Despre pictura Capoeira și Henri Lamy la Someș Delivery

  • Autor Redacția
  • Data 15 iulie 2018

Prin capoeira painting, intenția mea este de a stabili un dialog cu locuitorii Clujului, de a le propune să intre în universul meu, să facă ia parte la creația mea. Va fi, deci, un performance participativ! Practic dansul brazilian capoeira din copilărie. Mișcările sale îmi eliberează corpul și spiritul de constrângerile impuse de societate și de conformismul pe care aceasta ni-l dictează. — Henri Lamy

Henri Lamy alături de Maïa D’Aboville este un cuplu de artiști, el francez, ea franco-filipineză, ce combină pictura și dansul capoeira, pe ritmuri africane. În cadrul Someș Delivery, cu sprijinul Institutului Francez din Cluj, am reușit să aducem acest duo în Parcul Armătura pentru un performance participativ!
Plină de energie, tehnica picturii capoeira permite inspirației să curgă direct din mișcările de dans, pensula devenind astfel o prelungire a corpului în mișcare. Însă am vrut să aflăm mai multe despre pictura Capoeira și despre artiști, astfel, am încercat să obținem un foarte mic interviu.

Spuneți-ne mai multe despre voi: de unde sunteți, cum ați ajuns la acest duo și de ce ați ales pictura Capoeira? Cum ai descrie în 3 cuvinte / emoții ceea ce faceți?

De mic obișnuiam să fac acrobații. Un accident care a survenit la un moment dat m-a determinat să mă antrenez să merg în mâini, din proprie inițiativă. Însă doar 15 ani mai târziu am descoperit disciplina capoeira, care reunea toate mișcările pe care eu și prietenii mei obișnuiam să le facem.

Când locuiam la Paris, un prieten brazilian a devenit mentorul meu în capoeira și mi-a dat ideea de a asocia cele două pasiuni ale mele. Cum obișnuiam să pictăm în timpul zilei în cadrul unei rezidențe artistice deschisă publicului și de a dansa capoeira serile în parcuri, a părut logic să conciliez cele două discipline, căci fiecare dintre ele reprezenta pentru mine un mod de a mă exprima.

În plus, pictura figurativă a găsit o inspirație nouă în accidentele create de urmele generate de stropirea pânzei prin mișcările de dans. Controlul s-a pierdut, dar a intervenit fericitul hazard. Din același motiv, am decis să deschid performance-ul din cadrul Somes Delivery publicului larg cât și pictura mea în general, căci pun tot mai multă valoare în intervenția altora în creația mea.

Centrul de artă pe care Maïa D’Aboville și cu mine l-am creat la Lyon și la Manila este ghidat după același principiu : să deschidem practica artistică publicului larg și să împărtășim talentul artiștilor pe care îi avem în rezidență într-o ambianță de ateliere deschise.

Performance-ul este participativ: care credeți că sunt provocările într-un astfel de performance? Ce ați dori să transmiteți publicului ce va veni la Someș Delivery pentru voi?

Participanții la performance-ul de duminică nu trebuie să resimtă nicio presiune în ceea ce privește rezultatul, dorim doar ca ei să se inspire din creația și mișcările noastre și să o interpreteze în felul lor, cu propriile competențe și emoții. În acest sens nu există nicio obligație a finalității spectacolului, în afară de faptul de a ne distra împreună.

 

* * *

Henri Lamy și Maïa d’Aboville se află în rezidență artistică la Cluj în perioada iunie-iulie 2018 la Atelier Intact din cadrul Centrului de interes, la invitația Institutului Francez din Cluj.
Cei doi au fondat în 2015 „la Taverne Gutenberg”, un spațiu de rezidențe artistice la Lyon și Manila, care a găzduit deja peste 400 de artiști și peste 30 000 de vizitatori.