Someș Expres 2021 | Florești | Someșul între rural și urban

  • Autor Redacția
  • Data 4 septembrie 2021

Ediția Someș Delivery din acest an se extinde în zona Floreștiului în proximitatea barajului. Documentarea pe care am realizat-o de-a lungul Someșului în acel areal cuprinde, în special, așa numita „Casa Zânelor”, cu Aquapark-ul din Florești, strada Balastierei și Colonia de sub Deal.

Discuțiile cu locuitorii zonei s-au axat în jurul a două idei de bază: relația lor cu Someșul și problema deșeurilor care afectează râul.

Oferind când sumar, când pe larg opiniile locuitorilor în articole pline de umor, cât mai autentice și cu o notă personală, am încercat să redăm atmosfera locului. Apropierea de oameni, unii locuind în medii precare, alții nu, a fost una firească, fără a intra în detalii tehnice. Așteptându-se de la noi să reprezentăm Primăria Floreștiului și autoritățile responsabile, am primit adeseori informații/revendicări politice, însă noi eram doar mediatori ai societății civile. Din atitudinea locuitorilor e clar că se manifestă nevoia de comunicare directă cu reprezentanți ai primăriei, care să le rezolve unele nelămuriri precum acte pe casă și teren, posibilitatea de a face un contract de salubritate, rețele de canalizare și alte utilități, asfaltarea străzilor și, până la urmă, nevoia de un trai decent în secolul XXI.

Locuințele sunt precare, cele care sunt deasupra malului Someșului spre sud sunt sprijinite în taluzuri din deșeuri de materiale de construcții și posibil să se deverseze „canalizarea” direct în Someș.

Un alt punct important este tranziția unei zone rurale către una urbană. Locuitorii acestei zone au animale precum cai, măgari, porci, capre, gâște, găini, iar pe partea cu dealurile străzii Donath sunt terenuri agricole și sere. Aceste treceri de la extravilan la intravilan și limita dintre zona agricolă și cea urbană, sunt un alt subiect de dezbatere.

În ceea ce privește legătura locuitorilor cu Someșul, aceste maluri sunt folosite zilnic, tocmai datorită faptului că sunt lăsate sălbatice. Pasarela de metal e utilizată de localnici și necesită reparații, căruțele trec prin apă de pe o parte pe alta, pe malul dinspre dealuri (nordic) lângă baraj sunt adevărate petreceri la grătare, zone de scăldat și joacă pentru copii, locuri de pescuit; tot aici este zona de păscut pentru animale, dar și de promenadă pentru cei cu ATV-uri, biciclete, cărucior pentru copii, animale de companie, pe malul opus neexistând trotuar și fiind în plin trafic.

Zona lacului, în schimb, are altă atmosferă. Din grădina pensiunii „Casa Zânelor” spre lac există niște trepte cu structură din metal și lemn, gândite tocmai pentru a avea acces la apă. Între timp nu s-a mai putut obține autorizație de utilizare a hidrobicicletelor. Tocmai  acolo va avea loc o intervenție Someș Delivery, care va anima locul cu plimbări cu barca.

O zonă diversă, sălbatică, delăsată, dar cu farmecul locului, sperăm în curând să fie mai accesibilă și să poată deveni cu adevărat culoar verde-albastru.