Jurnal vizual | Workshop design & build — Ponton la Someș
În urmă cu puțin timp am lansat înscrierile la Workshop design & build — Ponton la Someș, iar în 17–19 martie, sub îndrumarea Anei Felvinczi, a Adrianei Măgerușan și a lui Marius Moga, am conturat ideile pentru intervenție.
Studenții au discutat și propus mai multe modalități de construire ale pontonului, așadar am decis să lăsăm un jurnal scris (digital) despre atelier și evoluția ideilor în numai 3 zile.
Vineri
Ne-am întâlnit, ne-am cunoscut, am vizitat tronsonul și am discutat modalitățile de realizare ale pontonului pe Someș. Având în vedere că acesta ar trebui să îndeplinească multiple funcțiuni (loc de tihnă lângă apă, punct de birdwatching, debarcader), discuțiile despre materiale utilizabile, dimensiunile amplasării, dar și cel mai potrivit loc au durat câteva ore.
Sâmbătă
În urma discuțiilor și vizitei pe sit, au fost propuse 4 tipuri de pontoane, iar pe baza acestora am stabilit direcțiile și elementele cele mai valoroase ale intervenției.
Propunere 1 — ponton din elemente modulare, mobile, prinse între ele.
Propunere 2 — un element vertical ca punct de observație și o plasă din sfori pentru relaxare, ponton cu deschidere la râu cu un element mobil cu gol in mijloc pentru stat cu picioarele în apă.
Propunere 3 — o buclă geometrizată care creează un parcurs dinspre maluri înspre râu cu zone care au grade diferite de intimitate și o pâlnie care să încadreze anumite zone interesante din peisaj.
Propunere 4 — construirea unei topografii adaptabile din module legate intre ele.
Cele 4 propuneri au conturat alte două propuneri semi-finale, reprezentând variațiuni pe aceeași temă, iar apoi s-a stabilit un concept final.
Duminică (și un pic din ziua de luni)
Am mers din nou pe sit, am analizat de data aceasta tronsonul pe baza propunerilor de design finale și am măsurat spațiul.
În urma implicării tuturor participanților, cu multe idei, efort și cafea, au fost randate imaginile pontonului. Mulțumiri Cristinei Jurcuț pentru prelucrarea imaginilor:
Construire
Pentru a începe construirea intervenției, sunt necesare avize și aprobări de la diverse instituții, astfel, plănuim construcția în perioada 5–9 aprilie. Atelierul de construcție va avea loc pe sit, chiar pe malul sudic al Someșului, în zona Sălii Sporturilor, în relație cu o coborâre la apă.
Participanți
Dariush Afrasiabi, Dragoș Apahidean, Luisa Azamfirei, Ștefania Boca, Andrei Costea, Cristina Jurcuț, Spiro Koça, Petrică Maier-Drăgan, Miruna Moldovan, Andrada Pinte, Cătălin Pop, Ivona Svinți, Robert Vasiluț.
Coordonatori
Marius Moga, Adriana Măgerușan, Ana Felvinczi