Regulamentul concursului

Someș Delivery 2020 – REconectare la Someș

An de an aducem la un loc arhitecți, artiști, muzicieni și iubitori de natură mai aproape de Someș și credem că în acest an râul a simțit lipsa ideilor voastre. Mai mult ca oricând vom pune accent pe explorare și (re)descoperire a locurilor de-a lungul râului pe unde nu am ajuns.

Reconectarea cu natura a devenit foarte importantă în ultima perioadă. Tot mai mulți clujeni folosesc malurile Someșului în zonele populare deși există multe alte locuri mai puțin cunoscute și unele complet necunoscute de-a lungul râului. Pentru a avea un râu bine conectat la oraș e bine să privim și spre aceste zone. Orașul se dezvoltă și crește iar Someșul poate fi oriunde liantul acestei dezvoltări. Zona necunoscută a Someșului poate fi explorată și înțeleasă ca apoi să fie inclusă în strategia de dezvoltare a orașului. Împreună cu voi putem să descoperim întregul culoar al Someșului.

Astfel lansăm un concurs de idei care să susțină această explorare a malurilor necunoscute. Așteptăm implicarea voastră pentru a aduce o serie de idei de REconectare la Someș în locurile necunoscute prin: instalații artistice, amenajări și intervenții temporare de activare a unor zone ce se cer a fi descoperite.

Participarea este deschisă oricui, sunt acceptate lucrări propuse de autori individuali sau în echipă.

Înscrie o idee de animare a Someșului și a spațiului verde din vecinătatea lui, până în 30 septembrie 2020, iar noi te ajutăm să o implementezi în cadrul Someș Delivery.

Organizatori

Asociația miniMASS, Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România.

Ce facem noi

Având în vedere contextul pandemiei, am renunțat la planificarea unor evenimente cu mult public, încurajând interacțiunile în grupuri mici. Încercăm să vedem Someșul prin ochii noștri și ai voștri și să-l cunoaștem mai bine.

Vom amplasa module din pavilioanele Someș Delivery în câteva locații pe malurile Someșului și propunem apropierea de râu prin explorarea și prin crearea unei hărți comune a malurilor împreună cu cetățenii.

Mizele Someș Delivery 2020

Ape mai curate. Am asumat anul acesta teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de material. Ne întrebăm ce putem face fiecare dintre noi pentru râuri mai curate.

Acțiuni participative. Ne propunem să încurajăm în continuare aproprierea râului și a malurilor sale, comportamente libere în spațiu public, inițiativele cetățenești, și, implicit, participarea la decizia asupra transformării Someșului din Cluj.

Utilizare cotidiană. Având în vedere vecinătatea imediată cu un mare cartier de locuit, credem că propunerile de activare trebuie să fie adaptate vieții cotidiene și să contribuie la calitatea vieții în cartierele vecine râului.

Relația cu apa. Activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă prin realizarea unor intervențiile temporare sau mici evenimente. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea râului, ca atare ele trebuie să fie adaptate locului de desfășurare propus și temei relației orașului cu apa.

Ce căutăm

 • Instalații sau performance-uri care pot produce efecte durabile în relația locuitorilor cu Someșul sau care testează posibile utilizări cotidiene ale spațiului public și limitei dintre mal și apă;
 • Mobilier urban;
 • Idei de amenajări temporare;
 • Proiecte care țin de domenii diverse (arhitectură, mediu, antropologie, muzică, arte vizuale și performative, sociologie, aplicații online, sport, gastronomie, urbanism etc.);
 • Inițiative care lucrează cu comunitatea/utilizatorii și care produc un spațiu public inclusiv social;
 • Propuneri care susțin și îmbogățesc plimbarea de-a lungul Someșului prin explorarea aspectelor de relaxare, socializare, contemplare și interacțiune cu apa;
 • Evenimente care țin de folosirea cotidiană, firească, permanentă a Someșului, și nu de una ocazională, festivalieră;
 • Proiecte care vorbesc despre bune practici și bună vecinătate, cartier, trasee urbane alternative, legături, spațiu public, accesibilitatea la apă, artă comunitară, stil de viață sănătos etc.
 • Idei originale legate de felul în care se poate interacționa în mod direct cu apa;
 • Idei originale sau adaptări ale unor activități care să îi facă pe oameni să simtă că locul le aparține.

Cerințe obligatorii

Intervenții non-invazive, reversibile, care nu afectează cadrul natural și sunt prietenoase cu mediul. Vom aprecia în mod special soluțiile care își pun problema reciclării, reutilizării și post-utilizării.

Proiectele trebuie să fie gestionate în mod integral de către propunători.

Premii

Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare. Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe. Am stabilit însă niște limite superioare: 1500 lei atât pentru proiectele care presupun construcții, instalații sau amenajări cât și pentru evenimente. Proiectele colaborative, care includ atât o parte de construcție/amenajare cât și una de animare, pot cumula premii.

Juriu

 • Adriana Măgerușan, arhitect
 • Ana Felvinczi, arhitect
 • Marius Moga, arhitect
 • Martha Moroșan, echipa SD
 • George Vaida, echipa SD
 • Vlad Afrasiabi, echipa SD
 • Mihai Mateiu, FLUX

Criterii

În selectarea proiectelor juriul va avea în vedere:

 • Sustenabilitatea ecologică și socială.
 • Reversibilitatea totală a intervențiilor în spațiu, utilizarea unui minim de mijloace și utilizarea, în cazul amenajărilor, de materiale prietenoase cu mediul (naturale, reutilizate, reciclabile etc); capacitatea de incluziune socială a proiectelor.
 • Adaptarea propunerii la temele și valorile Someș Delivery
 • Aproprierea spațiului public. Capacitatea proiectelor propuse de a crește interesul și motivația publicului de a interacționa cu Someșul, dar și redarea sentimentului că Someșul le aparține.
 • Fezabilitatea. Măsura în care propunerile pot fi implementate de echipe în limitele resurselor decise de către organizatori (timp, spațiu, buget); garantarea siguranței și rezistenței la utilizare în cazul amenajărilor temporare.
 • Creativitatea. Perspectiva nouă adusă asupra spațiului public și a limitei dintre mal și apă și ingeniozitatea în propunerea de implementare.

Calendar

16.09 lansarea concursului
30.09          termenul limită de înscriere a proiectelor
01.10 jurizarea
02.10 anunțarea câștigătorilor
04.10

11.10

realizarea instalațiilor și amenjajărilor temporare
10.11* demontarea intervențiilor temporare și a instalațiilor

* sau la o dată ulterioară, stabilită în acord cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Cum se aplică

Citește detaliile concursului, completează formularul de înscriere și trimite-l până în 28 septembrie, ora 23:59, apoi asigură-te că poți fi contactat pentru stabilirea unui interviu în data de 01 octombrie 2020.

Termeni și condiții

Jurizarea se va face în două etape: analiza și preselecția proiectelor înscrise, urmate de o sesiune de interviuri în urma căreia se va anunța lista scurtă a proiectelor selectate care vor detalia proiectul în funcție de feedback-ul primit de la juriu. Membrii juriului își rezervă dreptul de a selecta proiectele pe care le consideră cele mai adecvate viziunii curatoriale a evenimentului, temei și valorilor sale. Juriul are dreptul de a nu acorda toate premiile și de a acorda premii speciale. Decizia Juriului este finală, irevocabilă și nu poate fi contestată. După anunțarea rezultatelor selecției, nici o lucrare selectată nu poate fi retrasă din concurs. Ședințele de lucru ale Juriului sunt secrete.

Premiile constând în sume de bani sunt dedicate exclusiv implementării proiectelor selectate. Sumele maxime care se vor aloca sunt de 1500 lei pentru orice tip de proiect care participă în concurs. Orice cheltuieli care depășesc acest plafon (inclusiv legate de transport, materiale, închirieri de aparatură etc.) vor fi suportate de echipele de proiect din fonduri proprii sau alte surse.

Someș Delivery se obligă să asigure cadrul legal și organizațional necesar implementării în spațiul public a proiectelor câștigătoare care obțin avizele/acordurile necesare de la autoritățile locale și entitățile de drept public cu responsabilități în administrarea cursului râului. Se obligă de asemenea să asigure vizibilitatea publică a proiectelor selectate din concurs.

La rândul lor, câștigătorii se obligă să pună la dispoziția organizatorilor documentele necesare (parte scrisă, planșe desenate, declarații pe proprie răspundere) pentru obținerea avizelor/acordurilor necesare de la autoritățile locale și entitățile de drept public cu responsabilități în administrarea cursului râului. În cazul intervențiilor în spațiu ei se obligă să se ocupe singuri de construirea acestora, asigurându-și individual și paza pe timp de noapte în cazul în care este necesară. De asemenea, toți concurenții se obligă să respecte calendarul acestui concurs, inclusiv partea de demontare din spațiu a intervențiilor.

Câștigătorii își vor asuma întreaga răspundere pentru eventuale prejudicii pe care proiectul lor le-ar putea cauza consumatorilor finali, autorităților sau instituțiilor de orice fel. Proiectul va trebui să corespundă tuturor normelor legale care ocrotesc viața, sănătatea, igiena, bunele moravuri etc.

Participanții declară pe proprie răspundere că dețin drepturile de autor asupra
lucrărilor înscrise în concurs și a tuturor componentelor acestora (proiect, imagini, text, simboluri etc.) Prin participarea la concurs ei cedează organizatorilor acestuia dreptul de a prezenta lucrările fără vreo obligație financiară, în cadrul oricărui tip de prezentare publică, materiale de promovare, materiale de presă sau media, în scopuri non-comerciale. De asemenea ei acordă organizatorilor permisiunea de a expune pe termen nelimitat lucrarea în spațiul public.

Implementarea proiectelor selectate se va face după încheierea unui contract care presupune asumarea acestor termeni și condiții. Înscrierea unei lucrări în concurs implică acceptarea fară rezerve a acestor termeni și condiții.

Întrebări și răspunsuri

Pe toată durata concursului (16-28 septembrie 2020) vom încerca să lămurim orice neclarități și să dăm detalii suplimentare dacă ne scrieți pe pagina de Facebook sau la adresa de e-mail contact@somesdelivery.ro.

Mergi la formularul de înscriere.