Call de înscriere: Workshop research & design

  • Autor Redacția
  • Data 28 martie 2023

În cazul apelor curgătoare sursele de poluare sunt de multe ori dispersate în întreg bazinul colector, iar poluarea devine vizibilă departe de acestea, efectele ei cumulate afectând disproporționat locuitorii din aval. Acest lucru ridică probleme de asumare a responsabilității, atât de natură etică, dar mai ales juridică și bugetară din cauza complexității instituționale și administrative. O soluție discutată frecvent în dezbaterile noastre e izolarea responsabilității prin monitorizarea și chiar filtrarea apelor curgătoare în punctele de articulație, fie naturale (confluențe), fie administrative (limitele unor UAT-uri).

Soluțiile sunt diverse, de la baraje pentru plutitori și pereți de bule de aer, până la drone, senzori și roboți autonomi de capturare a deșeurilor. Vă propunem să explorăm împreună principalele abordări și tehnologii, să le clasificăm și sintetizăm, să le adaptăm la condițiile și resursele locale și să propunem câteva configurații posibile din punct de vedere cost-beneficiu-fezabilitate.

Obiectivele finale sunt: designul unei instalații ce îmbină și armonizează cerințele tehnologice cu cele arhitecturale și de mediu, integrând cât mai multe capacități de monitorizare și filtrare; și un catalog de soluții, curatoriat pentru culoarul verde-albastru Someșul Mic, cu recomandări de furnizori, estimări bugetare și puncte de intervenție. Ambele pot servi ca inspirație și sprijin pentru o implementare pilot.

CE FACEM
În cadrul atelierului vom începe cu o cercetare de piață, identificând tehnologii, articole științifice, cuvinte cheie și furnizori de soluții. Apoi vom încerca să privim holistic, dincolo de senzori și comunicare wireless, pentru a adăuga și alți indicatori și surse de inspirație pentru soluții, cum ar fi fitopurificarea, indicatori microbiologici etc.

În procesul de design vom alege un set de soluții și le vom combina într-o singură instalație menită să se integreze armonios în peisaj. Putem să ne imaginăm mai multe configurații și tipuri de intervenții raportate la tipologiile identificate în zona de interes (cursul Someșului Mic).

La final vom sintetiza rezultatele cercetării într-un scurt catalog de soluții și propuneri.

CÂND
Workshop-ul se va desfășura în două etape:

✍️ Faza de cercetare divergentă
1-2 aprilie— primul weekend fiind dedicat identificării principalelor direcții de cercetare.
*
✍️ Faza de design convergent
8-9 aprilie — Punem împreună rezultatele cercetării individuale, schițăm instalația și completăm catalogul.

Înscrierile se fac până vineri, 30 martie, completând acest formular scurthttps://forms.gle/iaHkWQKb7Pi2KrWM7
Sunt disponibile 12 locuri.

Coordonator workshop: Marius Mornea

***

Someșul | Culoar Verde – Albastru, ediția 2 este un program organizat de Someș Delivery în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru), Clujul Sustenabil și Facultatea de Arhitectură și Urbanism și Asociația Studenților Arhitecți Cluj.

Proiectul Someșul | Culoar Verde – Albastru, ediția 2 face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021.

#REsetPlastic #SomesulCuloarVerdeAlbastru #ConsiliulApei