Jurnal vizual | Design & build — Umbrar în Grigorescu
Acum ceva timp am lansat cel mai recent Workshop design & build, cu o misiune demnă de lunile în care Someșul e mai îmbietor și căutăm răcoarea. Astfel i-am spus „Umbrar” și scopul lui e să concepem și construim un loc de întâlnire pe lângă râu, un spațiu umbrit pentru oamenii care sunt în trecere pe malul apei și au prea puține locuri în care să se oprească și să interacționeze.
În edițiile anterioare ale evenimentului am proiectat și construit o succesiune de intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere (2018) și un ponton pe Someș lângă Sala Sporturilor (2017). După cum știți, Someș Delivery se mută în fiecare an pe alt segment de râu, iar anul acesta se desfășoară în zona Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu. Am ales zona pentru că e locul pe unde Someșul intră în Cluj, așadar îi identificăm problemele și îl împrietenim cu riveranii direct de la sursă.
La faza de design a atelierului din acest an s-a urmărit construirea unei instalații destinate membrilor comunității din proximitate asigurând accesul prin amenajări caracteristice și claritate în traseu. Totodată, ea trebuia să răspundă la întrebările: Pentru cine? Cum ajung? Cum facem vizibil? Cum relaționează oamenii cu instalația noastră? Care va fi relația cu apa, cu blocul, cu locul? Ce pericole există?
În prima etapă, am explorat zona și am lucrat ca o singură echipă. Aproape că am fost invitați la un grătar lângă parcul Sun, dar am rezistat tentației și până la urmă am decis să continuăm cercetarea, din care a rezultat:
„Un Pavilion multifuncțional care se încadrează în contextul urban și creează relații potrivite cu mediul natural și utilizatorii. Spațiul va avea rolul de a favoriza interacțiunile sociale și să creeze apetit pentru calitatea spațiului public, urmărind un efort minim, din care să rezulte un impact maxim.” – au povestit coordonatorii workshopului- echipa Koho’
După formularea acestei teme principale de proiectare, studenții au început să caute rezolvări pe cont propriu. Ce e foarte interesant e că echipele și-au dorit să se ocupe de câte un segment din aceeași macro-instalație, care la final vor fi interconectate și conectate cu mediul în care sunt amplasate.
ECHIPA UMBRAR 1
(Romaș Bianca, Radu Stoica, Robert Catrina) au proiectat un pavilion pe prima platformă, care o să fie o zonă mai silențioasă, individuală, unde trecătorii pot să se oprească și să se bucure de natură.
ECHIPA UMBRAR 2
(Andrei Ionuţ Zota, Luisa Maria, Cocan Daniel)
Au venit în completarea primei echipe și au creat o zonă pentru comunitate, un loc de socializare.
ECHIPA de LEGĂTURĂ
(Bordea Beni, Ana Timiş) au unit cele două pavilioane și legătura întregii intervenții cu mediul înconjurător. Aceasta conține scări de acces pe dig, pasaj de traversare între cele două pavilioane care în același timp funcționează și ca locuri de șezut.
COORDONATOR WORKSHOP
Koho’ este un grup de tineri arhitecți clujeni (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond) care se concentrează pe proiectarea și construcția de intervenții temporare și instalații la scară mică. Au contribuit la numeroase intervenții în cadrul celor patru ediții Someș Delivery.