Cinema/Teatrul de vară CAPITOL pe Someș | interviu

  • Autor Redacția
  • Data 9 iunie 2017

În urma concursului de proiecte Someș Delivery am avut surpriza de a avea printre aplicanți și Echipa Save or Cancel. Probabil ați mai auzit de ei – sunt cei ce lucrează intens la o campanie de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul cultural național pentru a pune în evidență potențialul economic, social și educațional al tuturor spațiilor culturale abandonate din România. La prima vede pare a fi ceva greu de realizat și ușor utopic, însă prin implicarea artiștilor și comunității locale în cadrul unor proiecte multidisciplinare și colaborative, Cristina și Andrei au reușit să pună la cale o mulțime de conferințe, instalații artistice și expoziții.

Toate activitățile au la bază idei ce vor reactiva memoria colectivă, reintegrând monumentele în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.

În mod obișnuit Cinema / Teatrul de vară Capitol e pe str. C-tin Mille 13 din București, însă pentru un weekend ne vizitează pe malul Someșului. Ne-am întrebat de ce și am aflat.

Să începem cu începutul, așadar.
Cum ați ales această idee? 🙂

Cristina și Andrei: Analizând începuturile spectacolului în București am constatat că primele programe migrau dintr-un loc în altul, neavând un spațiu desemnat pentru activitățile culturale. Adesea reprezentațiile stradale adunau privirile curioase ale diverșilor trecători, ceea ce ne-a trimis cu gândul către street art și intervenții culturale în spațiul public, din ce în ce mai dese în Europa.

Teatru de vară Alhambra, actual Capitol, arhitect N. Nenciulescu, Mai 1916

Un alt motiv pentru care ne-am gândit să recreăm atmosfera din Grădina Capitol din București, în cadrul Someș Delivery, este dialogul pe care îl intenționăm cu Clujenii vis-à-vis de campania de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul construit și abandonat cu focus pe Cinema / Teatrul de vară Capitol.
Someș Delivery: CAPITOL – Grădina Cinema este o instalație care testează posibile utilizări cotidiene și culturale ale spațiului public, pentru a iniția procese de “place-making” participative – sună foarte foarte fancy, așa că am fi interesați să povestim comunității și riveranilor ce înseamnă asta mai exact.

Ne puteți povesti pe scurt la ce v-ați gândit prin procesele de place-making participative?

Cristina și Andrei: Place-making se referă la o abordare multi-disciplinară în planificare, design și management și folosește resursele, inspirația și potențialul comunității în vederea realizării unui spațiu public care promovează sănătatea, fericirea și starea de bine a locuitorilor.
Un process participativ, implică schimbul de experiență și dialogul cu comunitatea locală care generează amintiri afective cu locul respectiv, adăugându-l pe harta emoțională și transformându-l într-un un reper identitar, atât pentru expunere cât și pentru recreere.

Pisica Pătrată @Cinema / Teatrul de vară Capitol, 2016

Așadar, vreți să aduceți nu doar o stare de bine pe Someș, dar să legați comunitatea de acest loc mai mult.
Care sperați să fie impactul intervenției având în vedere că aveți la dispoziție numai două zile?

Cristina și Andrei: Propunem un cinematograf în aer liber pentru 2 zile, o intervenție temporară, iar locuitorii Clujului pot continua activitatea pe toată perioada verii. În felul acesta, Someșul poate fi integrat în diverse proiecte ale comunității ca o resursă naturală, un peisaj poetic, aducând un plus de valoare orașului cât și propriei vieți.

Am văzut că aveți o echipă foarte interesantă (și faină). Ne povestiți un pic cine ce face și cum se va aplica experiența fiecăruia în această insulă?

Cristina și Andrei: Fiind o platformă deschisă, structura echipei Save or Cancel este în permanentă schimbare și adaptare în funcție de necesitățile specifice fiecărui proiect. Avem în plan realizarea unei rețele de parteneri, colaboratori și prieteni ai proiectelor.
În cadrul Someș Delivery, noi doi, în calitate de social designer și editor, respectiv arhitect și manager de proiect, vom sta de vorbă cu Clujenii despre situația teatrelor și cinematografelor de patrimoniu abandonate sau reactivate, cum este Cinema Arta. Vom proiecta filme care au rulat la Capitol, cum sunt “Auto-ceva” de Felix Grimm și “Rene” de Tobias Noelle, în cadrul cinematografului de pe Someș.
Ana Dămoc se ocupă de materialele grafice web & print, care, în urma unui apel de idei, au primit o nouă direcție de imagine de la Acme Industries. Alex Iacob surprinde și încadrează cu aparatul foto momentele importante din viața urbană, dar și arhitectura orașului. Iar Ioan-George Pancencu ne ajută să menținem conversația online prin intermediul site-ului feeder.ro și a paginii de facebook Teatrul de vară Capitol.

Bucharest Broadway / Bulevardul cinematografelor, Bd. Elisabeta, București, 2017
Cinema Capitol, Bd. Elisabeta 36, București, 2017

Miza Save or Cancel e una de amploare. Care sunt, din punctul vostru de vedere, principalele provocări acum? Și cum vă propuneți să le veniți de hac?

Cristina și Andrei: Unul dintre obiectivele principale este stabilirea de noi legături cu publicul din Cluj interesat de patrimoniu, cinematografe, teatre și monumente. Am pregătit o serie de pliante, cărți poștale și stickere ca suport pentru acest dialog.

Înainte să încheiem: să le transmitem ceva cititorilor și celor care vor fi prezenți la Someș Delivery?

Cristina și Andrei: Ar fi drăguț să aduceți scaune pliante, pături sau yoga-mats pentru picnic în timpul zilei și seara pentru proiecții.

Program de seară – Grădina Cinema Capitol @ Someș Delivery 2017

 


Cristina Popa și Andrei Racovițan [Save or Cancel]

Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale, editoriale, de arhitectură, sau design.
Sumarul activităților:

  • Teatrul de vara CAPITOL 2008, MMIX (2009), 2014 – reactivare temporară auto-generată
  • Cinema / Teatrul de vară CAPITOL – 2016, proiect cultural produs împreună cu ArCub, în cadrul candidaturii București 2021 orașul_in-vizibil
  • hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL 2017-2018, proiect cultural co-finanțat de AFCN
  • Parcul Natural Văcărești / Anuala de Arhitectură București 2016, premiul secțiunii „Viziuni și cercetare prin arhitectură”
  • feeder.ro (2014-prezent) – „agenția de știri a națiunii alternative” și proiectele editoriale feeder insider (web & print), co-finanțate de AFCN, și rubrica de podcasts feeder sound.