Regulamentul concursului 2021 | Cluj
1. Introducere
Invităm din nou iubitori de natură, arhitecți, artiști și oameni creativi să aplice cu proiectele lor pentru activarea malurilor Someșului.
Concursul face parte din proiectul – Someș Delivery – Someșul | Culoar Verde-Albastru, prin care ne propunem transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate, în zona metropolitană a Clujului.
Te invităm să arunci o privire pe harta participativă unde locuitori ai Clujului și specialiști în mediu și sustenabilitate vor marca diferite locuri mai puțin cunoscute, locuri bune de explorat sau care au nevoie de intervenții. Te poți inspira de aici pentru aplicația ta sau să ne trimiți alte propuneri care se încadrează în categoriile: instalații artistice, amenajări și intervenții temporare de activare a unor zone ce se cer a fi descoperite.
Participarea este deschisă oricui, sunt acceptate lucrări propuse de autori individuali sau în echipă.
Înscrie o idee de animare a Someșului și a spațiului verde din vecinătatea lui, până în 8 septembrie 2021, iar noi te ajutăm să o implementezi în cadrul Someș Delivery 2021 | Cluj.
2. Organizator
Asociația miniMASS
3. Parteneri
Asociația Societate Organizată Sustenabil (Someșul nostru)
Asociația Clujul Sustenabil
Fundația Cărturești
4. Tema concursului Someș Delivery 2021 | Cluj
4.1. Dimensiuni ale proiectului
Zona de râu abordată în această etapă a evenimentului este delimitată în amonte de podul dintre zona de locuire și zona industrială, în continuarea străzii Beiușului și în aval până la podul din continuarea străzii Dumitru Georgescu-Kiriac din zona Emerson. Zona de intervenție propusă pentru concurs se întinde pe Zona Verde – explorativă, luând în calcul valorificarea zonelor menționate pe hartă, dar și punctul terminus de la locul de joacă.
Câteva aspecte specifice zonei:
- Diversitatea utilizărilor posibile: recreere, pescuit, plimbat câini, sport, scăldat, tranzit, evenimente la scară mică etc.;
- Zona de pe malul stâng are caracter industrial, cea de pe malul drept are un caracter rezidențial cu locuințe colective mai noi și locuințe individuale mai vechi ce țin de fostul sat Someșeni;
- Cadrul natural este nealterat în albia minoră (între diguri) și a cucerit digurile înverzindu-le;
- Vegetație bogată și spații umbroase;
- Nu există foarte multe coborâri de pe dig pe mal;
- Digul este circulabil în întregime și pe alocuri malul apei este utilizat frecvent;
- Legătura cu râul din prima porțiune din amonte este întreruptă de gardul de beton, spart doar pe alocuri, și de vegetația foarte deasă care a cucerit digul;
- Nu există spații sau puncte pentru colectarea deșeurilor;
- În cele mai dense zone cu vegetație de pe dig există multe puncte cu deșeuri acumulate în ultimii ani;
- Incinta primului bloc de pe strada Beiușului nu are deloc legătură cu malul sau celelalte spații verzi și este dominată de o parcare pentru mașini.
Râul este asumat de locuitori și asta se vede din faptul că malurile lui sunt folosite – spații amenajate de ei, poteci, spațiul verde este îngrijit și nu sunt foarte multe gunoaie. Malurile generoase ale acestei porțiuni de râu oferă o mulțime de posibilități de activare a zonei, punându-i în valoare caracterul și valorificând relația cu apa.
Am invitat locuitorii din Cluj și nu numai să marcheze pe hartă locuri de interes pentru a vă ajuta în procesul de explorare a zonei.
Câteva sugestii de activități sau intervenții pe care le considerăm potrivite:
- ponton/debarcader pentru lansarea caiacelor la apă
- spații amenajate pentru baie
- spații amenajate pentru picnic
- coborâri de pe dig la apă
- activități pentru riverani
- evenimente de valorizare a spațiilor identificate
- activări ale comunităților
4.2. Zone detaliate pe hartă
Traseu pe dig: digul de beton străbate toată zona pe care o explorăm și este circulabil atât pietonal cât și cu bicicleta. Are puține accese ușoare spre malul din albia minoră care este utilizat pe alocuri. Legătura cu spațiul verde este întreruptă pe o porțiune de traseu de gardul de beton dublat de o vegetație care nu lasă loc decât pentru aruncat gunoiul, din păcate în multe locații greu accesibile.
Acces la apă: digul de beton de-a lungul râului este destul de abrupt ceea ce face dificil accesul la apă. Există câteva puncte pe unde se poate coborî mai ușor la apă, majoritatea sunt evident folosite sau îngrijite de locuitorii din zonă, dar sunt depărtate unele de altele. Aceste accese sunt o mărturie vie a nevoii de conectare cu râul și denotă o legătură responsabilă cu spațiul verde al râului. Utilizarea râului și a malului ar putea fi mult mai frecventă prin amenajarea unor coborâri în diferite puncte cheie de pe dig.
Loc de baie: nu departe de prima coborâre de pe dig, pe malul din albia minoră, se află un ochi de apă, amenajat de locuitori cu pietre. Apa aici este mai lină și pare un loc sigur chiar și pentru copii. În apropierea lui este o mică zonă amenajată de locuitorii care o frecventează.
Zona verde – explorativă: malul Someșului este un amplu spațiu verde, bogat în vegetație înaltă, accesibilă în câteva puncte, cu câteva amenajări pe alocuri făcute de locuitori. Traseul are trei caractere diferite:
- prima parte, chiar de după podul din amonte este greu accesibilă și are un caracter sălbatic – de pe dig nu se percepe că acolo ar fi un râu. Nici nu se vede și nici nu se aude
- a doua parte – cu caracter mai privat – vegetația bogată și joasă oferă multă intimitate zonei, de pe dig se percep doar câteva locuri de pe mal – legătura cu zona de locuire este întreruptă de gard
- a treia parte – cea mai bună legătură vizuală cu digul și spațiul verde aferent acestuia. Zona este foarte utilizată de locuitori și asta se vede și în grija pe care o oferă spațiului verde.
Dotările de agrement în spațiul verde ar putea încuraja și mai mult utilizarea lui, ar putea oferi siguranță și o alternativă de petrecere a timpului liber în zonă.
Traseu explorativ: malul opus, cel adiacent zonei industriale, cu siguranță este un traseu ce merită explorat și exploatat pentru o posibilă zonă verde naturală. Fiind foarte puțin circulabil și neutilizat de locuitori, acesta păstrează un caracter sălbatic. Totuși poate fi parcurs în întregime și poate lega în buclă cele două maluri, între cele două poduri.
Punct terminus: lângă locul de joacă de pe strada Bărc III, este o potecă care coboară abrupt spre Someș. La câțiva metri de ea mai este una care are niște sfori improvizate pentru a ajunge jos, în albia minoră. Acest loc de joacă al copiilor este evident prelungit într-un mod improvizat spre râu. Aici e nevoie de intervenția voastră pentru a oferi această alternativă într-un mod sigur iar locul de joacă să poată primi o extensie spre Someș pe măsură.
4.3. Mizele Someș Delivery 2021 | Cluj
Ape mai curate. Am asumat anul acesta teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de materiale. Ne întrebăm ce putem face fiecare dintre noi pentru râuri mai curate.
Acțiuni participative. Ne propunem să încurajăm în continuare aproprierea râului și a malurilor sale, comportamente libere în spațiul public, inițiativele cetățenești, și, implicit, participarea la decizia asupra transformării Someșului din Cluj și zona metropolitană.
Utilizare cotidiană. Având în vedere vecinătatea imediată cu o zonă dens populată, credem că propunerile de activare trebuie să fie adaptate vieții cotidiene și să contribuie la calitatea vieții în zonele locuite adiacente râului.
Relația cu apa. Activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă prin realizarea unor intervenții temporare sau mici evenimente. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea râului, ca atare ele trebuie să fie adaptate locului de desfășurare propus și temei relației orașului și a riveranilor cu apa.
Culoar de tranzit verde. Zona culoarului râului Someș poate susține în viitorul apropiat o infrastructură de alei pentru promenadă și pentru biciclete. Există obstacole de trecut pentru realizarea acestui lucru, dar nevoia unei astfel de continuități poate fi încurajată, susținută și amplificată.
Strategie verde-albastră. Pentru a avea o viziune comună la nivel metropolitan este nevoie de formarea unei strategii care pune în valoare malurile naturale ale Someșului, biodiversitatea, tranzitul și posibilele activități pe apă și pe malurile acestuia.
5. Cerințe obligatorii
- Intervenții non-invazive, reversibile, care nu afectează cadrul natural și sunt prietenoase cu mediul;
- Soluții care își pun problema reciclării, reutilizării și post-utilizării;
- Orice tip de proiect propus trebuie conectat la mediul social de aici și să stârnească interacțiunea socială;
- Proiectele trebuie să fie gestionate în mod integral de către propunători.
6. Premii
Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare, maximum 4000 de lei.
Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe.
Premiile constând în sume de bani sunt dedicate exclusiv implementării proiectelor selectate. Sumele maxime care se vor aloca sunt de 4000 lei pentru orice tip de proiect care participă în concurs. Orice cheltuieli care depășesc acest plafon (inclusiv legate de transport, materiale, închirieri de aparatură etc.) vor fi suportate de echipele de proiect din fonduri proprii sau alte surse.
7. Juriu
- Marius Moga, arhitect
- José Mayoral, arhitect Practica
- Radu Roșca, arhitect
- Adrian Costina – antreprenor / membru SOS
- Mihai Mateiu, scriitor
- Ovidiu Cîmpean – reprezentant Primăria Cluj Napoca
8. Criterii de selecție
În selectarea proiectelor juriul va avea în vedere:
- Sustenabilitatea ecologică și socială. Reversibilitatea totală a intervențiilor în spațiu, utilizarea unui minim de mijloace și utilizarea, în cazul amenajărilor, de materiale prietenoase cu mediul (naturale, reutilizate, reciclabile etc); capacitatea de incluziune socială a proiectelor;
- Adaptarea propunerii la temele și valorile Someș Delivery;
- Aproprierea spațiului public. Capacitatea proiectelor propuse de a crește interesul și motivația publicului de a interacționa cu Someșul, dar și redarea sentimentului că Someșul le aparține;
- Fezabilitatea. Măsura în care propunerile pot fi implementate de echipe în limitele resurselor decise de către organizatori (timp, spațiu, buget); garantarea siguranței și rezistenței la utilizare în cazul amenajărilor temporare;
- Creativitatea. Perspectiva nouă adusă asupra spațiului public și a limitei dintre mal și apă și ingeniozitatea în propunerea de implementare.
9. Calendar
26 august – lansarea concursului
8 septembrie – termenul limită de înscriere a proiectelor
9-10 septembrie – jurizarea
13 septembrie – anunțarea listei scurte a proiectelor selectate
14-16 septembrie – integrarea observațiile juriului în proiecte
17 septembrie – anunțarea câștigătorilor
25 septembrie – 8 octombrie – realizarea instalațiilor și amenajărilor temporare
9-10 octombrie – inaugurarea instalațiilor și a amenajărilor temporare
19-21 noiembrie* – demontarea intervențiilor temporare și a instalațiilor
* sau la o dată ulterioară, stabilită de comun acord.
10. Cum se aplică
Citește detaliile concursului, completează [Formularul de înscriere] și trimite-l până în 8 septembrie, ora 23:59, la adresa contact@somesdelivery.ro, apoi asigură-te că poți fi contactat pentru stabilirea unui interviu în 9-10 septembrie 2021.
11. Termeni și condiții
Jurizarea se va face în două etape: analiza și preselecția proiectelor înscrise, urmate de o sesiune de interviuri în urma căreia se va anunța lista scurtă a proiectelor selectate care vor detalia proiectul în funcție de feedback-ul primit de la juriu. Membrii juriului își rezervă dreptul de a selecta proiectele pe care le consideră cele mai adecvate viziunii curatoriale a evenimentului, temei și valorilor sale. Juriul are dreptul de a nu acorda toate premiile și de a acorda premii speciale. Decizia Juriului este finală, irevocabilă și nu poate fi contestată. După anunțarea rezultatelor selecției, nici o lucrare selectată nu poate fi retrasă din concurs. Ședințele de lucru ale Juriului sunt secrete.
Someș Delivery se obligă să asigure cadrul legal și organizațional necesar implementării în spațiul public a proiectelor câștigătoare care obțin avizele/acordurile necesare de la autoritățile locale și entitățile de drept public cu responsabilități în administrarea cursului râului. Se obligă de asemenea să asigure vizibilitatea publică a proiectelor selectate din concurs.
La rândul lor, câștigătorii se obligă să pună la dispoziția organizatorilor documentele necesare (parte scrisă, planșe desenate, declarații pe proprie răspundere) pentru obținerea avizelor/acordurilor necesare de la autoritățile locale și entitățile de drept public cu responsabilități în administrarea cursului râului. În cazul intervențiilor în spațiu ei se obligă să se ocupe singuri de construirea acestora, asigurându-și individual și paza pe timp de noapte în cazul în care este necesară. De asemenea, toți concurenții se obligă să respecte calendarul acestui concurs, inclusiv partea de demontare din spațiu a intervențiilor.
Premiile se pot acorda doar persoanelor fizice, membri ai echipelor aplicante. Câștigătorii își vor asuma întreaga răspundere pentru eventuale prejudicii pe care proiectul lor le-ar putea cauza consumatorilor finali, autorităților sau instituțiilor de orice fel. Proiectul va trebui să corespundă tuturor normelor legale care ocrotesc viața, sănătatea, igiena, bunele moravuri etc.
Participanții declară pe proprie răspundere că dețin drepturile de autor asupra lucrărilor înscrise în concurs și a tuturor componentelor acestora (proiect, imagini, text, simboluri etc.) Prin participarea la concurs ei cedează organizatorilor acestuia dreptul de a prezenta lucrările fără vreo obligație financiară, în cadrul oricărui tip de prezentare publică, materiale de promovare, materiale de presă sau media, în scopuri non-comerciale. De asemenea ei acordă organizatorilor permisiunea de a expune pe termen nelimitat lucrarea în spațiul public.
Implementarea proiectelor selectate se va face după încheierea unui contract care presupune asumarea acestor termeni și condiții. Înscrierea unei lucrări în concurs implică acceptarea fără rezerve a acestor termeni și condiții.
12. Întrebări și răspunsuri
Pe toată durata concursului (26 august – 9 octombrie 2021) vom încerca să lămurim orice neclarități și să dăm detalii suplimentare dacă ne scrieți pe pagina de Facebook sau la adresa de e-mail contact@somesdelivery.ro.
Data: 26.08.2021
Președinte Asociația miniMASS: Marius Moga