Atelier cetățenesc pe două roți @ Gilău

  • Autor Redacția
  • Data 17 octombrie 2022

În 22 octombrie, Consiliul Apei vă invită la o experiență de parcurgere și descoperire a râului Someșul Mic în amonte de Cluj-Napoca, până la Lacul Gilău.

🚴‍♂️Atelierul cetățenesc pe două roți este format dintr-un tur ghidat pe biciclete Cluj-Florești -Gilău-Florești-Cluj (circa 30 km, dificultate scăzută), însoțit de prezentări și discuții libere (care vor avea loc la Motel Gilău) și de o cartare participativă a impresiilor participanților la tur, dar și a așteptărilor și dorințelor oamenilor în legătură cu viitorul Culoarului verde – albastru al Someșului, alături de o vizită la Uzina de Apă Gilău și/sau o vizită la Muzeul Apei Cluj.

📍Turul va fi ghidat de Radu Mititean, ghid de turism, autor de hărți cicloturistice și director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.

Apoi vă propunem o dezbatere cu reprezentanți ai administrației locale, ai instituțiilor cu rol în gestiunea apelor și cu membri ai societății civile. În dezbatere, accentul principal va fi pe calitatea Apei din Somes și din lacurile de acumulare, factorii care o periclitează precum gunoaie, construcții pe maluri fără canalizare, accesul la malurile apelor etc.

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺
● 𝟵:𝟯𝟬 𝗣𝗮𝗿𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗖𝗼𝗿𝗮 – Întâlnire tur ghidat Cluj-Gilău. Plecare în grup pe biciclete via str. Bucium – str. Paul Ioan – str. Donath – baraj Florești
● 𝟭𝟬:𝟯𝟬 𝗕𝗮𝗿𝗮𝗷 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶 – Pauză de regrupare, discuții, întâlnire cu participanți veniți din Florești, apoi pedalare pe malul drept al Someșului Mic.
● 𝟭𝟭:𝟯𝟬 𝗠𝗼𝘁𝗲𝗹 𝗚𝗶𝗹𝗮̆𝘂 – Întâlnire cu participanții care se alătură din Gilău și cu cei care vin cu mașina din Cluj sau Florești. Prezentare Radu Mititean despre calitatea apei și alimentarea cu apă și discuții cu responsabilii Companiei de Apă Someș (CAS) și ai Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).
● 𝟭𝟰:𝟬𝟬 𝗥𝗲𝘁𝘂𝗿 𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗖𝗹𝘂𝗷 pe biciclete, autoturisme, pe jos, transport public etc. Vizită Uzina de Apă Gilău și Muzeul Apei*.
● 𝟭𝟲:𝟯𝟬 𝗦𝗼𝘀𝗶𝗿𝗲 𝗶̂𝗻 𝗖𝗹𝘂𝗷 Parcarea Cora

👉Formular de înscriere atelier cetățenesc pe două roți.

Înscrierile sunt deschise până în 20 octombrie 2022, 23:59.

ℹ️Vă puteți alătura atelierului și din Gilău sau Florești (pietonal, cu mașina, sau cu bicicleta). Vă rugăm, în acest caz, să completați formularul și să bifați opțiunea care vi se potrivește.
*Vizite opționale, în funcție de decizia participanților.

ℹ️Participanții la tura velo trebuie să aibă bicicletă în bună stare tehnică și echipată conform legislației privind circulația pe drumurile publice iar pentru cei sub 16 ani este obligatorie casca. Trebuie să aibă și pompă și kit de reparație pană, pelerină și haine pentru vreme mai rece sau cu vânt, apă și un minim de alimente. Se recomandă bicicletă de tip mountain bike dat fiind că unele porțiuni din traseu sunt pe drum pietruit sau de pământ.

💧Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului.
Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.