Atelier cetățenesc pe două roți @ Apahida

  • Autor Redacția
  • Data 28 octombrie 2022

În 5 noiembrie, Consiliul Apei vă invită la o experiență de parcurgere și descoperire a râului Someșul Mic în aval de orașul Cluj-Napoca, până la Apahida. E o ocazie bună să discutăm de culoarul de mobilitate verde albastru al Someșului Mic și să vizităm tronsonul canalizat al râului din zona aeroportului.

Decizia strategică de a extinde aeroportul din Someșeni, în loc de a găsi un alt amplasament pentru un aeroport internațional, a fost deja luată și e tardiv să o mai discutăm. Dar merită să analizăm efectele majore asupra poluării orașului și asupra ecosistemului natural al Someșului Mic pentru că a presupus devierea unui râu pe o lungime considerabilă. Și ce credem că merită discutat în continuare este cum poate natura să fie în deciziile strategice viitoare un factor luat în considerare, și nu doar o victimă colaterală. 

O altă temă e legată de potențialul „Brațului mort al râului și cum poate acest spațiu rezidual rezultat în urma dezvoltării infrastructurii să devină un buzunar al Culoarului verde albastru al râului.

Turul va fi ghidat de Marius Moga (Someș Delivery) și Marius Mornea (Asociația Clujul Sustenabil).

Turul ghidat pe biciclete, va fi urmat de discuții libere și de o cartare participativă a impresiilor participanților la tur, dar și a așteptărilor și dorințelor oamenilor în legătură cu viitorul Culoarului verde – albastru al Someșului, într-un atelier de știință cetățenească.

Apoi vă propunem o dezbatere cu reprezentanți ai administrației locale, ai instituțiilor cu rol în gestiunea apelor și cu membri ai societății civile. În dezbatere accentul principal va fi pe calitatea apei, utilizarea apei în agricultură, canalizarea Someșului, potențialul “brațului mort” al râului etc.

Program

10:00 START Cluj-Napoca – Parcare Hornbach – Întâlnire și plecare în tur ghidat pentru participanții din Cluj-Napoca. 

10:00 START Apahida – Stația CFR Apahida –  Întâlnire și plecare în tur ghidat pentru participanții din Apahida și Sânnicoară. 

11:00 Vizitare șantier segment canalizat și a viitorului „brațul mort al Someșului Mic.

13:00 Atelier cetățenesc la Pavilionul Someș Delivery Apahida – întâlnire cu participanți veniți din Apahida, Sânnicoară sau Cluj-Napoca, prezentare temă / discuții libere / atelier de știință cetățenească

14:00 Retur spre Cluj / Apahida pe biciclete, cu autoturisme, pe jos sau cu transport public etc. Pentru cei ce revin în Cluj cu bicicleta, traseul de retur va fi ghidat și alternativa de întoarcere se va decide de comun acord, în funcție de condițiile meteo.

Formular de înscriere la atelierul cetățenesc pe două roți

Înscrierile sunt deschise până în 3 noiembrie 2022, 23:59.

Vă puteți alătura atelierului și din Sânnicoară sau Apahida (pietonal, cu mașina, sau cu bicicleta). Vă rugăm, în acest caz, să completați formularul și să bifați opțiunea care vi se potrivește.

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului.

Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.