Someș Delivery

Someș Delivery 2015

O ediție pilot, de testare, ale cărei mize au fost atragerea atenției asupra Someșului, declanșarea unei reflecții asupra rolului său și creșterea unei dorințe comunitare de apropriere a râului. Și-a propus de asemenea construirea unei platforme de întâlnire pentru cei interesați de Someșul din Cluj și a unei baze de date despre acesta.

Prima ediție Someș Delivery a avut loc în 13-14 iunie 2015, pe segmentul de râu cuprins între podulurile Napoca și Horea din Cluj.

S-au realizat proiectele selectate prin concurs, precum și cele proprii și ale partenerilor. În total au fost 8 amenajări temporare, două deschideri de spații, o deschidere de trecere între Teatrul Maghiar și Universitatea Tehnică și 11 evenimente de animare.

Au participat peste 2000 de oameni, care au parcurs în cele două zile circuitul conturat de amenajările temporare și evenimente.

Au fost implicate mai multe instituții riverane: Teatrul Maghiar, Universitatea Tehnică, Casa Tranzit, Banca Transilvania. Locuitorii zonei au fost implicați într-o dezbatere de urbanism participativ. Au rezultat trei studii sociologice legate de locuirea pe malurile Someșului și utilizarea acestuia.

S-a realizat o igienizare a tronsonului, iar organizația Zero Waste Romania a anunțat demararea unui proiect de mediu dedicat întregului Someș Mic (Revendică-ți Someșul!).

Concluziile primei ediții Someș Delivery au fost sistematizate într-un raport către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Concluzii și urmări

Este nevoie de un proiect care să testeze ideile comunității legate de amenajarea și folosirea malurilor râului și care să asume rolul de mediator cu autoritățile.

Clujenii sunt interesați de Someș și se apropie imediat de acesta în momentul creării punctelor de acces și de interes.

Instituțiile responsabile de soarta Someșului se deschid treptat față de noi abordări ale acestuia.

Instituțiile riverane sunt dispuse să colaboreze pentru un bine comun, în cazul creării contextului potrivit.

Someș Alley, intervenția propusă de Young Artists Assembly + Cs și păstrată în spațiu pe toată durata verii, a reprezentat pentru clujeni un punct de atracție pe Someș și un model de amenajare reușită a malului dinspre Parcul Central. Urmele lăsate de ea în mentalul colectiv au fost vizibile în timpul protestelor împotriva lărgirii carosabilului de pe Splaiul Independenței, când multe dintre grupurile implicate au ales Someș Alley ca imagine reprezentativă.

Placa care marchează în patru limbi numele punții Elisabeta, propusă și mplementată de echipa formată din Anca Virginaș, Cristian Hanusz și Andrei Ujică, a fost permanentizată.

Galerie de imagini

Harta tronsonului

Evenimente

Sâmbătă, 13 iunie 2015

10:00–14:00 Pavilionul Someș Delivery
11:00–12:00 Pavilionul Someș Delivery
12:00–14:00 Terasa Atelier
16:00–19:00 Pavilionul Someș Delivery
16:00–20:00 Curtea Teatrului Maghiar
19:00–22:00 Someș Alley
19:00–22:00 Terasa Atelier
21:30–23:30 Curtea Casei Tranzit

Duminică, 14 iunie 2015

11:00–13:00 Terasa Atelier
13:00–15:00 Curtea Teatrului Maghiar
16:00–18:00 Pavilionul Someș Delivery
17:00–19:00 Curtea Casei Tranzit
19:00–22:00 Peninsula Astoria
19:00–22:00 Terasa Atelier
19:30–20:30 Curtea Teatrului Maghiar
21:00–22:00 Curtea Teatrului Maghiar

Amenajări

Aleea Teatrului și a Universității

Aleea Teatrului și a Universității

O activare de spațiu care ne-a bucurat mult a fost cea de la Teatrul Maghiar, a cărui curte interioară, prelungită de-a lungul Someșului, a găzduit mai multe dintre evenimentele SD 2015. Aleea Teatrului și a Universității a presupus deschiderea trecerii dintre Teatru și Uiversitatea Tehnică, practic un nou traseu urban…

Pavilionul Someș Delivery 2015

Pavilionul Someș Delivery 2015

A fost gândit ca o construcție temporară modulară, multifuncțională, ce poate fi reconfigurată în funcție de nevoile de utilizare și de integrare în sit. Mizele sale au fost de a crea o legătură între Cetățuie, malul verde și apă, de a semnala faptul că pe Someș se intamplă ceva, de…

Podul Elisabeta: trecut și prezent

Podul Elisabeta: trecut și prezent

Proiect de valorizare a unui monument arhitectural, Podul Elisabeta – trecut și prezent a relevat nevoia informării în privința unor elemente de patrimoniu prea puțin cunoscute clujenilor. Amplasarea plăcii cu numele podului în patru limbi a stârnit mai multe reacții pozitive: surpriza multora de a afla pentru prima dată denumirea…

Terasa Atelier

Terasa Atelier

Gândită ca spațiu pentru evenimente și loc de relaxare, terasa a funcționat ca o extensie a Pavilionului în zona mai largă a esplanadei Astoria – partea dinspre podul Horea. Soluția tehnică forțată de starea deplorabilă a terenului a fost podirea unei suprafețe de 100mp și umbrirea parțială a acesteia cu…

XO Cărare de explorare

XO Cărare de explorare

Poate cea mai clar exprimată dorință a participanților la SD 2015 a fost crearea unui acces permanent, comod și sigur, la limba de pământ de lângă Astoria. Mulți clujeni au experimentat pentru prima dată coborârea în acest „mic paradis”, de care și-ar dori să se bucure mai des. Dorința generală…

Instalații

Focus

Focus

Proiectul a încercat să marcheze unul dintre buzunarele verzi complet nefolosite de pe tronsonul Horea-Napoca, situat pe malul drept între podul Elisabeta și curtea Teatrului Maghiar. Intenția inițială de a focaliza, prin vizoarele ușilor amplasate în spațiu, niște puncte interesante de pe malul opus, nu s-a putut realiza tehnic (neputându-se…

Nature Band-Aid

Nature Band-Aid

Intervența a completat Someș Alley, oferind celor care au folosit acest loc de recreere o îmbunătățire a perspectivei malului opus. Instalația constând în jardiniere cu plante care ar fi crescut natural în zonă a semnalat puternic lipsa completă a vegetației pe malul zidit din dreptul străzii Mamaia.

Organizatori

Parteneri Strategici

Sponsori

Parteneri

Parteneri Media