Consiliul Apei @ Caravana I’m Climatic!

  • Autor Redacția
  • Data 21 septembrie 2022

Parcul Est: memoria locului ca sprijin în designul viitorului! 

25 septembrie 2022

10:00-11:30 – Tur ghidat în Parcul Est

Cu SOS Parcul Est, Mircea Munteanu, Ana Horhat, Tibor Hartel și Grupul Gheorgheni Cartier 

Punct de plecare din Iulius Parc, de la Ponton

12:00-13.30 – Atelier de știință cetățenească

Ce putem învăța din Parcul Est prin istorii orale pentru reziliența urbană și adaptarea la schimbările climatice?

Locație Iulius Parc 

Forumular înscrieri: https://forms.gle/2bwUwC4c5uLwx26u5 

Program complet Caravana I’m Climatic!

Parcul Est, odată realizat, va deveni cel mai mare spațiu public verde al Clujului. O componentă importantă a parcului viitor valorifică apa, apa în care în trecut ai făcut baie poate, ai pescuit, te-ai dat pe gheață cu patinele ori la săniuș, ori te-ai plimbat pe malul lacurilor ori al pârâului Becaș. 

Dar ce pericole ne pasc într-un context de schimbări climatice, dar și de urbanizare haotică? 

Studiul de Fezabilitate, elaborat de asocierea Metapolis Architects, Studio de peisaj Ana Horhat și Atelier MASS, arată că la nivel hidrologic „există probleme acute legate de poluarea cursului de apă Becaș dar și a lacurilor Gheorgheni și Lacul 3. Lacul Gheorgheni se află într-o avansată stare de degradare, fiind plin de plante acvatice, posibil din cauza lipsei de circulație a apei, a colmatării surselor de apă proaspătă sau a lipsei malurilor vegetate care au un rol important în oxigenarea apei. Îndiguirea pârâului Becaș s-a dovedit în timp a fi deficitară, cu impact peisager și ecologic negativ. Debitul apei din pârâul Becaș este de asemenea foarte scăzut, din cauza dezvoltărilor imobiliare intense din amonte și a preluării în mare parte a apelor pluviale în sistemul de canalizare publică. Canalele existente sunt în mare parte colmatate, ceea ce împiedică circulația apei în arealul viitorului parc Est”.

Turul ghidat și atelierul de „știință cetățenească” îi are ca invitați pe arhitectul Mircea Munteanu, coordonator al proiectului de Parc Est, peisagista Ana Horhat și este organizat de Adi Dohotaru, fondatorul campaniei SOS Parcul Est, în cadrul proiectului Consiliul Apei. Turul și atelierul pun accentul pe un management mai bun al apei într-un context de schimbări climatice. Co-organizatori ai turului ghidat și ai atelierului sunt administratorii grupului Gheorgheni Cartier, unul dintre cele mai vii spații de socializare digitală și de recuperare a memoriei zonei.

Ca instrument pentru politici publice mai informate, folosim ca știință civică istoria orală și memoria locului. Vă încurajăm să ne povestiți cum ați utilizat zona în trecut, dar și în viitor ca să știm cum ar trebui să fie Parcul Est administrat în viitor.  

Turul ghidat și atelierul sunt organizate de Consiliului Apei. Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta (administrațiile și instituțiile locale, mediul civic, mediul de business, mediul universitar și simpli cetățeni) în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului. 

Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca. 

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură. 

Eveniment în cadrul Caravanei I’m Climatic!. Caravana I’m Climatic! face parte integrantă din proiectul SPARK, finanțat de către Comisia Europeană prin intermediul EC-DEAR, implementat în România de către Asociația România în Tranziție.

Eveniment găzduit de Parcul Iulius, Iulius Mall, Cluj-Napoca.