Atelier cetățenesc – Apa: binecuvântare sau capcană?
Consiliul Apei vă invită la o plimbare pe urmele apelor pluviale din Florești până la vărsarea acestora în râul Someșul Mic.
Schimbările climatice globale influențează dramatic tiparele precipitațiilor, față de cum eram obișnuiți mai demult, iar societățile umane trebuie să regândească modul în care gestionează apa provenită în urma precipitațiilor. Proiectarea spațiilor publice urbane și a infrastructurii pluviale sunt elemente importante care pot face diferența dintre natura de „capcană” sau „binecuvântare” a apei rezultate în urma precipitațiilor. Precipitațiile pot fi binecuvântare pentru sol, pentru o microclimă sănătoasă urbană în contextul caniculelor extreme. Dar pot fi și o capcană atunci când proiectarea permeabilă a spațiului public lipsește. Rezultatul în acest caz poate duce la inundații periodice, chiar predictibile ale străzilor, locuințelor, pivnițelor oamenilor.
Vom explora împreună aceste aspecte în Florești, într-o plimbare prin care vom parcurge un posibil traseu al apei pluviale de la extremitatea sudică a comunei până la râul Someș. Odată ajunși aici om discuta împreună și vom încerca să cartăm participativ aspecte ce țin de apa pluvială și cum poate ajungea ea înapoi în Someș într-un mod prietenos cu spațiul public.
Atelierul cetățenesc va fi susținut de ecologul Tibor Hartel.
Program
11:00 Panemar Florești – (Strada Stejarului 1, Florești) Punct de start al plimbării spre Someș – https://goo.gl/maps/PrZsc3MATRWgxmbW6
Think green: Încurajăm participanții care se alătură din Cluj să vină la punctul de întâlnire via bicicletă sau cu autobuzul.
12:30 Atelier cetățenesc la Pavilionul Someș Delivery Florești – întâlnire cu participanți veniți din Florești și Cluj-Napoca, discuții libere, atelier de știință cetățenească.
Locația va fi clarificată în funcție de condițiile meteo!
13:30 Încheiem atelierul și revenim spre casă
Înscrierile sunt deschise până în 17 noiembrie 2022, 23:59.
TRASEU
Lungimea totală: aproximativ 3,5 de km
Dificultate: ușor
Timp estimativ: 50 minute, fără pauze
Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului.
Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.
Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.