Jurnal vizual | Design & build — microintervenții în Parcul Armătura
În urmă cu nu foarte mult timp lansam un strigăt pentru echipă de design și construcție a intervențiilor din acest an în cadrul Someș Delivery!
În edițiile anterioare ale evenimentului am construit un loc de întâlnire pe strada Gavril Muzicescu (2016) și un ponton pe Someș lângă Sala Sporturilor (2017). Astfel, anul acesta am ales un segment de râu prea puțin explorat și cu mult potențial — Zona Parcului Armătura.
În cadrul atelierului ne-am propus proiectarea unor intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere. Participanții nu doar că au reușit să vină cu o mulțime de idei și soluții, dar s-au și împărțit pe echipe de lucru, în funcție de problemele identificate și au proiectat soluții cât mai fezabile pentru a putea fi ușor implementat.30
ECHIPA APA
Premisa echipei a pornit de la inaccesibilitatea apei pe acest segment de apă și au dezvoltat o serie de soluții și instalații pentru a pune în valoare malul apei și prezența râului, astfel încât comunitatea și riveranii să fie mai aproape de natură, chiar în mijlocul orașului și să creeze un contact cu Someșul și în această zonă. Acest lucru este propus prin intervenții cu rol funcțional, vizual și auditiv, accentuând prezența râului apelând la simțurile noastre.
Echipa
- Maier-Drăgan Petrică
- Maria Ocos Roxana
- Pinte Andrada
ECHIPA TRASEU
Zona Parcului Armătura este una din cele mai verzi și sălbatice spații de pe malul Someșului în Cluj, însă una din cele mai mari provocări ale parcului este chiar accesibilitatea acestuia. Astfel, echipa propune o serie de intervenții minimale realizabile prin utilizarea materialelor ușor prelucrabile. pentru a contura un nou traseu în parc, de-a lungul malului.
Echipa
- Blănaru Alexandru
- Musteața Verona
- Seușan Daria
ECHIPA POPAS
Segmentul de râu ales și Parcul Armătura domină malul râului prin vegetație, însă nu dispune de zone de petrecere a timpului liber pe acel segmen, deși două parcuri sunt delimitate de către râu și au un astfel de potențial. Astfel, echipa a decis să aducă la potențial maxim malul râului și să încurajeze riveranii și campusurile de companii din zonă să petreacă mai mult timp pe malul Someșului prin propunerea unor șezuturi neconvenționale din lemn și materiale naturale gāsite pe mal.
Echipa
- Martha Moroșan
- Kinga Farkas
- Vlad Afrasiabi
ECHIPA SEMNALIZARE
Credem că printre cele mai importante lucuri în ceea ce privește readucerea Parcului Armātura la viață și în activitățile orașului este readucerea atenției locatarilor asupra acestui spațiu nevalorificat. Astfel, echipa și-a propus realizarea unor intervenții interesante combinând materialele naturale cu cele artificiale.
Echipa
- Andrei Ilie
- Dragos Apahidean
- Iulia Bucsar