Someșul povestit ~ de vorbă cu

Teodora Enache

Cu și despre muzică, Someș și locuri frumoase într-un scurt interviu cu Teodora Enache! Cei mai mulți o știm pe Teodora din lumea jazz-ului. O știm pe muziciana care a avut numeroase colaborări cu Johnny Răducanu și performanțe muzicale cu Stanley Jordan, Benny Rietveld, Theodosii Spassov și Burton Greene. Ne-am întrebat, însă, cum e Teodora dincolo de scenă, cum arată pentru ea o după-amiază sau o seară pe malul Someșului sau cum și-ar dori să fie amenajat spațiul în care își petrece uneori timpul liber. Și am aflat.

Care este cea mai pregnantă amintire pe care o aveți legată de Someş?

Îmi place mai ales când îmi las copilul la tenis şi eu fac o plimbare cu retur către Parcul Babeş. Zona aceea este un amestec neomogen de imagini vizuale, care îmi stimulează foarte mult creativitatea. Acolo, pe acea porţiune, cânt şi creez mental imagini şi secvenţe cinematice de muzică. Abia aştept să trec de staţia aceea plină cu autobuze, apoi urmează sălbăticia, unde nu întâlneşti pe nimeni. Acolo Someşul are poveste, acolo îmi place să mă aşez pe câte o piatră şi să mă identific cu el. Acolo este un dialog tare special…

Care este pentru dvs. cel mai frumos loc de pe Someş (din Cluj)? dar cel în care vă plimbaţi cel mai des?

Îmi place să mă plimb pe partea opusă Parcului Rozelor: de la terenurile de tenis până aproape de Parcul Babeş. Acel loc este încă sălbatic, are o frumuseţe stranie, nu este foarte circulat şi Someşul este învolburat. Îmi mai place între Parcul mare şi Opera Maghiară, dar tot pe partea opusă… spre cetăţuie. Îmi place mai ales când nu este sezonul în care toţi burtoşii de prin cartier se întind la soare şi îl transformă în piscină şi loc de grătare.

Ce aţi schimba la Someşul din Cluj? Cum v-ar plăcea să fie el amenajat? Ne puteți oferi eventuale referinţe din alte părţi.

Aş amenaja pistă de role, bicicletă şi jogging, aşa încât să poţi face o tură maaaaare de pe un mal până pe celălalt mal. O pistă lungă, fără gropi şi fără de maşini, de la un capăt la celălalt. Aş lăsa mult spaţiu în care să fie doar natură, neamenajat… iarbă şi copaci. Aş individualiza fiecare pod – o mică lucrare de artă (vezi podurile peste Main în Frankfurt).

Noaptea aş vrea să-l văd luminat într-un fel foarte poetic (podurile din Budapesta). Din loc în loc ar fi tare fain să existe câte un loc de joacă pentru copii, fiecare diferit.

Să existe poate o terasă discretă, unde seara să se audă acordurile unei chitări sau o tobiţă africană. Daaaaa, un loc unde să se poată dansa… un loc romantic, cu muzică gen Bob Marley pentru părinţi şi, alături, un loc de joacă pentru copii. Un loc discret unde să ştii că mănânci cea mai bună îngheţată din cluj (hi-hi). Festival de film. Şi maaare eveniment, un festival de reggae… ha-ha, asta ar fi extraordinar. Sau de tobe africane!

Cum arată pentru dvs. o după-amiază sau seară plăcută pe malul Someşului?

Hai să ne imaginăm! Aş pleca cu bicicleta, împreună cu familia, ne-am plimba fără să ne irităm de pietrele de pe traseu sau să aşteptăm la stopuri; ne-am opri din când în când şi copiii s-ar juca într-un loc de joacă securizat, în timp ce noi am citi sau ne-am bucura privirea cu natura pură.

Am porni iar, apoi am merge să mâncăm cea mai bună îngheţată din Cluj… în timp ce ascultăm un mic concert nepretenţios la terasa de lângă. Şi în loc să plecăm acasă că e târziu, să ne oprim fermecaţi de acordurile lui Bob Marley şi să începem să dansăm necenzurati, luna să apară discret, copiii să se joacă fericiţi. Am putea bea şi nişte freshuri buuune buuune şi apoi am pleca fericiţi spre casă.

Nu am mai pleca din Cluj în weekenduri.

Someş Delivery e un proiect care încurajează testarea prin amenajări temporare. Ce aţi testa la Someș Delivery?

Ce am propus mai sus 🙂

Unde v-ar plăcea să susţineţi un concert pe malul Someşului? În ce formulă?

Ori într o formulă discretă, voce şi chitară, extrem de rafinat şi nuanţat, ori pe o scenă mare unde lumea să vrea să şi danseze şi să vin însoţită de o secţie ritmică cu percuţie şi voci.

Teodora Enache

Fotografie de Alina Bondrea (arhiva personală)