Tură de explorare pe două roți a văii Mărătorii

  • Autor Redacția
  • Data 22 martie 2022

Campania #SomeșulCuloarVerdeAlbastru continuă, iar anul acesta ne concentrăm atenția pe relația Comunei Apahida cu Someșul!

Profităm de vremea bună și începem seria de evenimente și activități #SomeșulCuloarVerdeAlbastru @Apahida, sâmbăta aceasta, în data de 26 martie, cu o tură de explorare pe două roți a văii Mărătorii.

Pentru că cea mai mare parte a comunei este dispusă la o distanță considerabilă de Someș, demersul nostru începe urmând firul unui afluent, Valea Mărătorii, care străbate zona industrială, mărginește apoi satul și delimitează zona de agricultură de curțile locuitorilor până la vărsarea sa în Someș. 

📝ÎNSCRIERI și detalii desfășurare eveniment: forms.gle/gxTaft23o3z1v3SB9 

Felul în care arată Someșul depinde mult de felul în care îi tratăm afluenții. În viitorul Plan Urbanistic General (PUG) al comunei, zona pe care o vom explora în acest traseu, este propusă spre dezvoltare parțial ca zonă industrială, parțial ca zonă rezidențială. Privind din această perspectivă, gazdele și partenerii noștri de la Asociația Pro Apahida ne vor ghida pe acest parcurs și ne vor ajuta să înțelegem mai bine contextul local actual.

Care e starea cadrului natural al văii? Care e potențialul ei de a deveni un culoar verde – albastru cu spații publice verzi adiacente pentru viitoarea dezvoltare urbanistică a comunei, încadrate de piste de biciclete? Cât de curate sunt valea și zonele adiacente?

Pentru că în zonă au fost semnalate / igienizate deja focare / puncte de gunoi / deversări de gunoi sau resturi de materiale din construcții, ne punem întrebarea: Cum se gestionează aruncarea deșeurilor ilegale și ce măsuri putem lua pentru a preveni aceste practici?

Ca pas următor al explorării din acest weekend, Asociația Pro Apahida va identifica spațiile de depozitare ilegală a deșeurilor și cu sprijinul asociației ”Mai Mult Verde” și Rondocarton va implementa un sistem de supraveghere video pentru a ajuta la prevenția poluării zonelor respective în scopul de a oferi o experiență plăcută tuturor cetățenilor care vor să se apropie și bucure de zona verde și malurile râului.

#SomeșulCuloarVerdeAlbastru

___

Edițiile Someș Delivery Florești (2021) | Cluj-Napoca (2021) | Apahida (2022) fac parte din proiectul Someșul Culoar Verde – Albastru inițiat de Asociația MiniMASS (Someș Delivery), Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Asociația Clujul Sustenabil. Proiectul face parte din programul „Cu apele curate” implementat cu sprijinul Lidl România și își propune transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate.

Pe termen lung, principalul obiectiv este reducerea poluării Someșului, prin inițierea unei colaborări instituționale între administrațiile din Cluj-Napoca, Florești și Apahida, într-o primă fază, urmând să angreneze și alte localități de pe cursul râului.

#ApeleUnitealeRomâniei 

Evenimentul este susținut de rețeaua națională dezvoltată de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 / Rowmania și care cuprinde toate inițiativele din România care sunt preocupate de problematica râurilor și democratizarea accesului la apă. 

#comunitateaapei #apeleunite #haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens