Someș Delivery 2020: o hartă participativă pentru cartarea râului, un ghid, noi amenajări și instalații temporare, dezbateri, tururi ghidate și un concert

  • Autor Redacția
  • Data 4 decembrie 2020

În 2020, Someș Delivery și-a regândit strategia pentru a încurajează interacțiunile în grupuri mici și explorarea pe cont propriu a râului emblematic pentru Cluj. Orașul se poate bucura de câteva instalații artistice și arhitecturale noi: Cubeș, Râul, Plasa de Schele, Revelator și Fixativ. 

Foto: Vlad Cupșa
Foto: Vlad Cupșa
Foto: Vlad Cupșa

Someș Delivery cere Primăriei realizarea unei piste de biciclete de-a lungul râului, pe traseul Gilău – Florești – Cluj – Apahida – Jucu – Bonțida. Pentru asta a realizat, împreună cu echipele care au propus inițiativele la concursul dedicat, un tur ciclist și tururi ghidate hidrobiologice, Mozaicul viu al Someșului, despre care puteți citit mai multe aici, prin care participanții au descoperit organisme acvatice care au o importanță majoră în procesele de autoepurare a apelor. 

Foto: Vlad Cupșa

Apa, râul, modul în care arată și cum îl putem integra în viața comunității, toate acestea au fost dezbătute în două evenimente online pe care le mai găsiți pe pagina de Facebook Someș Delivery. În cadrul primei dezbateri, reprezentanți ai Primăriei Cluj Napoca, Florești, companiei de apă Someșul ai Agenției pentru Protecția Mediului precum și reprezentanți ai societății civile au discutat despre problema curățării și igienizării râului și au propus o colaborare mai strânsă pentru un râu mai curat. Cea de-a doua discuție a urmărit modalitățile de (re)integrare a cursurilor de apă în cotidianul urban, și i-a avut ca invitați pe Asociația Ivan Patzaichin Mila23 (Rowmania), Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului Romaniei, Timișoara verde-albastră Asociația Unda Verde și proiectul Mozaicul Viu al Someșului. Prin intermediul acestei discuții se dorește căutarea unor modalități de colaborare între proiecte/organizații care au această temă comună. Un alt punct important al acestei discuții a fost identificarea tipurilor de probleme și provocări cu care fiecare proiect s-a confruntat, fie ele la nivel local, administrativ, birocratic sau legislativ. 

“Evenimentul a început, ca în fiecare an, cu o acțiune de ecologizare, de data asta în zona pasarelei pietonale de pe strada Fabricii de Zahăr, unde, alături de locuitorii cartierului care au dorit să ne ajute, am strâns peste 40 de saci de deșeuri: de la pet-uri, haine, papuci, cești, conserve și electrocasnice. Vrem să ameliorăm ecologic și estetic râul, chiar dacă curățenia e efemeră. Un nou gunoi vine mereu din amonte. Neavând containere sau coșuri de gunoi în zonă, se aruncă constant deșeuri care ajung în râu și pe maluri”, spun organizatorii. Lipsa acestora, precum și a unor modalități de combatere a efectivă a acțiunii de deversare a gunoaielor în aceste zone mai puțin populate a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul primeri dezbateri online. Primăria din Florești dorește să ia măsuri concrete pentru identificarea zonelor cele mai frecventate pentru aruncarea deșeurilor, pentru a putea să instaleze camere de supraveghere și containere de gunoi în acestea. 

Tot mai mulți clujeni folosesc malurile Someșului în zonele populare, deși există multe locuri mai puțin cunoscute de-a lungul râului. Orașul se dezvoltă și crește iar Someșul poate fi oriunde liantul acestei dezvoltări. Zona necunoscută a Someșului poate fi explorată și înțeleasă, ca apoi să fie inclusă în strategia de dezvoltare a orașului. Pentru asta, echipa Someș Delivery a lansat o hartă participativă la care poate contribui oricine, adăugând locuri noi pe malul râului, spații frumoase ascunse, dar și locuri mai puțin plăcute, afectate de  deșeuri, pe care le putem face împreună mai plăcute. Puteți urma pașii simpli de pe pagina http://somesdelivery.ro/somesul/harta-somesul-din-cluj. 

Evenimentul s-a încheiat cu realizarea unei picturi murale monumentale realizate pe unul din pereții Liceului de Arte Vizuale Romulus Ladea de artiștii Ocu și Kero. Cei doi, care realizează și proiectul ”Artă în curtea școlii”, au folosit pentru realizarea muralului cu o vopsea specială, care purifică aerul. Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu al Street Delivery, dezvoltat anul acesta în București, Bacău, Iași, Timișoara, Craiova și Cluj, prin care orașele participante își propun să ”să ridice moralul cu muralul”. 

Mai multe detalii despre această ediție atipică și toate activitățile și evenimentele din cadrul său pot fi consultate pe site: http://somesdelivery.ro/editii/sd-2020/ sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SomesDelivery/

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

 

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

 

📷 Vlad Cupşa ◘ http://komiti.media/

Someș Delivery este un proiect independent, inițiat împreună cu Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.  

Someș Delivery 2020 este realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și sponsorizat de Emerson

Pictura mură a fost realizată prin susținerea exclusivă a Kaufland România