Data 1 iunie 2020

Cum a fost la workshop-ul virtual de design & build:

Prin Workshopul anual de design & build, am urmărit să provocăm REimaginări pe mai multe planuri ale unui viitor mai sustenabil, din partea cetățenilor și autorităților, pentru râuri mai curate și mai conectate cu viața orașului.

Anul acesta nu ne-am mai putut întâlni să dezbatem, să imaginăm și desenăm, iar întâlnirea pe malul Someșului pentru construcție a ieșit din discuții. Cu toate astea, super-echipa care organizează workshop-ul s-a adaptat mai repede decât ai spune Koho’ și au gândit un workshop 100% online.

Alături de 6 studenți din mai multe orașe, pentru că anul acesta ne-am putut adresa și celor din afara Clujului, s-au întâlnit virtual în două weekenduri diferite, în care au gândit și creat de la 0 un boardgame educativ despre soluții sustenabile pentru Someș.

Cum se joacă:

Scopul jocului e de a antrena jucătorii într-o dezbatere pentru a găsi cele mai bune soluții cu care se confruntă râul.

Jucătorii sunt o echipă, dar au roluri diferite: locuitor, antreprenor sau primar și trebuie să fie minim 3.

Tabla de joc are pătrățele cu probleme care trebuie rezolvate, pe care echipele se deplasează și un termometru care arată gravitatea problemelor.

Cărțile cu întrebări sunt împărțite în 3 categorii: deșeuri, cadru natural și amenajare, iar în funcție de problemele rezolvate există soluții și resurse necesare, iar pe verso consecințe ale diferitelor soluții alese.

Jucătorii trebuie să voteze soluția potrivită pentru râu, asumându-și costul resurselor și consecințele sale.

Vedeți în demo-ul de mai jos cum s-au descurcat primii jucători și dacă au salvat râul.

Despre coordonatorii workshopului:

Koho’ este un grup de tineri arhitecți clujeni (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond) care se concentrează pe proiectarea și construcția de intervenții temporare și instalații la scară mică. Au contribuit la numeroase intervenții în cadrul celor 5 ediții Someș Delivery. Workshop-ul este adresat tuturor celor care vor să participe și este organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți Cluj