Tur ghidat cu bicicleta la izvoarele Someșului Cald @ Smida Jazz Festival 2023

  • Autor Redacția
  • Data 10 august 2023

Someșul Mic, râul emblematic al unei întregi regiuni cuprinsă între Gilău și Dej, își începe aventura cu două izvoare sursă: Someșul Cald și Someșul Rece, care izvorăsc din Munții Apuseni.

Profităm că suntem la Smida, în inima Apusenilor, și vă invităm în 20 august, la un tur ghidat cu bicicleta la izvorul Someșului Cald, aflat la aproximativ 20 km de zona festivalului, în imediată proximitate a Cetății Rădesei.

Povestea Someșului Mic începe aici, la sursă. Râul intră și iese prin munte, formează galerii și chei înainte de a junge la Smida. Mai departe râul crește împreună cu noi prin felul în care-i influențăm parcursul. Suita de lacuri de acumulare din aval îi oferă un caracter tehnic, dar povestea lui merge în foarte multe direcții: de la peisajului natural pe care-l admirăm, la îmbăiere, plimbări cu caiacele și relaxare, la aerul curat și răcoros pe care-l aduce vara, la plimbări cu bicicleta și drumeții pe malurile lui, la sursă de apă potabilă, de energie electrică și sursă de apă pentru irigații, până la canalizarea acestuia excesivă cu diguri de beton, la gropi imense pentru exploatarea balastului și la gropi de gunoi ilegale care-l fac să pară tot timpul neîngrijit. Dacă facem un pas înapoi și privim în ansamblul culoarul Someșului Mic vedem cum acest râu dă ritm vieții noastre și povestea lui de fapt e povestea noastră.

Revenind la sursă putem rescrie povestea lui de fiecare dată și mai bine. Un aspect pe care dorim să-l atingem dintre toate cele de mai sus, pe care poate putem să-l rescriem, este un drept fundamental, dreptul la îmbăiere. Ne bucurăm de acest lucru la Beliș, la Tarnița dar în rest este interzis scăldatul, e interzis simplul fapt de a ne băga picioarele în râu. Așa că într-una din pauzele binevenite vom intra cu picioarele în râu ca să ne răcorim și să ducem acest mesaj mai departe.

Ne așteaptă un traseu spectaculos, cu sălbăticie, drumuri forestiere și peisaj carstic deosebit, de-a lungul căruia vom fi ghidați de colegul nostru de la Clujul Sustenabil, Marius Mornea.

𝗧𝗿𝗮𝘀𝗲𝘂𝗹 𝘀𝗲 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗰𝘂 𝗯𝗶𝗰𝗶𝗰𝗹𝗲𝘁𝗮̆ 𝗠𝗧𝗕, 𝗲-𝗯𝗶𝗸𝗲 𝗠𝗧𝗕, 𝗲𝘃𝗲𝗻𝘁𝘂𝗮𝗹 𝗴𝗿𝗮𝘃𝗲𝗹 𝗯𝗶𝗸𝗲 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗲𝗶 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁̦𝗶!

𝗧𝗥𝗔𝗦𝗘𝗨

Traseu pentru bicicletă nivel AVANSAT

Punct de întâlnire: intrarea în festival (poartă)

Oră plecare: 10:00

Lungimea totală: aprox. 40 km

Diferență de nivel: aprox. 866 m

Dificultate: bicicliști avansați

Timp estimativ: minimum 4,5 ore (fără opriri)

Traseul pornește din Smida, trece prin Doda Pilii și Ic Ponor, unde se termină și asfaltul. Apoi, drumul continuă spre Padiș, iar mai apoi la Poiana Vărășoaia unde vom lua pauză de masă. Totodată, în această intersecție vom lăsa legate bicicletele și vom porni în tura pe jos, în circuit de la izvorul Someșului Cald la vale, cu intrare în peștera Cetatea Rădesei, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene carstice din România. Peștera se poate parcurge cu o simplă frontală; fiind circuit, ieșirea din peșteră se realizează la celălalt capăt al acesteia, traseul continuând spre zona în care au rămas legate bicicletele. De aici traseul urmează drumul înapoi spre Smida, la festival.

Hartă:

https://www.bikemap.net/en/r/9430321/#10.82/46.619/22.7899

𝐄𝐂𝐇𝐈𝐏𝐀𝐌𝐄𝐍𝐓:

– Trusă tehnică (cameră de schimb și petece, pompă, trusă minimală de scule – multitool, leviere pentru a da jos anvelopa)

– Sistem antifurt!

– Pelerină de ploaie

– Cască obligatorie

– Mănuși de bicicletă ușoare recomandate

– Cremă de protecție solară

– Apă minimum 1 litru, 2 litri recomandat

– Gustări pentru o zi

– Lanternă frontală / pe bicicletă

– O trusă medicală minimă de prim ajutor

Participanții sunt obligați să cunoască și să respecte legislația rutieră – atât regulile de circulație, cât și de echipare a bicicletei: ccncluj.blogspot.com/2017/01/noua-legislatie-rutiera-pentru.html 

Evenimentul se adresează participanților Smida Jazz Festival.

𝗙𝗼𝗿𝗺𝘂𝗹𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲𝗿𝗲: https://forms.gle/tFvXovmSnxUjD3pg6 

Completarea formularului nu este obligatorie pentru a participa, dar ne este utilă în a ne organiza. Puteți participa și doar prezentându-vă la punctul de întâlnire. Vă așteptăm! 

***

Un eveniment în colaborare Smida Jazz Festival în cadrul campaniei Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2. 

💧Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2, este un program organizat de Someș Delivery (Asociația MiniMASS) în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil.

Campania Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

***

🌲🎷 Smida Jazz Festival este festivalul bucuriei în natură, la camping, și a jazzului contemporan, gen muzical al artiștilor creativi, virtuoși instrumental și experimentaliști. Cea de-a VII-a ediție are loc între 18 – 20 august 2023.

www.smidajazz.ro