Jurnal vizual | Design & build — Umbrar în Grigorescu (II)

  • Autor Redacția
  • Data 22 mai 2019

Acum ceva timp am lansat cel mai recent Workshop design & build, cu o misiune demnă de lunile în care Someșul e mai îmbietor și căutăm răcoarea. Astfel i-am spus „Umbrar” și scopul lui e să concepem și construim un loc de întâlnire pe lângă râu, un spațiu umbrit pentru oamenii care sunt în trecere pe malul apei și au prea puține locuri în care să se oprească și să interacționeze.

ETAPA BUILD

În partea întâi din Jurnal Vizual v-am povestit despre etapa de design a workhop-ului, unde cele trei echipe au lucrat pentru prima dată împreună pentru realizarea unei macro-intervenție cu scopuri multiple: „un Pavilion multifuncțional care se încadrează în contextul urban și creează relații potrivite cu mediul natural și utilizatorii. Spațiul va avea rolul de a favoriza interacțiunile sociale și să creeze apetit pentru calitatea spațiului public, urmărind un efort minim, din care să rezulte un impact maxim.” – coordonatorii workshopului- echipa Koho’.

În ultima perioadă ne-am ocupat de construirea propriu-zisă a Pavilionului.

 

Au folosit lemnul ca materie primă de construcție, cu ajutorul uneltelor pe care Someș Delivery, AStA, koho’ le-au pus la dispoziție. Vremea a ținut cu ei și au putut lucra, deși se anunțau inițial ploi.

CE SPUN LOCALNICII?

Ne-am bucurat de interesul comunității pentru proiect. Cei mai mulți oameni care treceau pe mal se opreau să întrebe ce se construiește, semn că sunt foarte interesați de ce se întâmplă cu malurile. Întrebau dacă există autorizație, dacă va fi gălăgie. Erau foarte încântați când aflau că se amenajează un loc pentru ei, pentru odihnă. O singură doamnă a fost supărată și s-a arătat indignată că lucrează duminica :).

AJUTOR DIN PARTEA COMUNITĂȚII!

Câteva întâmplări ne-au făcut zilele de lucru mai bune. În una din zile, un domn din blocul vecin a văzut de la balcon că studenții lucrează cu un fierăstrău de mână și a coborât să le împrumute un pendular electric cu care să taie elementele de la înălțime.

O altă întâmplare s-a petrecut în timp ce studenții lucrau la curățarea scărilor de acces pe digul de la Someș. Un domn s-a oprit să le spună povestea acelor scări. Se întâmpla în perioada în care se lucra la amenajarea digului și pentru că proiectul de amenajare a Someșului nu prevedea acces pe digul de la Someș, el a realizat din proprie inițiativă aceste scări cu ciment de la dig. Pentru că aveau nevoie de un spațiu de lucru, au fost primiți într-o grădină privată de la Someș. Apoi, fără să ceară, o vecină le-a oferit un cort, așa că au putut lucra la umbră.

Săptămâna viitoare vă invităm la inaugurarea intervenției, să ne bucurăm de ea împreună și să cunoașteți minunații studenți creativi care au realizat-o: Event Facebook.

Organizatori

Parteneri finanțatori

Parteneri Logistici

  • Sisters Cafe

Parteneri Culturali

  • Apele Unite ale Romaniei
  • Ivan Patzaichin Mila 23
  • Koho' Studio

Parteneri Media

  • Clujul Cultural
  • Cluj Life
  • Cluj Life
  • NapocaFM
  • I Like Cluj

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.