Întâlnire Consiliul Apei

  • Autor Redacția
  • Data 13 decembrie 2022

Consiliul Apei vă invită luni, 19 decembrie, de la ora 16:00, la sediul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Strada Observatorului, sala 109 (etaj 1) la o masă rotundă în care să extragem concluzii după un an plin de activități și să facem alături de comunitate planuri pentru anul următor. 

Evenimentul este deschis tuturor riveranilor, ONG-urilor, studenților și membrilor mediului universitar, specialiștilor și reprezentanților administrației publice, interesați de modul în care relaționăm și ne raportăm la apă și de perspectiva Someșului Mic ca ax de dezvoltare important al zonei metropolitane.

În cadrul seriei de explorări din această toamnă, participanții la activitățile Consiliului Apei (tururi ghidate și ateliere) au pornit de la teme locale specifice fiecărei localități (Gilău, Florești, Cluj-Napoca și Apahida) și, în același timp, au atins teme generale la nivel metropolitan, legate de Culoarul verde-albastru al Someșului și viitoarea pistă de biciclete care se va realiza între aceste localități. 

Am abordat temele în 4 ateliere cetățenești și un atelier cu studenți:

Gilău. Explorare pe două roți a traseului Cluj – Gilău pe lângă Someș a abordat tema calității apei din amonte de oraș în contextul dezvoltării construcțiilor în jurul surselor de apă potabilă, al deversării de ape uzate și al depozitării ilegale de deșeuri. Cum se poate asigura continuitatea unui traseu velo pe porțiunile canalizate ale râului? Ce variante posibile există pe tronsonul zonei de protecție strictă dintre Cluj-Napoca și Florești când sursele de apă potabilă sunt altele? 

Florești. Explorarea în plimbare “Apa: capcană sau binecuvântare?” a urmat traseul posibil al apelor pluviale.  Proiectarea spațiilor publice urbane și a infrastructurii pluviale sunt elemente importante care pot face diferența dintre natura „capcană” sau „binecuvântare”. Precipitațiile pot fi binecuvântare pentru sol, pentru o microclimă sănătoasă. Dar pot fi și o capcană atunci când lipsesc suprafețele permeabile și când cursurile de apă sunt canalizate și se produc inundații periodice. Cum conștientizăm capcana și cum putem ieși din ea?

Cluj. Turul ghidat din Parcul Est a urmărit evoluția acestuia și legătura continuă dintre locuitori și acest spațiu verde al Clujului. Ce putem învăța din Parcul Est prin istorii orale pentru reziliența urbană și adaptarea la schimbările climatice?

Apahida. O explorare pe două roți de-a lungul viitorului “braț mort” al Someșului din zona aeroportului. Ce caracter poate primi acel spațiu verde care atrage păsări într-un context în care prezența lor este un pericol pentru siguranța zborurilor? Cum putem integra soluții bazate pe natură de adaptare la schimbările climatice? Cum ducem aceste soluții mai departe pe afluenții Someșului care traversează Apahida?

Atelier studențesc – Culoarul verde al Someșului — Gilău, Florești, Apahida și-a propus să carteze din perspectiva unor viitori specialiști contextul natural și construit. Care sunt mizele la scară metropolitană în amenajarea culoarului Someșului?

Vă așteptăm cu interes! 

EVENIMENT FACEBOOK

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului.

Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

💧Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.