Call de înscriere: Workshop design & build — Pavilion mobil Someș Delivery

  • Autor Redacția
  • Data 22 februarie 2023

Ne bucurăm să lansăm atelierul de proiectare și construcție Someș Delivery ajuns acum la cea de-a V-a ediție. 

Anii trecuți am construit împreună cu studenții un loc de întâlnire pe strada Gavril Muzicescu, un ponton pe Someș lângă Sala Sporturilor, un traseu cu mici amenajări în Parcul Armătura și un umbrar în Grigorescu. Pandemia a pus pauză atelierului nostru anual, dar nu complet, deoarece echipa creativă s-a adaptat repede și a realizat un boardgame educativ despre soluții sustenabile pentru Someș în cadrul unui workshop complet online. 

După 3 ani de pauză, reluăm atelierul dedicat studenților de la arhitectură și design și dăm o imagine nouă Pavilionului Someș Delivery.

Piramidele ne-au însoțit la fiecare ediție din 2016 până în 2022 la ediția din Apahida, dar timpul a trecut peste ele, lemnul s-a uzat, au devenit nesigure și neutilizabile. A venit vremea să ne luăm rămas bun de la ele și să dezvoltăm un pavilion nou.

Anul acesta Someș Delivery va avea loc în 4 locații: Gilău, Florești, Cluj, Apahida, ceea ce impune un pavilion SD portabil care va face turul celor patru locații servind mai multor tipuri de activități.

Ce facem

În cadrul atelierului vom concepe și apoi vom construi un pavilion portabil/mobil/multifuncțional pentru evenimentele Someș Delivery care va putea servi diferitelor tipuri de activități din cadrul evenimentului: ateliere, spațiu dezbatere, terasă, bar etc. 

În procesul de design se vor avea în vedere câteva aspecte: pavilionul trebuie să ofere umbră, dar poate fi și adăpost de ploaie, trebuie să fie modular și să ofere diferite tipuri de așezare. Fiind un pavilion itinerant, trebuie să fie ușor de montat, demontat și transportat. 

Până acum, în cadrul atelierului, am lucrat preponderent cu lemn, dar preocuparea noastră merge și către reutilizarea și reciclarea materialelor, așadar ne dorim să explorăm împreună această temă în cadrul atelierului.

Unde

Pavilionul își va găsi locul la toate cele 4 ediții din acest an: Gilău, Florești, Cluj și Apahida, dar cu posibilitatea utilizării lui și în cadrul unor ediții viitoare, bineînțeles, pe malul Someșului Mic. 

Când

Workshop-ul se va desfășura în două etape:

Faza de design 

4 – 5 și 11-12 martie — În două weekend-uri vom dezvolta împreună proiectul începând cu explorarea tipurilor de locații, cu conceperea și apoi cu detalierea intervenției.

Faza de construcție 

5 – 14 mai (on-site) — Mai multe detalii de calendarul implementării vom hotărî de comun acord la finalul fazei de design. 

Înscrierile se fac până miercuri, 1 martie, completând acest formular scurt. Studenții selectați vor fi anunțați în 2 martie.

Sunt disponibile 8 locuri.

Coordonatori workshop

Adriana Măgerușan, Marius Moga, Martha Moroșan, Vlad Afrasiabi

Someșul – culoar verde-albastru, ediția 2 este un program organizat de Someș Delivery în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru), Clujul Sustenabil și Facultatea de Arhitectură și Urbanism și Asociația Studenților Arhitecți Cluj. 

Proiectul Someșul – culoar verde-albastru, ediția 2 face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021. 

 #REsetPlastic #SomesulCuloarVerdeAlbastru #ConsiliulApei