Tur ghidat cu bicicleta la izvoarele Someșului Cald @Smida Jazz Festival

  • Autor Redacția
  • Data 16 august 2022

Someșul Mic, râul emblematic al Clujului, își începe aventura cu două izvoare sursă: Someșul Cald și Someșul Rece, care izvorăsc din Munții Apuseni. 

Profităm că suntem la Smida, în inima Apusenilor, și vă invităm la un tur ghidat cu bicicleta la izvorul Someșului Cald, aflat la aproximativ 20 km de zona festivalului, în imediata proximitate a Cetății Rădesei. Sâmbătă vom avea o discuție despre apă ca resursă finită la zona Grow din festival, de la 17:00 prin intermediul Consiliului Apei inițiat la ediția Someș Delivery Apahida din 2021. Prin acest consiliu încercăm să aducem discuțiile legate de ape / râuri / mediul natural / mobilitate verde / dezvoltare urbană sustenabilă pe rețeaua hidrografică verde – albastră ca răspuns la schimbările climatice. Pe lîngă discuții, mai avem o latură explorativă care implică tururi ghidate locale care pot aduce o înțelegere mai bună a mediului natural susținut de râuri. Atenția noastră e îndreptată spre culoarul Someșului Mic, bineînțeles. Cum putem aprecia mai bine un râu fără să-l înțelegem ca resursă și să-l cunoaștem explorândul fizic până la izvoarele lui?

Un traseu spectaculos, cu sălbăticie, drumuri forestiere și peisaj carstic deosebit, de-a lungul căruia vom fi ghidați de Cătălin Grigoriu, ghid montan autorizat, de la Ride Now, ca parte a unei explorări susținute prin intermediul Consiliului Apei.

FORMULAR: https://forms.gle/BUdCoo79R5wpgBAK7 

Traseul se poate face cu bicicletă MTB, e-bike MTB, eventual gravel bike doar pentru cei experimentați!

TRASEU 

Traseu pentru bicicletă nivel AVANSAT

Lungimea totală: aprox. 40 km

Diferență de nivel: aprox. 866 m

Dificultate: bicicliști avansați

Timp estimativ: minimum 4,5 ore (fără opriri)

Traseul pornește din Smida, trece prin Doda Pilii și Ic Ponor, unde se termină și asfaltul. Apoi, drumul continuă spre Padiș, iar mai apoi la Poiana Vărășoaia unde vom lua pauză de masă. Totodată, în această intersecție vom lăsa legate bicicletele și vom porni în tura pe jos, în circuit de la izvorul Someșului Cald la vale, cu intrare în peștera Cetatea Rădesei, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene carstice din România. Peștera se poate parcurge cu o simplă frontală; fiind circuit, ieșirea din peșteră se realizează la celălalt capăt al acesteia, traseul continuând spre zona în care au rămas legate bicicletele. De aici traseul urmează drumul înapoi spre Smida, la festival.

Hartă:

https://www.bikemap.net/en/r/9430321/#10.82/46.619/22.7899

𝐄𝐂𝐇𝐈𝐏𝐀𝐌𝐄𝐍𝐓:

– Trusă tehnică (cameră de schimb și petece, pompă, trusă minimală de scule – multitool, leviere pentru a da jos anvelopa)

– Sistem antifurt!

– Pelerină de ploaie

– Cască obligatorie

– Mănuși de bicicletă ușoare recomandate

– Cremă de protecție solară

– Apă minimum 1 litru, 2 litri recomandat

– Gustări pentru o zi

– Lanternă frontală / pe bicicletă

– O trusă medicală minimă de prim ajutor

Participanții sunt obligați să cunoască și să respecte legislația rutieră – atât regulile de circulație, cât și de echipare a bicicletei – cele specifice pentru biciclete au fost sintetizate de Clubul de Cicloturism „Napoca” și pot fi citite la adresa:

https://ccncluj.blogspot.com/…/legislatie-rutiera-si…

Evenimentul se adresează participanților Smida Jazz Festival. 

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta (administrațiile și instituțiile locale, mediul civic, mediul de business, mediul universitar și simpli cetățeni) în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism.

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

***

Ride Now Transilvania s-a format din pasiunea pentru schi, bicicletă și munte. De fapt Ride Now este mai mult un stil de viață decât un business. Este un partener pentru cei care se află la început de drum și au nevoie de îndrumare sau pentru cei care vor să descopere locuri noi și caută o experiență outdoor în siguranță.

***

🌲🎷Smida Jazz, festival-vacanță la munte, aduce împreună, în Parcul Natural Apuseni, jazz-ul de avangardă și activitățile în aer liber. Cea de-a VI-a ediție are loc între 19 – 21 august 2022.

www.smidajazz.ro