Someș Delivery

Regulamentul concursului 2022 Apahida

1. Introducere

Invităm din nou iubitori de natură, arhitecți, artiști și oameni creativi să aplice cu proiectele lor pentru activarea malurilor Someșului. 

Concursul face parte din proiectul – Someșul | Culoar Verde-Albastru , prin carene propunem transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate, în zona metropolitană a Clujului. 

Te invităm să arunci o privire pe harta participativă unde locuitori ai Apahidei și specialiști în mediu și sustenabilitate vor marca diferite locuri mai puțin cunoscute, locuri bune de explorat sau care au nevoie de intervenții. Te poți inspira de aici pentru aplicația ta sau să ne trimiți alte propuneri care se încadrează în categoriile: instalații artistice, amenajări și intervenții temporare de activare a unor zone ce se cer a fi descoperite.

Participarea este deschisă oricui, sunt acceptate lucrări propuse de autori individuali sau în echipă. 

Înscrie o idee de animare a Someșului și a spațiului verde din vecinătatea lui până pe 10 aprilie 2022, iar noi te ajutăm să o implementezi în cadrul Someș Delivery 2022 | Apahida. 

2. Organizator

Asociația miniMASS 

3. Parteneri și finanțatori:

Asociația Societate Organizată Sustenabil (Someșul nostru)

Asociația Clujul Sustenabil

Asociația Pro Apahida

Proiectul Someșul Culoar Verde-Albastru face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România.

4. Tema concursului Someș Delivery

4.1 Dimensiuni ale proiectului

Zona de râu abordată în această etapă a evenimentului este delimitată în aval de podul auto din continuarea străzii Libertății și de formațiunea de lacuri din vecinătatea Văii Mărătorii, în amonte (zona Bărc). Zona de intervenție vizează cele doua maluri ale Someșului care sunt în prezent îndiguite, în special traseul de pe malul sudic, luând în calcul valorificarea locurilor menționate pe hartă.

Câteva aspecte specifice zonei:

 • Diversificarea utilizărilor posibile: recreere, plimbat câini, pescuit, sport și sporturi nautice, tranzit, evenimente la scară mică etc.;
 • Ambele maluri au un caracter asemănător, acest segment al Someșului fiind complet îndiguit (betonat); totodată, în continuarea digului de beton se află un dig mai generos, înverzit, iar mai apoi zona se continuă cu o serie de terenuri agricole;
 • Malul nordic are un caracter rezidențial cu locuințe colective mai noi, accesul realizându-se de pe Strada Borom care este direct conectată la Strada Libertății; în ceea ce privește malul sudic, acesta este și el caracterizat de locuințe dar în special de locuințe individuale, accesul făcându-se pe drumul de pământ care pornește din Strada Libertății și traversează Valea Mărătorii sau pe dig, de la podul din aval, pe lângă Pensiunea Transilvania;
 • Elementele de cadru natural specific malului sudic sunt și formațiunea de lacuri și gura de vărsare în Someș a văii Mărătorii care este o zonă cu biodiversitate bogată și deșeuri;
 • Malurile beneficiază de vegetație joasă, dar sunt complet lipsite copaci, deci și de locurile umbroase;
 • Datorită digului betonat, albia râului pe acest segment este una destul de antropizată, iar structurile specifice cadrului natural lipsesc;
 • Cursul apei este unul lin care poate reprezenta un avantaj pentru sporturile nautice precum kayaking-ul și padlleboarding-ul;
 • Digul este circulabil în întregime, dar accesul la apă este deficitar datorită caracterului abrupt al digului și nu există posibilitate de traversare a râului;
 • În zona lacurilor sunt prezente structurile unor foste construcții abandonate în prezent și există puncte de deșeuri acumulate în ultimii ani;
 • Nu există nici un tip de infrastructură în ceea ce privește colectarea deșeurilor.

În momentul de față, râul este destul de neglijat, accesul pe acest segment nu este cel mai prietenos, iar Someșul nu apare pe hărțile mentale ale riveranilor ca un loc plăcut de petrecut timpul liber. Cu toate acestea, în urma explorărilor noastre în această zonă, am descoperit câteva locuri care favorizează posibile activități și care totodată pot fi valorificate și prin diferite intervenții punctuale. 

 

Câteva sugestii de intervenții pe care le considerăm potrivite:

– intervenții care să ofere locuri umbrite; fie că este vorba despre diferite activități sportive, un picnic sau doar o plimbare pe malul Someșului, lipsa copacilor și a umbrei oferite de coroanele acestora este puternic simțită; astfel, încurajăm ca toate instalațiile, pe lângă principalele roluri pe care le au (coborâri la apă, pontoane, semnalizări etc.), să aibă în vedere ca temă umbra și adăpostirea de precipitații. 

Activități:

– activități pentru riverani; 

– evenimente de valorizare a spațiilor identificate; 

– activări ale comunităților; 

Zone detaliate pe hartă 

Traseu pe dig: digul de beton străbate toată zona pe care o explorăm și este circulabil atât pietonal, cât și cu bicicleta. Accesul la apă se poate realiza pe tot acest parcurs, dar este unul deficitar datorită caracterului îndiguit al acestui segment de râu. Pe ambele maluri, traseul este unul continuu și conectat la zonele învecinate, singura scurtcircuitare fiind cea de pe malul sudic din vecinătatea podului auto de pe Strada Libertății;

Caracterul digului: digul este format dintr-un segment betonat și tratat cu o zonă cu bolovani chiar la buza apei, iar apoi acesta se continuă cu un dig de pământ acoperit cu vegetație joasă; toate acestea fac acest segment să fie complet lipsit de copaci și de zonele umbrite;

Acces la apă: digul de beton de-a lungul râului este destul de abrupt ceea ce face dificil accesul la apă. Totodată, în afară podului auto, nu există altă posibilitate de traversare a apei de pe un mal pe celălalt. 

Apa: îndiguirea acestui segment de râu generează un caracter lin, calm și omogen al cursului de apă, motiv pentru care acesta porțiune devine practicabilă pentru pasionații de caiace sau padlleboard-uri. 

Gura de vărsare: Valea Mărătorii este o vale destul de prezentă în această zonă, cu un caracter natural și sălbatic în comparație cu caracterul puternic antropizat al Someșului pe acest segment; această vale are o gură de vărsare în Someș destul de generoasă, caracterizată prin stuf, vegetație și diferite viețuitoare, precum diverse micro-organisme, pești, broaște și chiar și păsări ca rațele și stârcul cenușiu. Acest caracter al gurii de vărsare face ca acest loc să devină o locație foarte bună pentru observarea și studierea biodiversității care, din păcate, pe unele zone este afectată de poluare din deșeuri și deversări care afectează caracterul chimic al apei.

Dotările de agrement în spațiul verde ar putea încuraja și mai mult utilizarea lui, ar putea oferi siguranță și o alternativă de petrecere a timpului liber în zonă pentru locuitorii Apahidei.

4.2. Mizele Someș Delivery 2022

Ape mai curate. Am asumat anul acesta teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de materiale. Ne întrebăm ce putem face fiecare dintre noi pentru râuri mai curate.

Acțiuni participative. Ne propunem să încurajăm în continuare aproprierea râului și a malurilor sale, comportamente libere în spațiul public, inițiative cetățenești, și, implicit, participarea la decizia asupra transformării Someșului din Cluj și zona metropolitană.

Utilizare cotidiană. Având în vedere vecinătatea imediată cu o zonă dens populată, credem că propunerile de activare trebuie să fie adaptate vieții cotidiene și să contribuie la calitatea vieții în zonele locuite adiacente râului.

Relația cu apa. Activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă prin realizarea unor intervenții temporare sau mici evenimente. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea râului, ca atare ele trebuie să fie adaptate locului de desfășurare propus și temei relației orașului și a riveranilor cu apa.

Culoar de tranzit verde. Zona culoarului râului Someș poate susține în viitorul apropiat o infrastructură de alei pentru promenadă și pentru biciclete. Există obstacole de trecut pentru realizarea acestui lucru, dar nevoia unei astfel de continuități poate fi încurajată, susținută și amplificată.

Strategie verde-albastră. Pentru a avea o viziune comună la nivel metropolitan este nevoie de formarea unei strategii care pune în valoare malurile naturale ale Someșului, biodiversitatea, tranzitul și posibilele activități pe apă și pe malurile acestuia. 

5. Cerințe obligatorii

 • Intervenții non-invazive, reversibile, care nu afectează cadrul natural și sunt prietenoase cu mediul;
 • Soluții care își pun problema reciclării, reutilizării și post-utilizării;
 • Orice tip de proiect propus trebuie conectat la mediul social locali și să stârnească interacțiunea socială;
 • Proiectele trebuie să fie gestionate în mod integral (implementare, mentenanță și demontare) de către propunători.

De-a lungul edițiilor, intervențiile au trecut prin diferite etape, unele au rezistat câțiva ani, altele au fost vandalizate și furate, dar o bună parte dintre ele au fost demontate și cu timpul am adunat foarte mult material lemnos în stare bună care merită refolosit. Încurajăm integrarea în propuneri a lemnului reciclat, iar intervențiile ce vor ține cont de acest aspect vor avea un avantaj la prima etapă a jurizării. 

6. Premii

Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare, maximum 2500 de lei/proiect.

Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe.

Premiile constând în sume de bani sunt dedicate exclusiv implementării proiectelor selectate. Sumele maxime care se vor aloca sunt de 2500 lei pentru orice tip de proiect înscris în concurs. Orice cheltuieli care depășesc acest plafon (inclusiv cele legate de transport, materiale, închirieri de aparatură etc.) vor fi suportate de echipele de proiect din fonduri proprii sau din alte surse

7. Juriu

 • Marius Moga, arhitect
 • Adriana Măgerușan, arhitect
 • Martha Moroșan, arhitect 
 • Marius Mornea, membru Clujul Sustenabil
 • Adrian Dohotaru, activist
 • Dan Sopterean, reprezentant Primăria Apahida
 • Reprezentant Asociația Pro Apahida

8. Criterii

În selectarea proiectelor juriul va avea în vedere:

 •  Sustenabilitatea ecologică și socială. Reversibilitatea totală a intervențiilor în spațiu, utilizarea unui minim de mijloace și utilizarea, în cazul amenajărilor, de materiale prietenoase cu mediul (naturale, reutilizate, reciclabile etc.); capacitatea de incluziune socială a proiectelor;
 • Reutilizare. Capacitatea de implementare a proiectelor propuse cu ajutorul unor materiale reutilizate, într-un mod creativ și eficient;
 • Adaptarea propunerii la temele și valorile Someș Delivery;
 • Aproprierea spațiului public. Capacitatea proiectelor propuse de a crește interesul și motivația publicului de a interacționa cu Someșul, dar și redarea sentimentului că Someșul le aparține;
 • Fezabilitatea. Măsura în care propunerile pot fi implementate de echipe în limitele resurselor decise de către organizatori (timp, spațiu, buget); garantarea siguranței și rezistenței la utilizare în cazul amenajărilor temporare;
 • Creativitatea. Perspectiva nouă adusă asupra spațiului public și a limitei dintre mal și apă și ingeniozitatea în propunerea de implementare.

9. Calendar

25 martie – lansarea concursului

10 aprilie – termenul limită de înscriere a proiectelor

12 aprilie – jurizarea / anunțarea listei scurte a proiectelor selectate

13-14 aprilie – integrarea observațiilor juriului în propunerile de proiecte

15 aprilie – consultare după integrarea observațiilor

15-16 aprilie – anunțarea listei finale

2-15 mai – realizarea instalațiilor și amenajărilor temporare

21 mai – inaugurarea instalațiilor și a amenajărilor temporare

15-29 august* – demontarea intervențiilor temporare și a instalațiilor

* sau la o dată ulterioară, stabilită de comun acord.

10. Cum se aplică

Citește detaliile concursului, completează Formularul de înscriere și trimite-l până în 10 aprilie, ora 23:59, la adresa contact@somesdelivery.ro, apoi asigură-te că poți fi contactat pentru stabilirea unui interviu în 12 aprilie 2022.

11. Termeni și condiții

Jurizarea se va face în două etape: analiza și preselecția proiectelor înscrise, urmate de o sesiune de interviuri în urma căreia se va anunța lista scurtă a proiectelor selectate care vor detalia proiectul în funcție de feedback-ul primit de la juriu. Membrii juriului își rezervă dreptul de a selecta proiectele pe care le consideră cele mai adecvate viziunii curatoriale a evenimentului, temei și valorilor sale. Juriul are dreptul de a nu acorda toate premiile și de a acorda premii speciale. Decizia Juriului este finală, irevocabilă și nu poate fi contestată. După anunțarea rezultatelor selecției, nici o lucrare selectată nu poate fi retrasă din concurs. Ședințele de lucru ale Juriului sunt secrete.

Someș Delivery se obligă să asigure cadrul legal și organizațional necesar implementării în spațiul public a proiectelor câștigătoare care obțin avizele/acordurile necesare de la autoritățile locale și entitățile de drept public cu responsabilități în administrarea cursului râului. Se obligă de asemenea să asigure vizibilitatea publică a proiectelor selectate în urma participării la concurs.

 La rândul lor, câștigătorii se obligă să pună la dispoziția organizatorilor documentele necesare (parte scrisă, planșe desenate, declarații pe proprie răspundere) pentru obținerea avizelor/acordurilor necesare de la autoritățile locale și entitățile de drept public cu responsabilități în administrarea cursului râului. În cazul intervențiilor în spațiu ei se obligă să se ocupe singuri de construirea acestora, asigurându-și individual și paza pe timp de noapte în cazul în care este necesară. De asemenea, toți concurenții se obligă să respecte calendarul acestui concurs, inclusiv partea de demontare din spațiu a intervențiilor.

Premiile se pot acorda doar persoanelor fizice, membri ai echipelor aplicante. Câștigătorii își vor asuma întreaga răspundere pentru eventuale prejudicii pe care proiectul lor le-ar putea cauza consumatorilor finali, autorităților sau instituțiilor de orice fel. Proiectul va trebui să corespundă tuturor normelor legale care ocrotesc viața, sănătatea, igiena, bunele moravuri etc.

Participanții declară pe proprie răspundere că dețin drepturile de autor asupra lucrărilor înscrise în concurs și a tuturor componentelor acestora (proiect, imagini, text, simboluri etc.) Prin participarea la concurs ei cedează organizatorilor dreptul de a prezenta lucrările fără vreo obligație financiară, în cadrul oricărui tip de prezentare publică, materiale de promovare, materiale de presă sau media, în scopuri non-comerciale. De asemenea, participanții acordă organizatorilor permisiunea de a expune pe termen nelimitat lucrarea în spațiul public.

Implementarea proiectelor selectate se va face după încheierea unui contract care presupune asumarea acestor termeni și condiții. Înscrierea unei lucrări în concurs implică acceptarea fără rezerve a acestor termeni și condiții.

12. Întrebări și răspunsuri

Pe toată durata concursului (25 martie – 15 mai 2022) vom încerca să lămurim orice neclarități și să dăm detalii suplimentare dacă ne scrieți pe pagina de Facebook sau la adresa de e-mail contact@somesdelivery.ro

Președinte: Data: 25.03.2022

Marius Moga

Asociația miniMASS