Someș Delivery Cluj 2023 va avea loc între 20 – 21 mai!

  • Autor Redacția
  • Data 30 aprilie 2023

Între 20 – 21 mai, Someș Delivery Cluj revine pe malurile Someșului! 

Ne întoarcem la Cluj cu o nouă ediție după o perioadă în care am explorat alte zone ale Someșului Mic, în amonte spre Florești sau în aval spre Apahida. Râul nu are limite administrative iar tema deschiderii localităților spre el este la fel de actuală și importantă în egală măsură în toate localitățile pe care le traversează.

În Cluj suntem în mijlocul unui șantier extins al malurilor unde abia am găsit un loc să ne ancorăm de malul Someșului pe spațiul verde îngust al străzii Dacia. Orice în aval și-n amonte este într-o continuă transformare iar această zonă produce un efect de pâlnie în continuitatea culoarului verde albastru. Un pretext bun să ducem mai departe discuția despre culoarului Someșului și despre lățimea acestuia și impactul benefic pe care-l poate avea un culoar natural care depășește limitele zonei de protecție de 15-20 de metri pentru calitatea vieții în oraș și pentru creșterea rezilienței în fața schimbărilor climatice.

Explorăm împreună Someșul din Cluj pe două roți în prima zi. A doua zi explorăm zona străzii Dacia și segmentul pâlnie al Someșului Mic din centrul Clujului, vom avea prezentări ale unor specialiști ai mediului urban și natural de-a lungul râului, discutăm tema lățimii ample a culoarului în cadrul Consiliului Apei, prezentăm rezultatele unui workshop de mediu care a studiat instalații de monitorizare a poluării apelor, copiii vor putea participa la ateliere dedicate lor, vom lua cina împreună la masa bunei vecinătăți pe ritmuri de muzică pe seară. Pe tot parcursul întregii zile de duminică vom avea terasa SD susținută de riveranii de la Urania Social Hub.

Campania Someșul Culoar Verde – Albastru continuă apoi cu următoarele ediții Someș Delivery:  în iunie caravana va ajunge la Florești, apoi în iulie la Gilău și vom încheia în toamnă cu ediția din Apahida.

Un proiect dezvoltat în colaborare de: Someș Delivery (Asociația MiniMASS), Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru), Clujul Sustenabil, Consiliul Apei

Parteneri: AStA, Urania Social Hub, T23 /makers space

Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 este un program organizat de Someș Delivery (Asociația MiniMASS) în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil. 

Campania Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul Verde – Albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021. 

 #REsetPlastic #SomesulCuloarVerdeAlbastru #ConsiliulApei