Someș Delivery

Concurs 2022 | Apahida

Introducere

Invităm din nou iubitori de natură, arhitecți, artiști și oameni creativi să aplice cu proiectele lor pentru activarea malurilor Someșului!

Concursul face parte din proiectul Someșul | Culoar Verde-Albastru, prin care ne propunem transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate, în zona metropolitană a Clujului. 

Tema 

Lansăm un concurs de idei care să anime Someșul din Apahida  și spațiul verde din vecinătatea lui. Așteptăm implicarea voastră pentru a aduce o serie de idei de conectare la Someș în Apahida prin: evenimente mici, activități, instalații artistice, amenajări și intervenții temporare de activare a unor zone ce se cer a fi descoperite.

Someș Delivery 2022 încurajează creația artistică, proiecte inovatoare, interdisciplinare și participative. La concursul de proiecte căutăm intervenții eficiente, funcționale și estetice în spațiile publice ale malurilor râului, încurajăm inițiativele experimentale, inovatoare, originale.

Unde

Zona de râu abordată în această etapă a evenimentului este delimitată în aval de podul auto din continuarea străzii Libertății și de formațiunea de lacuri din vecinătatea Văii Mărătorii, în amonte (zona Bărc). Zona de intervenție vizează cele doua maluri ale Someșului care sunt în prezent îndiguite, în special traseul de pe malul sudic, luând în calcul valorificarea locurilor menționate pe hartă.

Cum aplici

Citește detaliile concursului în Regulament, completează Formularul de înscriere și trimite-l până în 10 aprilie, ora 23:59, la adresa contact@somesdelivery.ro, apoi asigură-te că poți fi contactat pentru stabilirea unui interviu în 12 aprilie 2022.

Participarea este deschisă oricui, sunt acceptate lucrări propuse de autori individuali sau în echipă. 

Ce facem noi 

Te invităm să arunci o privire pe harta participativă unde locuitori ai Apahidei și specialiști în mediu și sustenabilitate vor marca diferite locuri mai puțin cunoscute, locuri bune de explorat sau care au nevoie de intervenții. Te poți inspira de aici pentru aplicația ta sau să ne trimiți alte propuneri care se încadrează în categoriile: instalații artistice, amenajări și intervenții temporare de activare a unor zone ce se cer a fi descoperite.


Mizele Someș Delivery 2022

Ape mai curate. Am asumat anul acesta teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de materiale. Ne întrebăm ce putem face fiecare dintre noi pentru râuri mai curate.

Acțiuni participative. Ne propunem să încurajăm în continuare aproprierea râului și a malurilor sale, comportamente libere în spațiul public, inițiative cetățenești, și, implicit, participarea la decizia asupra transformării Someșului din Cluj și zona metropolitană.

Utilizare cotidiană. Având în vedere vecinătatea imediată cu o zonă dens populată, credem că propunerile de activare trebuie să fie adaptate vieții cotidiene și să contribuie la calitatea vieții în zonele locuite adiacente râului.

Relația cu apa. Activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă prin realizarea unor intervenții temporare sau mici evenimente. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea râului, ca atare ele trebuie să fie adaptate locului de desfășurare propus și temei relației orașului și a riveranilor cu apa.

Culoar de tranzit verde. Zona culoarului râului Someș poate susține în viitorul apropiat o infrastructură de alei pentru promenadă și pentru biciclete. Există obstacole de trecut pentru realizarea acestui lucru, dar nevoia unei astfel de continuități poate fi încurajată, susținută și amplificată.

Strategie verde-albastră. Pentru a avea o viziune comună la nivel metropolitan este nevoie de formarea unei strategii care pune în valoare malurile naturale ale Someșului, biodiversitatea, tranzitul și posibilele activități pe apă și pe malurile acestuia. 

Ce căutăm:

Câteva sugestii de intervenții pe care le considerăm potrivite:

  •  intervenții care să ofere locuri umbrite; fie că este vorba despre diferite activități sportive, un picnic sau doar o plimbare pe malul Someșului, lipsa copacilor și a umbrei oferite de coroanele acestora este puternic simțită; astfel, încurajăm ca toate instalațiile, pe lângă principalele roluri pe care le au (coborâri la apă, pontoane, semnalizări etc.), să aibă în vedere ca temă umbra și adăpostirea de precipitații. 

Activități:

  • activități pentru riverani; 
  • evenimente de valorizare a spațiilor identificate; 
  • activări ale comunităților; 

Zone detaliate pe hartă

Traseu pe dig: digul de beton străbate toată zona pe care o explorăm și este circulabil atât pietonal, cât și cu bicicleta. Accesul la apă se poate realiza pe tot acest parcurs, dar este unul deficitar datorită caracterului îndiguit al acestui segment de râu. Pe ambele maluri, traseul este unul continuu și conectat la zonele învecinate, singura scurtcircuitare fiind cea de pe malul sudic din vecinătatea podului auto de pe Strada Libertății;

Caracterul digului: digul este format dintr-un segment betonat și tratat cu o zonă cu bolovani chiar la buza apei, iar apoi acesta se continuă cu un dig de pământ acoperit cu vegetație joasă; toate acestea fac acest segment să fie complet lipsit de copaci și de zonele umbrite;

Acces la apă: digul de beton de-a lungul râului este destul de abrupt ceea ce face dificil accesul la apă. Totodată, în afară podului auto, nu există altă posibilitate de traversare a apei de pe un mal pe celălalt. 

Apa: îndiguirea acestui segment de râu generează un caracter lin, calm și omogen al cursului de apă, motiv pentru care acesta porțiune devine practicabilă pentru pasionații de caiace sau padlleboard-uri. 

Gura de vărsare: Valea Mărătorii este o vale destul de prezentă în această zonă, cu un caracter natural și sălbatic în comparație cu caracterul puternic antropizat al Someșului pe acest segment; această vale are o gură de vărsare în Someș destul de generoasă, caracterizată prin stuf, vegetație și diferite viețuitoare, precum diverse micro-organisme, pești, broaște și chiar și păsări ca rațele și stârcul cenușiu. Acest caracter al gurii de vărsare face ca acest loc să devină o locație foarte bună pentru observarea și studierea biodiversității care, din păcate, pe unele zone este afectată de poluare din deșeuri și deversări care afectează caracterul chimic al apei.

Dotările de agrement în spațiul verde ar putea încuraja și mai mult utilizarea lui, ar putea oferi siguranță și o alternativă de petrecere a timpului liber în zonă pentru locuitorii Apahidei.

Cerințe obligatorii

  • Intervenții non-invazive, reversibile, care nu afectează cadrul natural și sunt prietenoase cu mediul;
  • Soluții care își pun problema reciclării, reutilizării și post-utilizării;
  • Orice tip de proiect propus trebuie conectat la mediul social locali și să stârnească interacțiunea socială;
  • Proiectele trebuie să fie gestionate în mod integral (implementare, mentenanță și demontare) de către propunători.

De-a lungul edițiilor, intervențiile au trecut prin diferite etape, unele au rezistat câțiva ani, altele au fost vandalizate și furate, dar o bună parte dintre ele au fost demontate și cu timpul am adunat foarte mult material lemnos în stare bună care merită refolosit. Încurajăm integrarea în propuneri a lemnului reciclat, iar intervențiile ce vor ține cont de acest aspect vor avea un avantaj la prima etapă a jurizării. 

Premii

Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare, maximum 2500 de lei/proiect.

Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe.

Premiile constând în sume de bani sunt dedicate exclusiv implementării proiectelor selectate. Sumele maxime care se vor aloca sunt de 2500 lei pentru orice tip de proiect înscris în concurs. Orice cheltuieli care depășesc acest plafon (inclusiv cele legate de transport, materiale, închirieri de aparatură etc.) vor fi suportate de echipele de proiect din fonduri proprii sau din alte surse. 

Calendar

25 martie – lansarea concursului

10 aprilie – termenul limită de înscriere a proiectelor

12 aprilie – jurizarea / anunțarea listei scurte a proiectelor selectate

13-14 aprilie – integrarea observațiilor juriului în propunerile de proiecte

15 aprilie – consultare după integrarea observațiilor

15-16 aprilie – anunțarea listei finale

2-15 mai – realizarea instalațiilor și amenajărilor temporare

21 mai – inaugurarea instalațiilor și a amenajărilor temporare

15-29 august* – demontarea intervențiilor temporare și a instalațiilor

* sau la o dată ulterioară, stabilită de comun acord.

 Juriu

  • Marius Moga, arhitect
  • Adriana Măgerușan, arhitect
  • Martha Moroșan, arhitect 
  • Marius Mornea, membru Clujul Sustenabil
  • Adrian Dohotaru, activist
  • Dan Sopterean, reprezentant Primăria Apahida
  • Reprezentant Asociația Pro Apahida

Așteptăm ideile voastre!

Organizatori

Asociația miniMASS împreună cu partenerii Asociația Societate Organizată Sustenabil (Someșul nostru), Asociația Clujul Sustenabil, Asociația Pro Apahida.

Concurs susținut de Primăria Comunei Apahida. Proiectul Someșul Culoar Verde-Albastru face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România.

CITEȘTE REGULAMENTUL COMPLET AICI