Someșul de la firul ierbii

Someșul se remodelează! De la prima ediție Someș Delivery și până acum, s-au schimbat multe în percepția asupra Someșului și am conștientizat tot mai tare că orașul e traversat de un râu cu un potențial fantastic. Mai mult, anul trecut Someșul a fost subiectul unui concurs internațional de strategie urbană și proiectul câștigător urmează să fie detaliat și implementat în anii următori.

În acest context, credem că e relevant să ne întrebăm în continuare cum se vede Someșul de la firul ierbii și să vă invităm la un concurs de proiecte care chestionează relația oamenilor cu râul. Credem că nu există un loc mai nimerit pentru a face asta decât Parcul Armătura.

Someș Delivery vă invită la un concurs pentru instalații artistice și intervenții temporare de activare a Parcului Armătura. Căutăm idei de utilizare a malurilor Someșului, happening-uri, instalații artistice, amenajări temporare, evenimente comunitare etc. care pot transforma de jos-în-sus relația orașului cu râul.

Someș Delivery 2018 se desfășoară în 14 și 15 iulie, în Parcul Armătura.

Participarea este deschisă oricui, fără restricții de domiciliu, pregătire/experiență artistică, sex, vârstă, etnie, etc. Sunt acceptate lucrări propuse de autori individuali sau în echipă. Înscrie o idee de animare a Someșului și a spațiului verde din vecinătatea lui până în 30 mai 2018, iar noi te ajutăm să o implementezi în cadrul Someș Delivery.

Harta tronsonului Someș Delivery 2018

Organizatori

Asociația miniMASS, Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun.

Câteva aspecte ale Parcului Armătura, locul de desfășurare a Someș Delivery 2018

+ Parcul Armătura e una dintre cele mai sălbatice zone de lângă apă din Cluj, situat la confluența a două cursuri de apă: râul Someș și râul Nadăș, un loc special cu maluri naturale și vegetație abundentă.

Cu toate acestea râul e aproape imperceptibil și inaccesibil din parc. Panta abruptă și vegetația crescută haotic împiedică accesul la râu. Din păcate accesul la râu este dificil din cauza lipsei unor amenajări care să faciliteze coborârea la apă. Iar malul drept este complet inaccesibil în zona platformei Carbochim.

Lipsa dotărilor (iluminat public, mobilier urban, surse de apă potabilă, toalete publice etc.), absența conexiunilor pietonale cu vecinătățile (alei, pasarele, treceri de pietoni) și starea precară a aleilor din Parc fac ca spațiul să fie perceput ca neatractiv și nesigur și de aceea să fie puțin utilizat de locuitori.

+ Diversitatea socială a acestei foste zone industriale e remarcabilă. În vecinătate au apărut clădiri de birouri și se anunță noi investii imobiliare la scară mare. Toate acestea vor influența cu siguranță transformarea spațiului public.

+ Râul permite pe acest tronson amenajări pentru sporturi acvatice, fosta ecluză dezafectată și bazinul de acumulare din amonte crescând viteza de curgere a apei pe trasee direcționate.

+ Cadrul natural și biodiversitatea.

Poluarea parcului cu gunoi menajer, poluarea albiilor cu gunoiul deversat în râul Someș și râul Nadăș și lipsa unei strategii și a unor amenajări care să protejeze cadrul natural din zonă.

+ Diversitatea utilizărilor posibile: promenadă, recreere, activități pe apă, pescuit, plimbat câini, sport, tranzit, evenimente la scară mică etc.

Lipsa sau insuficiența infrastructurii care să încurajeze aceste utilizări.

Ce facem noi

E o ediție ambițioasă a proiectului Someș Delivery. Semnalăm mai jos ce ne-am propus să facem prin intervențiile noastre în spațiu, pentru a evita suprapunerile de amenajări și pentru a le evidenția ca posibile locuri de desfășurare a evenimentelor.

Pavilionul Someș Delivery — structura modulară creată de echipa KOOHO pentru edițiile anterioare Someș Delivery va fi reutilizată, într-o nouă configurație, oferind un spațiu umbrit în vecinătatea apei, loc de relaxare și socializare în parcul Armătura.

Scena Someș Delivery va găzdui concerte și proiecții în aer liber, valorizând potențialul acestui spațiu urban și asigurând câteva funcțiuni complementare principalei zone de promenadă de pe malul Someșului.

Microintervenții: Amenajări realizate în urma workshop-ului de Design & Construcție coordonat de echipa KOOHO, au ca scop facilitarea accesului la apă și creează un traseu semnalizat cu puncte de popas și relaxare. O descriere mai detaliată a intervențiilor găsiți aici.

Pod peste Nadăș — o legătură care să facă Parcul Armătura mai accesibil și mai bine conectat la cartierele din zonă. Proiectul este rezultatul unui concurs, DesignIng Connections, organizat de Asociația Centrul de Inginerie Seismică, și la care au participat echipe de studenți ingineri și arhitecți. Un proiect menit să creeze conexiuni între oameni, spații și cunoștințe.

Pe lângă acestea, în Parcul Armătura mai există o intervenție temporară, Take a seat with King Matthias, o piesă de mobilier urban realizată de echipa Kooho în cadrul unei serii de instalații plasate în diverse spații verzi din oraș și create pentru cea de-a 560-a aniversare a alegerii regelui Matia.

Mizele Someș Delivery 2018

Acțiunile de jos în sus. Ne propunem să încurajăm în continuare acțiunile locuitorilor de asumare a spațiului public, de utilizare liberă a spațiului verde, și implicit participarea la decizia asupra spațiului public.

Amenajări pentru viața cotidiană. Având în vedere potențialul uriaș al tronsonului ales, credem că pot fi realizate o mulțime de activități și intervenții lângă apă și pe apă, iar prioritatea acestei ediții este semnalarea firescului acestui tip de relaționare cu apa în viața cotidiană.

Relația cu apa. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă.

Ce căutăm

 • Instalații sau performance-uri care pot produce efecte durabile în relația locuitorilor cu Someșul sau care testează posibile utilizări cotidiene ale spațiului public și limitei dintre mal și apă;
 • Mobilier urban;
 • Idei de amenajări temporare;
 • Proiecte care țin de domenii diverse (arhitectură, mediu, antropologie, muzică, arte vizuale și performative, sociologie, aplicații online, sport, gastronomie, urbanism etc.);
 • Inițiative care lucrează cu comunitatea/utilizatorii și care produc un spațiu public inclusiv social;
 • Propuneri care susțin și îmbogățesc plimbarea de-a lungul Someșului prin explorarea aspectelor de relaxare, socializare, contemplare și interacțiune cu apa;

 • Evenimente care țin de folosirea cotidiană, firească, permanentă a Someșului, și nu de una ocazională, festivalieră;
 • Proiecte care vorbesc despre bune practici și bună vecinătate, cartier, trasee urbane alternative, legături, spațiu public, accesibilitatea la apă, artă comunitară, stil de viață sănătos etc.
 • Idei originale legate de felul în care se poate interacționa în mod direct cu apa;
 • Idei originale sau adaptări ale unor activități care să îi facă pe oameni să simtă că locul le aparține.

Premii

Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare. Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe. Am stabilit însă niște limite superioare: 6000 lei atât pentru proiectele care presupun construcții, instalații sau amenajări cât și pentru evenimente. Proiectele colaborative, care includ atât o parte de construcție/amenajare cât și una de animare, pot cumula premii.

Juriu

 • Șerban Țigănaș, arhitect
 • Vlad Sulea, designer
 • Adriana Măgerușan, arhitect
 • Marius Moga, arhitect
 • Alexa Băcanu, manager cultural
 • Dan Burzo, designer și inginer software

Citește regulamentul complet

Participă la concurs