Someș Expres 2021 | Florești | La un porumb politic
Ne continuăm explorarea pe lângă Someș, pe strada Balastierei, până la minimarketul reperat la prima noastră vizită, de pe strada Simion Bărnuțiu. Ajunse acolo, o oală mare aburindă, cu porumbi fierți de vânzare, ne face cu ochiul, așa că lăsăm cipsurile dorite inițial și ne potolim pofta cu câte un porumb „…din Ungaria, că, deh, la noi cine să mai cultive pământul”, ni se spue din prima.
Doamna care ne servește e chiar deținătoarea magazinului de lângă, alături de care stă pe o bancă soțul său. Începem să vorbim despre râu și Someș Delivery, iar aceștia propun îndiguirea sa pentru a scăpa de inundații. Și o autostradă sună bine pentru ei, dar mai ales o pistă de biciclete pe malul Someșului, căci nu au pe unde să meargă. Revenind la ce vedem în jurul nostru, dl. exclamă: „Uite și aici ce șanțuri au făcut..! Gropi au făcut! Au luat din drum… și am astupat, am fost la primărie și am astupat. Au luat 2 m din drum, drumul ăsta a avut 8 m. Nu poți parca mașina. Șanțurile le-au făcut pentru apa fluvială ce curge, apa de pe drum. Dar nu trebuia să facă așa șanțuri/gropi. Ar trebui să fie închis peste tot, să pună grătare. S-au făcut acum vreo 5 ani, Șulea era primar atunci. El a făcut cel mai mult pt comunitatea romă, cel de acuma, de când e, nu a făcut absolut nimic. Șulea a făcut iluminatul public în tot Floreștiul, autobuze școlare pentru copii, transport public, a asfaltat tot Floreștiul, canalizări, școală, grădiniță, a tras canalizarea și țeava de gaz până la poartă. Șțiți ce a fost aici până să nu vie Horea Șulea? Noroi până în gât când ploua! Când veneau cei de la balastieră tot praful îți intra în casă, nu vedeai de praf.”
Domnul continuă cu nemulțumirile legate de actualul primar, dl. Pivariu, și, deși a fost propus de comunitatea sa consilier local, nu a acceptat din cauza coloraturii politice din prezent.
”Șulea a fost foarte bun, numai lumea nu a știut să îl voteze; din ce cauză: că el a ieșit din PNL, dar mulți nu au știut și au votat în continuare PNL. Dar el a ieșit, a fost independent, dar nu a știut lumea. Cel de acum nu a făcut absolut nimic. A închiriat un gard, acolo pe str. Eroilor și dă 10.000 € pe lună pentru el. De ce? Pentru că astupă acolo Valea Sânaslăului și pune conductă. Dar tot proiectul lui Șulea a fost și ăsta. Chiar am vorbit cu Șulea și au rămas 37 de proiecte autorizate și lumea crede că primarul actual le face, când de fapt, el nu a făcut nimic de 9 luni de când e primar”, mai continuă domnul.
La întrebarea legată de proveniența containerelor de lângă fabrica Balastiera, dânsul nu știe cine le-a instalat, dar crede că au fost puse pentru cei de la Fan Curier, deși toată lumea aruncă și vin și cu mașinile. Ne arată pubela personală și ne transmite că toată lumea de pe strada aceasta cel puțin are contract cu firma RDE Harghita, care prestează serviciile de salubritate în Florești, iar colectarea selectivă are loc marți și vineri.
Cei doi soți locuiesc aici de 50 de ani. Deși au buletin de oraș, preferă să locuiască în casa de lângă magazin, pe care domnul a primit-o moștenire de la bunici. „Blocurile nu îmi convin, că nu sunt parcuri, nu sunt spații verzi între ele, sunt foarte apropiate între ele, nu ai lumină din cauza asta, canalizările sunt proaste. Proiectanții sunt de vină”, explică dânsul.
Aceștia doresc să se construiască Spitalul Regional de Urgență, așa cum era propus de fostul primar, încă o școală, un liceu și creșe, grădinițe, dat fiind mărimea comunei de peste 45. 000 de locuitori. De asemenea, să fie oferite atât de stat, cât și privat, locuri de muncă cu venituri care să-ți ofere un trai decent.
Sunt foarte supărați de ce văd pe marginea Someșului ca amprentă umană, dar și apreciază prezența râului în mediul lor de viață. Merg la pescuit, chiar și cu copiii și ar dori să fie construit ceva frumos pe lângă Someș, un parc, ceva pentru copii. Doamna reclamă faptul că la Aquaparcul din Florești s-ar face discriminare față de romi la intrare, iar domnul replică în dialogul următor:
Din ce cauză, și ei își fac de cap, se bat, fac ce nu trebuie și de-aia.
Și, mai ales, cum sunt aici, la noi, femeile de țigani, nu se bagă cu costum de baie, se bagă cu o haină.
Și atunci normal că nu îi convine la om. De aia e plajă sau stai la soare, ca să stai în costum de baie.
Revenim la discuția politică fiind invitate să mergem și să filmăm mizeria de pe malul Someșului și să i-o arătăm d-lui Pivariu, actualul primar.
„De când e primarul ăsta nu a venit o dată să vadă ce se întâmplă pe aici. Cine fură, cine își dă în cap, ce se înțâmplă?! Numa’ la alegeri a venit pe aici. Horea Șulea venea, povestea cu oamenii, se dădea jos din mașină, saluta și dădea mâna. Șulea e băștinaș de aici. A cunoscut tot Floreștiul, îi cunoștea pe toți. De când îi Floreștiul mare, normal că nu îi știe pe noii veniți. Era vorba anul trecut, că vor demola partea aia cu Someșul, 30 m sau 50 m de la râu încoace. Văd că nu au mai făcut nimic. De aici în jos îi mizerie, pe porțiunea unde sunt case. Ar trebui demolat tot-tot-tot și împrăștiați țiganii în case sociale peste tot, să se integreze și ei în societate”, cred cei doi soți despre situația locativă și managementul deșeurilor din zonă.
Domnul mai afirmă că nu-i place amestecul acesta urban-rural din Florești și că ar trebui să fie ori una, ori alta, și cel mai important, să fie locuri de muncă. Din punct de vedere financiar are o securitate prin magazinul pe care-l deține. Referitor la alți consăteni, el declară: „Majoritatea pleacă pe-afară. Sunt plecați în Anglia, Franța… Ar fi și aici ceva locuri de muncă pentru cei ce vor să muncească. Păi, Oncosul acolo are cel puțin 500 locuri de muncă. Mai e Polus, Lidl, Mega Image, sunt foarte multe.”
Aici intervine soția sa: „Am lucrat eu în Polus pentru 12 milioane (1200 RON, n.r.). Era firmă fantomă. Nici contract de angajare, nici nu au plătit după cele 8 ore în 2 schimburi. Am renunțat. Am chemat ITP-ul pe ei.”
„Momentan nu există nici un reprezentant al comunității rome în Consiliul Local. Înainte era cineva, dar a murit. Erau doi, trei, de fapt. Șulea chema oamenii la ședințe. Ne duceam la Căminul Cultural. Acum nici Căminul Cultural nu mai funcționează. Nu am văzut un spectacol… de pe vremea lui Ceaușescu”, conchide doamna.
Auzind în treacăt discuția noastră, fiind și în buricul târgului, lângă magazinul sătesc, un trecător strigă: „Să vină Șulea să facă curat!”, iar un altul: „Las’ că pe tine te pui primar, c-apoi le pui tu toate la rând!”, la care domnul cu magazinul: „Taci,mă!”