Call de înscriere: Workshop #2: CANALUL MORII – INFRASTRUCTURĂ MULTISPECII
Cum ar putea Canalul Morii, fostă infrastructură industrială, să preia un rol ecologic, recreativ, dar și diferite roluri de infrastructură multispecii?
Care este rolul ecologic al canalului în contextul sistemului râului Someșul Mic?
Putem vorbi despre amenajări și intervenții cu soluții bazate pe natură în contextul unei revitalizări a Canalului Morii?
Cursurile de apă, fie ele naturale sau antropice, au jucat mereu un rol fundamental în dezvoltarea societăților și a comunităților, fiindu-le adesea atribuite roluri utilitare sau diferite tipuri de infrastructură necesară oamenilor – industrială, de producție energetică, căi de transport sau chiar comerț. Bineînțeles, odată cu avansul tehnologic, în cele mai multe din cazuri, acestea și-au pierdut mare parte din rolurile utilitare, ducând la o degradare rapidă și la marginalizarea cursurilor de apă.
În contextul schimbărilor climatice la nivel global și a diferitelor atitudini ecologice și dezvoltări durabile este evidentă necesitatea pentru oameni ca în prezent, un curs de apă să răspundă altor condiții climatice și nevoi sociale – precum cele recreative care contribuie la creșterea calității vieții sau reducerea poluării. Cu toate acestea, chiar și din dorința de revitalizare și amenajare a unui curs de apă, poate uităm adesea să privim și dintr-o perspectivă diferită; diferită față de a noastră a oamenilor și poate să ne întrebăm ce tipuri de infrastructuri și nevoi au toți ceilalți actori ai ecosistemului în care ne aflăm. Asadar, dacă cursurile de apă au fost și continuă să fie esențiale pentru infrastructură umană, pentru cine și ce alte roluri de infrastructură ar putea să îndeplinească un curs de apă pentru a susține biodiversitatea?
Credem că la fel putem vorbi și despre Canalul Morii care străbate orașul Cluj-Napoca pe o lungime aproximativă de 7km. Canalul Morii este o ramură antropică a Someșului Mic, realizat în secolul XVI, având inițial un rol industrial și anume de alimentare cu apă a diferitelor mori – de cereale, de hârtie, tăbăcărie. La scurt timp, canalul alimenta cu apă diferite fabrici și ateliere prezente în oraș, dar și grădinile de legume ale hostezenilor. În prezent, nici una dintre aceste funcțiuni nu mai este prezentă în lungul acestui canal, iar pe anumite segmente ale acestuia, elementele naturale își fac simțită prezența. La o simplă plimbare în lungul canalului putem observa vegetație ripariană, rațe și alte păsări acvatice, pești de dimensiuni mici și, cu puțin noroc, chiar mamifere precum un castor sau o vidră.
Soluțiile bazate pe natură sunt un ansamblu de concepte și de moduri de lucru care fac referire la acțiuni de protejare, gestionare durabilă sau restabilire a ecosistemelor naturale, care abordează problemele cu care se confruntă societatea, precum: schimbările climatice, sănătatea umană, securitatea alimentară și a apei și reducerea riscului de dezastre naturale în mod eficient și adaptativ, oferind simultan bunăstare umană și beneficii biodiversității.
Ce facem:
Vom face cercetare în teren, cartare, documentare, vom participa la prezentări și discuții, iar apoi vom concepe hărți, diagrame sau colaje care vor viza o analiză a potențialului și a piedicilor prezente în lungul Canalului Morii. Discutăm și poate căutăm împreună răspunsuri la întrebările de mai sus. Ne propunem ca utilizând mijloace fotografice și grafice să conturăm viziuni diferite asupra acestui rol de infrastructură multispecii a Canalului Morii.
Rezultatul workshop-ului va fi prezentat sub forma unei broșuri și va pregăti o expoziție ulterioară.
Unde:
Workshopul se desfășoară în Cluj-Napoca, va explora zone de-a lungul Someșului și a Canalului Morii. Activitatea atelierului se va desfășura la sediul Asociației MiniMASS.
Când
5 – 14 iulie — Mai multe detalii despre calendarul implementării vom hotărî de comun acord la finalul fazei de design.
Un program mai detaliat va fi oferit participanților la startul workshop-ului.
Înscrierile se fac până duminică, 30 iunie, completând acest formular scurt. Studenții selectați vor fi anunțați în 1 iulie.
Sunt disponibile 8 locuri pentru workshop.
Coordonatori workshop #2
Vlad Afrasiabi, Marius Mornea
Workshop-ul se desfășoară în cadrul proiectului cultural Someșul Post Industrial. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.