Consiliul Apei: Apa ca resursă finită @Smida Jazz Festival

  • Autor Redacția
  • Data 16 august 2022

20 august, Sâmbătă, 17:00, zona Grow

Cursul Someșului Mic ne oferă una dintre cele mai plăcute experiențe în natură, fie prin relaxare și contemplarea naturii în compania sunetului apei sau a unduirii liniștite a lacurilor de acumulare, fie în mod activ, prin practicarea sporturilor de apă, a înotului care ne răcorește vara, a explorării lacurilor de acumulare în canoe sau pe SUP. La o distanță scurtă de noi avem la îndemână o evadare din mediul urban pe cinste. Pentru acest tip de consum responsabil pentru corp, minte și suflet, apa ca resursă există în abundență, aproape că o putem considera inepuizabilă, nu? 

În același timp suntem dependenți de aceeași apă care ne hidratează, ne hrănește culturile agricole și grădinile personale, ne spală mașinile și ne stropește carosabilul încins vara. Acest tip de consum este în continuă creștere. Localitățile cresc, cabanele la munte și ele, nevoia de apă potabilă e în continuă creștere deși sursa este finită.

Care este echilibrul dintre consum și resursă? Ce se întâmplă cu acest raport când e secetă accentuată? Cum ne raportăm la viitoare perioade de secetă din perspectiva schimbărilor climatice? Cum ne raportăm local la consumul de apă, aici la Smida / Fântânele / Beliș / în Festival? Cum ne raportăm la o regiune din care facem parte care se alimentează din aceleași surse de apă? 

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta (administrațiile și instituțiile locale, mediul civic, mediul de business, mediul universitar și simpli cetățeni) în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism.

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

🌲🎷Smida Jazz, festival-vacanță la munte, aduce împreună, în Parcul Natural Apuseni, jazz-ul de avangardă și activitățile în aer liber. Cea de-a VI-a ediție are loc între 19 – 21 august 2022.

www.smidajazz.ro