Concurs 2020

Introducere

An de an aducem la un loc arhitecți, artiști, muzicieni și iubitori de natură mai aproape de Someș și credem că în acest an râul a simțit lipsa ideilor voastre. Mai mult ca oricând vom pune accent pe explorare și (re)descoperire a locurilor de-a lungul râului pe unde nu am ajuns.

Reconectarea cu natura a devenit foarte importantă în ultima perioadă. Tot mai mulți clujeni folosesc malurile Someșului în zonele populare deși există multe alte locuri mai puțin cunoscute și unele complet necunoscute de-a lungul râului. Pentru a avea un râu bine conectat la oraș e bine să privim și spre aceste zone. Orașul se dezvoltă și crește iar Someșul poate fi oriunde liantul acestei dezvoltări. Zona necunoscută a Someșului poate fi explorată și înțeleasă ca apoi să fie inclusă în strategia de dezvoltare a orașului. Împreună cu voi  putem să descoperim întregul culoar al Someșului.

Tema

Astfel lansăm un concurs de idei care să susțină această explorare a malurilor necunoscute. Așteptăm implicarea voastră pentru a aduce o serie de idei de REconectare la Someș în locurile necunoscute prin: instalații artistice, amenajări și intervenții temporare de activare a unor zone ce se cer a fi descoperite.

Someș Delivery – REconectare la Someș încurajează creația artistică, proiecte inovatoare, interdisciplinare și participative. La concursul de proiecte căutăm intervenții eficiente, funcționale și estetice în spațiile publice ale malurilor râului, încurajăm inițiativele experimentale, inovatoare, originale.

Unde

În mod normal ne alegeam în fiecare an un tronson nou de intervenție, dar anul acesta (mai special) vom încuraja instalații pe parcursul râului în oraș pe care nu-l cunoaștem. Dinspre centrul Clujului spre est, culoarul Someșului Mic devine tot mai necunoscut cu cât ne îndepărtăm de centru. Locurile din această zone pot fi considerate indezirabile, neprietenoase, murdare sau inaccesibile dar când ne apropiem de ele ne încântă să descoperim că sunt frumoase, umbroase, sălbatice și bogate în vegetație, animale și insecte.

Cum aplici

Citește regulamentul complet AICI. Pentru a transforma ideile tale în realitate, înscrie AICI o propunere de proiect pentru Someș și spațiul verde din vecinătatea lui până în 30 septembrie 2020, ora 23:59, iar noi te ajutăm să o implementezi.

Formular de aplicație:

Ce facem noi

Având în vedere contextul pandemiei, am renunțat la planificarea unor evenimente cu mult public, încurajând interacțiunile în grupuri mici. Încercăm să vedem Someșul prin ochii noștri și ai voștri și să-l cunoaștem mai bine.

Vom amplasa module din pavilioanele Someș Delivery în câteva locații pe malurile Someșului și propunem apropierea de râu prin explorarea și prin crearea unei hărți comune a malurilor împreună cu cetățenii.

Mizele Someș Delivery 2020

Ape mai curate. Am asumat anul acesta teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de material. Ne întrebăm ce putem face fiecare dintre noi pentru râuri mai curate.

Acțiuni participative. Ne propunem să încurajăm în continuare aproprierea râului și a malurilor sale, comportamente libere în spațiu public, inițiativele cetățenești, și, implicit, participarea la decizia asupra transformării Someșului din Cluj.

Utilizare cotidiană. Având în vedere vecinătatea imediată cu un mare cartier de locuit, credem că propunerile de activare trebuie să fie adaptate vieții cotidiene și să contribuie la calitatea vieții în cartierele vecine râului.

Relația cu apa. Activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă prin realizarea unor intervențiile temporare sau mici evenimente. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea râului, ca atare ele trebuie să fie adaptate locului de desfășurare propus și temei relației orașului cu apa.

Ce căutăm

  • Instalații sau performance-uri care pot produce efecte durabile în relația locuitorilor cu Someșul sau care testează posibile utilizări cotidiene ale spațiului public și limitei dintre mal și apă;
  • Mobilier urban;
  • Idei de amenajări temporare;
  • Proiecte care țin de domenii diverse (arhitectură, mediu, antropologie, muzică, arte vizuale și performative, sociologie, aplicații online, sport, gastronomie, urbanism etc.);
  • Inițiative care lucrează cu comunitatea/utilizatorii și care produc un spațiu public inclusiv social;
  • Propuneri care susțin și îmbogățesc plimbarea de-a lungul Someșului prin explorarea aspectelor de relaxare, socializare, contemplare și interacțiune cu apa;
  • Evenimente care țin de folosirea cotidiană, firească, permanentă a Someșului, și nu de una ocazională, festivalieră;
  • Proiecte care vorbesc despre bune practici și bună vecinătate, cartier, trasee urbane alternative, legături, spațiu public, accesibilitatea la apă, artă comunitară, stil de viață sănătos etc.
  • Idei originale legate de felul în care se poate interacționa în mod direct cu apa;
  • Idei originale sau adaptări ale unor activități care să îi facă pe oameni să simtă că locul le aparține

 

Cerințe obligatorii

  • Intervenții non-invazive, reversibile, care nu afectează cadrul natural și sunt prietenoase cu mediul. Vom aprecia în mod special soluțiile care își pun problema reciclării, reutilizării și post-utilizării.
  • Proiectele trebuie să fie gestionate în mod integral de către propunători.

Premii

Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare. Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe. Am stabilit însă niște limite superioare: 1500 lei atât pentru proiectele care presupun construcții, instalații sau amenajări cât și pentru evenimente. Proiectele colaborative, care includ atât o parte de construcție/amenajare cât și una de animare, pot cumula premii.

Calendar

16.09 lansarea concursului

30.09 termenul limită de înscriere a proiectelor

01.10 jurizarea

02.10 anunțarea câștigătorilor

04.10 – 11.10 realizarea instalațiilor și amenjajărilor temporare

10.11 demontarea intervențiilor temporare și a instalațiilor*  

* sau la o dată ulterioară, stabilită în acord cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca

Juriu

  • Adriana Măgerușan, arhitect
  • Ana Felvinczi, arhitect
  • Marius Moga, arhitect
  • Martha Moroșan, echipa SD
  • George Vaida, echipa SD
  • Vlad Afrasiabi, Echipa SD
  • Mihai Mateiu, FLUX

Așteptăm ideile voastre!

Organizatori

Asociația miniMASS, Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România.