Electric ride | Tur ghidat cu bicicleta la Electric Castle 2024 

  • Autor Redacția
  • Data 8 iulie 2024

Electric ride | Tură ghidată cu bicicletă la Electric Castle 2024 

🚴 🎟️ Vino la Electric Castle pe 2 roți și primești 1 Day Pass Festival + camping gratuit | 50 de locuri disponibile!

Alături de Electric Castle, asociațiile miniMASS, Clujul Sustenabil și Clubul de Cicloturism Napoca te invită la cea de-a patra ediție ”Electric ride în care testăm trasee de bicicletă pe viitorul culoarul metropolitan verde-albastru adiacent Someșului sau pe viitorul Inel Verde Metropolitan, ca alternativă sustenabilă de a ajunge la Bonțida (la festival) descoperind și înțelegând valorile naturale din Zona Metropolitană Cluj, malurile Someșului, pajiști și păduri ce oferă frumoase posibilități de recreere activă și mobilitate nemotorizată.

Primești la schimb ghidaj gratuit și, pentru primii 50 de înscriși, și acces gratuit pentru 20 iulie 2024 la Electric Castle și acces în camping! 

Anul acesta avem două ture diferite, dintre care una mai lungă, parțial offroad, va avea startul sâmbătă la ora 8:30 din parcarea Selgros, Cluj (sau te alături deja la 8:00 din P-ța Unirii). A doua este mai lejeră, care va avea startul sâmbătă la 10:00 din parcarea Selgros.

❗Nu vrem să ne limităm doar la cei 50 de participanți care vor primi acces gratuit în festival. Dacă ai deja acces pe o zi sau abonament, poți să experimentezi alături de noi cum e să ajungi la EC pe două roți. Acest detaliu se poate menționa în formularul de înscriere mai jos.

❗Cele 50 de locuri cu acces liber vor fi distribuite pe cele două ture în funcție de opțiunile pe care le marcați în formularul de înscriere.

✍️𝐅𝐨𝐫𝐦𝐮𝐥𝐚𝐫 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞:

Participarea este garantată numai prin intermediul formularului de înscriere, în ordinea înscrierilor: 

https://forms.gle/s4h3Kg2BiRQn2dwA7

Înscrierile sunt deschise din 10 iulie ora 18:00 până în data de 17 iulie, ora 22:00!

𝐃𝐞𝐭𝐚𝐥𝐢𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐬𝐞e:

Tur

TURA LUNGĂ de la Cluj la Bonțida în 20 iulie: Plecare la 8:30 din Parcarea Selgros (sau la 8:00 P-ța Unirii și venit de acolo în grup la parcarea Selgros)

Se va desfășura în bună parte pe drumuri nemodernizate dar nu necesită abilități tehnice avansate de deplasare cu bicicleta, nefiind în principiu suprafețe accidentate, dar necesită o condiție fizică cel puțin medie sau bicicletă asistată electric dată fiind diferența de nivel apreciabilă și condițiile meteo probabile de caniculă. Traseul turei lungi poate suferi unele modificări în funcție de situația meteo și de cazul în care, din cauza ploilor, unele porțiuni de drum de pământ ar fi prea noroioase, caz în care le vom ocoli pe variante asfaltate. Tura lungă este v organizată de Clubului de Cicloturism „Napoca” (CCN) în parteneriat cu asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) și grupul Alergători Începători Cluj. Ghidajul va fi asigurat de Radu Mititean, președinte al Federației Bicicliștilor din România, ghid de turism și autor de hărți cicloturistice ale zonei. Ritmul va fi moderat și vor exista pauze de odihnă. Se va ajunge în Bonțida pe seară.

🚴Traseu: Cluj-Sopor-Gheorgheni-Aiton-Cojocna-Corpadea-Gădălin-Apahida-Jucu de Sus-Bonțida

Aproximativ 55 km cu circa 650 m diferență de nivel în urcuș

TURA LEJERĂ   de la Cluj la Bonțida în 20 iulie: Plecare la 10:00 din Parcare Selgros

O tură de aprox 3 h. Va avea un ritm relaxat și vor fi opriri de odihnă și hidratare pe traseu. Ghidul acestei ture va fi Marius Mornea de la asociația Clujul Sustenabil.

🚴Traseu: Cluj -Dezmir-Apahida-Jucu-Bonțida

27 km cu 66 m diferență de nivel în urcuș

𝐑𝐞𝐭𝐮𝐫

Pornirea la ambele ture va fi duminică la ora 11:00 din fața porții de intrare în campingul festivalului. 

🚴TURA LUNGĂ: Traseu Bonțida-Gădălin-Cojocna (cu pauză de baie la Băile Cojocna )-Apahida-Dezmir-Cluj

Aproximativ  40 km  cu numai 150 m diferență de nivel

🚴TURA LEJERĂ: Bonțida-Răscruci-Jucu-Apahida-Dezmir-Cluj

Aprox. 31 km 

🚉Pentru cei care vor să se întoarcă sâmbătă / duminică în Cluj cu trenul există mai multe variante de tren cu vagon pentru bicicletă, iar programul poate fi consultat aici: bit.ly/46G9ib7

❗ Reguli de acces în festival: electriccastle.ro/fyi 

Nu este cazul să vă înscrieți copiii separat, ci adultul însoțitor are în formularul său de înscriere rubrică pentru minorii însoțiți de el. Recomandăm însă participarea doar a copiilor care au experiență anterioară pe trasee de acel tip ca lungime și diferență de nivel și îndeplinesc condițiile legale de pedalat pe drumuri publice și de participare la festival. Traseul pe tura scurtă se poate realiza cu mountain-bike, city-bike, trekking bike, gravel bike și desigur și cu bicicletă electrică. La tura lungă se recomandă bicicletă cu structură de tip mountain bike, eventual – dar mai puțin recomandat – tip trekking sau gravel, mecanică sau asistată electric, dat fiind că vor fi și porțiuni mai lungi de urcuș și uneori pante mai mari și destul de mulți kilometri de drum de pământ care poate fi ceva mai accidentat sau spălat.  . Să aveți pneurile umflate, lanțul curat și uns și, desigur, frâne funcționale. Pentru tura lungă e bine să aveți o bicicletă cât  mai confortabilă pentru distanța mai lungă de parcurs!

Organizatorii asigură doar ghidajul și explicații pe parcurs, în rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria răspundere, putand sa paraseasca grupul oricand, aceste deplasari velo fiind in regim de manifestatie publica, evidența nominală a participanților fiind în scopul asigurarii, pentru primele cateva zeci de înscriși, a accesului gratuit la festival și respectiv la campare ( pentru cei care optează și pentru asta), condiția fiind ca acești participanți sa parcurga integral pe bicicleta traseul din Cluj-Napoca la Bontida în cele două grupuri organizate. 

Traseele ambelor ture sunt tot timpul la distanta mica de localitati ( max. 5 km pana la zone cu case) și se desfășoară pe drumuri publice modernizate sau drumuri vicinale si de exploatare agricola appropriate de sate, prin pajisti si terenuri agricole si care nu prezinta risc de ratacire, nefiind in zone izolate, cum sunt cele montane, sau dificil de parcurs sau ce pun probleme din punct de vedere al accesului sau orientării.

❗ Puteți opta pentru transportul bagajelor până la EC. Pentru ambele ture bagajele se pot aduce la sediul Asociației miniMASS de pe Strada Napoca, nr. 2-4, vineri 19 iulie în intervalul orar 10:00-19:00. Pentru tura lejeră, bagajele pot fi predate și de la punctul de pornire, la ora 10:00 din parcarea Selgros.

𝐄𝐂𝐇𝐈𝐏𝐀𝐌𝐄𝐍𝐓:

– Trusă tehnică (cameră de schimb și petece, pompă, trusă minimală de scule – multitool, leviere pentru a da jos anvelopa)

– Pelerină de ploaie

– Cască – recomandată (obligatorie sub 16 ani)

– Cremă de protecție solară

– Apă minimum 1 litru ( minimum 2 litri la tura lungă)

– Gustări

– Lanternă frontală

– O trusă medicală minimă

Participanții sunt obligați să cunoască și să respecte legislația rutieră – atât regulile de circulație, cât și de echipare a bicicletei – cele specifice pentru biciclete sunt sintetizate de CCN și pot fi citite la adresa:   https://ccncluj.blogspot.com/2023/09/legislatie-rutiera-si-sfaturi-practice.html

***

👉💧Turele velo ghidate ce formează Electric Ride ediția a IV-a au caracter turistic dar și de prezentare și documentare pe teme de mediu, mobilitate și patrimoniu natural și cultural.

Tura lungă face parte din campania „Inelul Verde Metropolitan Clujean” (IVMC) și este a șasea din acest an, urmând să mai fie organizate și alte asemenea ture cu bicicleta, dar si ture pe jos si ture in alergare. IVMC este o campanie de advocacy avand ca scop protejarea și valorizarea naturii în zona metropolitană clujeană prin activare cetateneasca și persuadare a decidenților, urmărind să contribuie la combaterea și compensarea contextului actual de schimbări climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere și contact om-natura și este un eveniment realizat în cadrul proiectului Rețeaua pentru Natură Urbană, susținut de BRD Groupe Societe Generale. 

#InelulVerdeMetropolitanClujean #ReteauaPentruNaturaUrbana

Tura lejeră face parte din campania Someșul Culoar Verde – Albastru inițiată și organizată de Someș Delivery (Asociația MiniMASS) în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil.

#SomesulCuloarVerdeAlbastru #REsetPlastic

***

👉Electric Castle 2024, 17 – 21 iulie 2024, Bonțida.

www.electriccastle.ro