Imaginăm Someșul Viitorului

În ultimii ani Clujul și-a întors privirea spre Someș și o serie de proiecte culturale au adus publicul pe malurile râului pentru a pune în valoare potențialul și nevoia de schimbare a acestuia. Există, de altfel, o deschidere și din partea administrației locale ce urmează să fie materializată printr-un concurs pentru un Masterplan al Someșului.

În acest context, credem cu tărie că testările în materie de amenajări, evenimente și implicare a comunității realizate prin intermediul Someș Delivery au un impact pozitiv asupra relației dintre râu și oraș încă de la prima ediție. E momentul ca, tot mai mulți, să ne imaginăm un Someș așa cum vrem să-l avem în viitor.

Someș Delivery 2017 se desfășoară în 17 și 18 iunie pe segmentul de râu dintre podul Garibaldi și puntea pietonală din amonte.

Lansăm acest concurs pentru a identifica ideile voastre și pentru a vă implica activ în transformarea Someșului din Cluj. Poate participa oricine (persoane, grupuri, organizații), indiferent de domiciliu, pregătire sau experiență. Înscrie-ți ideea de a îmbunătăți legătura dintre apă, oraș și locuitorii acestuia până în 2 mai 2017, iar noi te ajutăm să o implementezi în cadrul Someș Delivery.

Harta tronsonului Someș Delivery 2017

Organizatori

Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România, Asociația miniMASS.

Câteva aspecte ale segmentului de Someș abordat anul acesta

+ Ecluza podului Garibaldi permite controlarea nivelului apei din amonte, făcând din această zonă una dintre puținele din Cluj care permite activități pe apă.

Din păcate în prezent nu există niciun cadru organizat pentru asemenea activități recreative.

+ Ambele maluri prezintă cheiuri, care permit plimbarea lângă apă.

De-a lungul malului sudic (spre Sala Sporturilor) acest chei este întrerupt în două puncte și accesul la el este dificil — scările sunt abrupte și fără balustrade, lipsesc complet rampele pentru cărucioare și persoane cu dizabilități motorii.

+ Pe ambele maluri există coborâri la apă.

Felul în care aceste coborâri sunt realizate nu permite șederea la nivelul apei.

+ Pe malul sudic există pistă pentru biciclete.

Amplasarea ei în zona cu cea mai bună perspectivă asupra râului o face mai atractivă pentru pietoni decât aleea special destinată acestora, de lângă gardul parcului Iuliu Hațieganu;

+ Malurile nu sunt flancate de trafic auto.

+ Ambele maluri prezintă spații publice adiacente largi — zona verde extinsă de pe malul nordic, parcul Iuliu Hațieganu și parcarea din fața sălii sporturilor Horia Demian.

Aceste spații sunt neamenajate (zona verde de pe malul nordic), separate de malul Someșului prin gard (parcul Iuliu Hațieganu), sau folosite neadecvat (ex. Parcarea Sălii Sporturilor reprezintă un spațiu cu un potențial uriaș de utilizare de către publicul larg pentru divertisment; activități sportive și culturale.).

+ Cadrul natural (insulele în formare) și biodiversitatea (vegetația insulelor și coloniile de rațe, cormorani, lebede, pescăruși etc.).

Toaletarea excesivă a vegetației de pe insulele naturale și insuficienta curățare a albiei de deșeuri.

+ Potențialul uriaș de zonă de agrement și timp liber.

Lipsa dotărilor (iluminat public pe malul nordic, surse de apă potabilă, toalete publice etc.) și mobilierul urban insuficient (absent total pe malul nordic) sau amplasate greșit (bănci orientate spre parcare).

+ Diversitatea utilizărilor posibile: promenadă, recreere, activități pe apă, pescuit, plimbat câini, sport, tranzit, evenimente la scară mai mare etc.

Lipsa sau insuficiența infrastructurii care deservește aceste funcțiuni.

Ce facem noi

Semnalăm intervențiile noastre în spațiu, pentru a evita suprapunerile de amenajări și pentru a le evidenția ca posibile locuri de desfășurare a evenimentelor:

Pontonul Mare, proiectat și construit în cadrul unui workshop organizat în parteneriat cu Asociația Studenților Arhitecți din Cluj. Conceput ca un sistem din trei piese, el permite o reconfigurare ușoară și utilizări diverse — relaxare lângă apă, întâlnire și socializare, pescuit, debarcader, scenă pentru evenimente mici etc.

Banca de sub nuc, realizată de echipa KOOHO în vecinătatea Pontonului mare de la Sala Sporturilor, pentru momentele în care acesta devine neîncăpător.

Podul Hopa!, realizată de echipa Prototip Studio cu scopul de a da continuitate cheiului de pe malul sudic, întrerupt de vărsarea unui canal. Un demers prin care ne propunem să oferim o soluție simplă unei probleme funcționle a amenajării existente, dar și să promovăm tinerii designeri și designul de calitate în spațiul public.

Pavilionul Someș Delivery, structura modulară creată de echipa KOOHO pentru ediția din 2016 a Someș Delivery va fi reutilizată, într-o nouă conformație, pe malul sudic, oferind un spațiu umbrit în vecinătatea apei, loc de relaxare și socializare.

Scena Someș Delivery, amplasată pe fâșia verde dintre parcul Iuliu Hațieganu și Someș, va găzdui concerte și proiecții în aer liber, valorizând potențialul acestui spațiu urban și asigurând câteva funcțiuni complementare principalei zone de promenadă de pe malul Someșului.

Anunțăm de asemenea că discuțiile cu Primăria Cluj-Napoca și Agenția Națională Apele Române pe tema posibilității utilizării ambarcațiunilor de agrement în zona din amontele podului Garibaldi, în perioada Someș Delivery 2017, sunt în desfășurare.

Mizele Someș Delivery 2017

Să visăm la Someșul pe care ni-l dorim neconstrânși de amenajarea și utilizările actuale ale zonei, să imaginam cât mai multe din lucrurile pe care ne-am dori să le putem face acolo. Am vrea să testăm cât mai multe idei de amenajare și folosire, pentru a concluziona la final care sunt cele mai de succes.

În acest an ne dorim să aducem publicul nu doar mai aproape de apă, ci și pe apă. Având în vedere potențialul uriaș al tronsonului ales, credem că pot fi realizate o mulțime de activități și intervenții pe apă, iar prioritatea acestei ediții este semnalarea firescului acestui tip de relaționare cu apa — complet absent în Cluj.

Mai aproape de apă. Spre deosebire de anii trecuți când am abordat zone mai puțin utilizate lângă râu, anul acesta ne propunem să îmbogățim o zonă deja populară de petrecere a timpului liber. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă.

Participarea publică la decizia asupra spațiului public.

Ce căutăm

  • Instalații sau performance-uri care pot produce efecte durabile în relația locuitorilor cu Someșul sau care testează posibile utilizări cotidiene ale spațiului public și limitei dintre mal și apă;
  • Mobilier urban;
  • Idei de amenajări temporare;
  • Proiecte care țin de domenii diverse (arhitectură, mediu, antropologie, muzică, arte vizuale și performative, sociologie, aplicații online, sport, gastronomie, urbanism etc.);
  • Inițiative care lucrează cu comunitatea/utilizatorii și care produc un spațiu public inclusiv social;
  • Propuneri care susțin și îmbogățesc plimbarea de-a lungul Someșului prin explorarea aspectelor de relaxare, socializare, contemplare și interacțiune cu apa;

  • Evenimente care țin de folosirea cotidiană, firească, permanentă a Someșului, și nu de una ocazională, festivalieră;
  • Proiecte care vorbesc despre bune practici și bună vecinătate, cartier, trasee urbane alternative, legături, spațiu public, accesibilitatea la apă, artă comunitară, stil de viață sănătos etc.
  • Idei originale legate de felul în care se poate interacționa în mod direct cu apa;
  • Idei originale sau adaptări ale unor activități care să îi facă pe oameni să simtă că locul le aparține.

Premii

Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare. Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe. Am stabilit însă niște limite superioare: 4000 lei atât pentru proiectele care presupun construcții, instalații sau amenajări cât și pentru evenimente. Proiectele colaborative, care includ atât o parte de construcție/amenajare cât și una de animare, pot cumula premii.

Juriu

  • Șerban Țigănaș, arhitect
  • Adriana Măgerușan, arhitect
  • Marius Moga, arhitect
  • Alexa Băcanu, manager cultural
  • Dan Burzo, designer și inginer software

Citește regulamentul complet

Participă la concurs