Workshop | Barieră de protecție a biodiversității
Instalație de oprire a deșeurilor de pe râul Someșul Mic în zonele cu biodiversitate – un demers inițiat în colaborare cu Administrația Bazinală Apele Române Someș – Tisa și Primăria Cluj-Napoca
Call de înscriere
La edițiile anterioare din cadrul Someș Delivery au fost organizate ateliere de design & build prin care au fost amplasate în vecinătatea cursului de apă diverse instalații care încurajau și facilitau accesul la râu. În plus, s-au testat diferite modalități de integrare și utilizare a malurilor Someșului de către comunitățile din vecinătate.
Anul trecut, în timpul stării de urgență am demarat un joc – boardgame – cu scopul de a antrena ”jucătorii” într-o dezbatere pentru a găsi cele mai bune soluții pentru problemele cu care se confruntă râul.
Anul acesta, la inițiativa Serviciului de Gospodărire a Apelor (din cadrul Agenției Bazinale a Apelor Someș – Tisa) și susținuți de Serviciul de Spații Verzi al Primăriei Cluj, am dat curs unui alt tip de proiect prin care ne concentrăm atenția către viețuitoarele care cuibăresc în proximitatea apei și protejarea habitatului acestora de gunoiul excesiv.
Anumite porțiuni din râu sunt bogate în ecosisteme cu vegetație deasă ce adăpostesc de la nevertebrate până la diferite specii de pești și păsări. Mare parte din gunoiul ce ajunge din amonte se oprește în aceste oaze de vegetație, reprezentând un pericol pentru toate viețuitoarele din aceste ecosisteme.
Pentru a proteja fauna și flora din acest areal, ne dorim mai întâi să ne imaginăm, apoi să proiectăm un sistem de bariere neinvazive pentru biodiversitatea din zonă. Aceste intervenții sunt temporare și nu vor rezolva total problema deșeurilor / poluării din Someș, dar ar putea proteja parțial aceste ecosisteme până la stoparea poluării râului în amonte, până la începerea unei acțiuni de ecologizare totală și a unui management al deșeurilor eficient care vor anula focarele de poluare prezente acum.
Ce facem ?
În cadrul atelierului, vom concepe un sistem modular, o barieră flotantă verde cu rolul de a bloca pătrunderea deșeurilor în zonele cu vegetație. Sistemul va fi gândit astfel încât să se adapteze pentru diferite zone ale Someșului, să permită plantarea și creșterea unor specii de plante pe acestea pentru a păstra cât mai naturală imaginea râului, se vor căuta și studia materiale și sisteme de prindere, ancorare, neinvazive cu mediul, care să ofere rezistență în timp.
Cine poate participa ?
Atelierul este dedicat studenților din domeniul hidrologiei și peisagisticii. Echipa de lucru va fi formată din 8 studenți, iar ei vor fi îndrumați de diferiți specialiști.
Unde ?
Locurile unde pot fi utilizate astfel de sistem de protecție sunt multiple. Pentru a demara un proiect de realizare a unui prototip, ne concentrăm pe o zonă mai cunoscută și accesibilă atât pentru clujeni, cât și pentru o viitoare implementare, mai precis porțiunea de Someș din amonte de podul Garibaldi. Dacă acestea vor funcționa, se vor putea amplasa pe mai multe tronsoane ale râului.
Amplasamentul final și modul de amplasare se va hotărî în cadrul atelierului, împreună cu participanții și specialiștii colaboratori.
Când ?
28.10 – lansare call de înscriere
8 noiembrie – termen limită pentru completarea formularului de înscriere
9 noiembrie – anunțarea listei de participanți
12-14 noiembrie – termen limită pentru confirmarea participării
19-21 noiembrie – workshop
22-25 noiembrie – redactare proiect
În funcție de rezultatul pe care reușim să-l atingem în această fază de concept, putem să avem anul viitor fie o etapă de implementare, fie un sistem de sine stătător sau cel puțin o fază de testare și perfecționare a unui prototip.
Cu cine veți lucra?
Koho’ – coordonatori
Koho’ este un grup de tineri arhitecți clujeni (Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond) care se concentrează pe proiectarea și construcția de intervenții temporare și instalații la scară mică. Au contribuit la numeroase intervenții în cadrul Someș Delivery.
Sonia Bors-Oprișa (căs. Bodea) – șef lucrări; ing. peisagist – Facultatea de Horticultură, Specializarea Peisagistică, USAMV Cluj-Napoca
Răzvan-Horațiu Bătinaș – din cadrul departamentului de Geografie Fizică şi Tehnică a Facultaţii de Geografie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Jeno Szabo – președintele și fondatorul Centrului de Cercetări Subacvatice, coordonatorul proiectului Plaurul, instrument de gestionare durabilă a apelor și a biodiversității
Cum te poți înscrie?
Completează formularul de înscriere.