Introducere

Someș Expus este concursul nostru anual prin care susținem storytelling-ul în relație cu râul. S-a manifestat sub mai multe forme: a pornit ca un concurs de fotografie individuală în 2016, iar anul următor am extins provocarea reconfigurându-l în jurul eseurilor fotografice.

Ediția a treia ne găsește și mai ambițioși: lansăm, cu această ocazie, un apel de proiecte narative în jurul Someșului; în alte cuvinte, vom alege conceptele pe care câștigătorii concursului le vor implementa pe parcursul unei luni și care vor culmina cu un vernisaj și, sperăm — în funcție de natura proiectelor — o mică publicație.

Tema

Cum putem surprinde rolul râului în oraș, felul în care acesta determină deschiderea orașului spre el, felul în care râul influențează modul în care locuim, felul în care îl folosim și în care interacționăm cu el — și mai ales, felul în care acesta ne atrage sau ne seduce ca spațiu natural?

La fiecare ediție Someș Delivery suntem surprinși de complexitatea prezenței Someșului în Cluj și de modul în care experiența explorării lui diferă de la un tronson la altul. Vă invităm să căutați devoalarea complexității lui, să-i găsim înțelesurile multiple și fermecătoare, să-l descoperim pas cu pas și îndeaproape, să aflăm ce ne emoționează și ce ne dezgustă deopotrivă pe parcursul lui prin oraș.

Știm că există multe povești / relaționări / utilizări / contexte sociale / peisaje / sunete de-a lungul Someșului pe care nu le-am descoperit încă și pe care vă invităm să le explorați.

Cum aplici

Căutăm narațiuni în orice mediu, sau combinație a acestora — fotografie / ilustrație / cartografie / audio / video / proiecte digitale / interactive — relevante pentru tema propusă, pe care participantul le poate finaliza până pe data de 7 octombrie 2018.

Descarcă documentul de mai jos, completează-l și trimite-l la adresa contact@somesdelivery.ro. Termenul limită pentru aplicații este 6 septembrie 2018, ora 23:59.

Descarcă formularul de înscriere

Juriu

  • Roxana Pop — In/Out Photo Festival
  • Lavinia Gliga — Decât o Revistă
  • Mihai Mateiu — Cărturești

Criterii de jurizare

În selectarea proiectelor juriul va avea în vedere:

  • Adaptarea propunerii la temele și valorile Someș Delivery.
  • Adecvarea propunerii la tema apelului de proiecte.
  • Fezabilitatea proiectului în limitele de timp și buget impuse de apelul de proiecte, și posibilitatea de prezentare a produsului finit în cadrul vernisajului planificat.
  • Caracterul novator al propunerii — abordarea inedită a subiectului, originalitatea produsului finit.

Premii

Vom acorda două premii în valoare de 2.000 lei* fiecare pentru cele mai promițătoare proiecte din concurs, și un premiu de 1.000 lei* pentru un al treilea.

* valoarea brută a premiului

Calendar

25 august Lansarea concursului
6 septembrie Termen limită pentru aplicații
7–9 septembrie Procesul de jurizare
10 septembrie Anunțarea câștigătorilor
7 octombrie Predarea proiectului
18–19 octombrie (dată provizorie) Vernisaj

Termeni și condiții

Membrii juriului își rezervă dreptul de a selecta proiectele pe care le consideră cele mai adecvate viziunii curatoriale a evenimentului, temei și valorilor sale. Decizia Juriului este finală, irevocabilă și nu poate fi contestată. După anunțarea rezultatelor selecției, nicio lucrare selectată nu poate fi retrasă din concurs. Ședințele de lucru ale Juriului sunt secrete.

Premiile constând în sume de bani sunt dedicate exclusiv implementării proiectelor selectate. Orice cheltuieli care depășesc acest plafon (inclusiv legate de transport, materiale, închirieri de aparatură etc.) vor fi suportate de echipele de proiect din fonduri proprii sau alte surse.

Someș Delivery se obligă să asigure vizibilitatea publică a proiectelor selectate din concurs.

La rândul lor, câștigătorii se obligă să pună la dispoziția organizatorilor documentele necesare (parte scrisă, planșe desenate, declarații pe proprie răspundere) pentru obținerea avizelor/acordurilor necesare de la autoritățile locale și entitățile de drept public cu responsabilități în administrarea cursului râului. De asemenea, toți concurenții se obligă să respecte calendarul acestui concurs.

Câștigătorii își vor asuma întreaga răspundere pentru eventuale prejudicii pe care proiectul lor le-ar putea cauza consumatorilor finali, autorităților sau instituțiilor de orice fel. Proiectul va trebui să corespundă tuturor normelor legale care ocrotesc viața, sănătatea, igiena, bunele moravuri etc.

Participanții declară pe proprie răspundere că dețin drepturile de autor asupra lucrărilor înscrise în concurs și a tuturor componentelor acestora (proiect, imagini, text, simboluri etc.) Prin participarea la concurs ei cedează organizatorilor acestuia dreptul de a prezenta lucrările fără vreo obligație financiară, în cadrul oricărui tip de prezentare publică, materiale de promovare, materiale de presă sau media, în scopuri non-comerciale. De asemenea ei acordă organizatorilor permisiunea de a expune pe termen nelimitat lucrarea în spațiul public.

Implementarea proiectelor selectate se va face după încheierea unui contract care presupune asumarea acestor termeni și condiții. Înscrierea unei lucrări în concurs implică acceptarea fară rezerve a acestor termeni și condiții.