Introducere

An de an aducem la un loc arhitecți, artiști și iubitori de natură mai aproape de Someș. Pentru prima oară nu ne limităm la Someșul din oraș, ci ducem ideile voastre în amonte, la Florești, revenim în Cluj pentru a doua etapă și continuăm în aval, la Apahida. Astfel, lansăm un concurs de proiecte în trei etape, iar prima oprire este în Florești.

Concursul face parte din proiectul – Someșul | Culoar Verde-Albastru – demarat alături de Asociația Societate Organizată Sustenabil (Someșul nostru) și Asociația Clujul Sustenabil, prin care ne propunem transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate, în zona metropolitană a Clujului.

Tema

Lansăm un concurs de idei care să anime Someșul din Florești și spațiul verde din vecinătatea lui. Așteptăm implicarea voastră pentru a aduce o serie de idei de conectare la Someș în Florești prin: evenimente mici, activități, instalații artistice, amenajări și intervenții temporare de activare a unor zone ce se cer a fi descoperite.

Someș Delivery 2021 încurajează creația artistică, proiecte inovatoare, interdisciplinare și participative. La concursul de proiecte căutăm intervenții eficiente, funcționale și estetice în spațiile publice ale malurilor râului, încurajăm inițiativele experimentale, inovatoare, originale.

Unde

Zona de râu abordată în prima etapă a concursului este delimitată în amonte de delta formată de Canalul Someșului Mic la vărsare în Barajul Florești și în aval de zona mlăștinoasă din vecinătatea Companiei de Apă. Locurile din această zone pot fi considerate indezirabile, neprietenoase, murdare sau inaccesibile dar când ne apropiem de ele ne încântă să descoperim că sunt frumoase, umbroase, sălbatice și bogate în vegetație, animale și insecte.

Cum aplici

Citește detaliile concursului în Regulament, completează FORMULARUL DE ÎNSCRIERE până în 4 august, ora 23:59, apoi asigură-te că poți fi contactat pentru stabilirea unui interviu în 5 – 6 august 2021.

Ce facem noi

Te invităm să arunci o privire pe harta participativă unde locuitori ai Floreștiului și specialiști în mediu și sustenabilitate vor marca diferite locuri mai puțin cunoscute, locuri bune de explorat sau care au nevoie de intervenții. Te poți inspira de aici pentru aplicația ta sau să ne trimiți alte propuneri care se încadrează în categoriile: evenimente mici, activități, instalații artistice, amenajări și intervenții temporare de activare a unor zone ce se cer a fi descoperite.

În momentul de față, râul este destul de neglijat, iar accesul în multe zone fiind dificil, Someșul nu apare pe hărțile mentale ale riveranilor ca un loc plăcut de petrecut timpul liber. În urma explorărilor noastre în această zonă, am descoperit câteva locuri care favorizează o multitudine de posibile activități și care totodată pot fi valorificate și prin diferite intervenții punctuale.

Mizele Someș Delivery 2021

Ape mai curate. Ne-am asumat anul acesta teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de materiale. Ne întrebăm ce putem face fiecare dintre noi pentru râuri mai curate.

Acțiuni participative. Ne propunem să încurajăm în continuare aproprierea râului și a malurilor sale, comportamente libere în spațiu public, inițiativele cetățenești, și, implicit, participarea la decizia asupra transformării Someșului din Cluj și zona metropolitană.

Utilizare cotidiană. Având în vedere vecinătatea imediată cu o zonă dens populată, credem că propunerile de activare trebuie să fie adaptate vieții cotidiene și să contribuie la calitatea vieții în zonele locuite adiacente râului.

Relația cu apa. Activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă prin realizarea unor intervenții temporare sau mici evenimente. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea râului, ca atare ele trebuie să fie adaptate locului de desfășurare propus și temei relației orașului și a riveranilor cu apa.

Culoar de tranzit verde. Zona culoarului râului Someș poate susține în viitorul apropiat o infrastructură de alei pentru promenadă și pentru biciclete. Există obstacole de trecut pentru realizarea acestui lucru, dar nevoia unei astfel de continuități poate fi încurajată, susținută și amplificată.

Strategie verde-albastră. Pentru a avea o viziune comună la nivel metropolitan este nevoie de formarea unei strategii care pune în valoare malurile naturale ale Someșului, biodiversitatea, tranzitul și posibilele activități pe apă și pe malurile acestuia. Focusul e pe Florești în acest concurs, apoi Cluj și la final Apahida.

Ce căutăm

Câteva sugestii de activități sau intervenții pe care le considerăm potrivite:

 • ponton/debarcader pentru lansarea caiacelor la apă
 • punct amenajat de belvedere
 • posibilitate de traversare a Someșului
 • intervenții care să ofere locuri cu umbră în zonele unde aceasta lipsește
 • activități pentru riverani
 • evenimente de valorizare a spațiilor identificate
 • activări ale comunităților

Zone detaliate pe hartă:

Traseu pe dig: Barajul Florești prezintă un dig de beton pe lateralul lacului care poate fi ușor ciclabil pe care poți ajunge în amonte spre alte zone ale Someșului destul de ușor, dar nu există niciun popas / loc de observație sau umbră.

Acces la lac: Digul de beton de-a lungul lacului este destul de abrupt ceea ce face puțin dificil accesul la lac. Astfel, amplasarea unei instalații în acest punct, ar putea asigura un acces la apă ușor practicabil, dar totodată să fie și un reper al activităților acvatice prezente pe lac – punctul de lansare la apă al caiacelor (fără obturarea tranzitului pe dig).

Loc de baie: Primul buzunar verde prezent sub baraj, beneficiază de accesibilitate bună de la drumul principal și este un loc foarte bun de scăldat, dar cu toate acestea, este lipsit complet de zone umbrite. Totodată, acesta este și punctul de start al traseului de caiace de pe râu, care pot ajunge până în Cluj.

Traseu pe cornișă: Este un traseu tot mai puțin utilizat, cucerit de vegetație, dar și de garduri și proprietăți. Totuși, pe acest traseu poți ajunge în Cluj printr-o urcare și coborâre succesive prin zone spectaculoase și naturale care te aduc aproape de apă sau produc puncte de belvedere spre Florești și malurile râului bogate în vegetație.

Belvedere: Pe malul stâng, mai abrupt, există un punct de belvedere care oferă o perspectivă panoramică asupra întregii zone. Deși accesul poate fi greoi aici, o atenționare asupra acestui punct poate să atragă un interes nou de utilizare a traseului acoperit de vegetație.

Zona verde: Zona prezintă un lac format în urma unor excavări anterioare, fiind în relație directă cu cartierul rezidențial Tineretului de unde este și foarte ușor accesibilă. Chiar dacă riveranii folosesc malul râului pentru plimbări, plajă, pescuit și alte activități, zona este destul de sălbatică, neoferind dotări care pot susține mai mult utilizarea acesteia. Presiunea imobiliară este mare, iar această zonă cu potențial de spațiu verde merită păstrată. Prezența gunoiului aici este evidentă pe maluri, iar lacurile, încet, încet sunt cucerite de deșeurile din șantiere, depozitate constant aici.

Traversare: Se simte lipsa trecerilor peste apă și este evidentă necesitatea de scurtcircuitare printr-un traseu pietonal între malurile Someșului. O astfel de trecere aici, ar oferi accesibilitate spre pajiștea frumoasă de pe malul stâng, spre traseul care duce la punctul de belvedere sau spre Cluj.

Traseu explorativ: Un traseu folosit mai mult de pescari te introduce într-o zonă cu o biodiversitate magnifică. Explorarea ei e un adevărat safari printr-o junglă verde destul de ușor de parcurs.

Cerințe obligatorii

 • Intervenții non-invazive, reversibile, care nu afectează cadrul natural și sunt prietenoase cu mediul;
 • Soluții care își pun problema reciclării, reutilizării și post-utilizării;
 • Orice tip de proiect propus trebuie conectat la mediul social de aici și să stârnească interacțiunea socială.
 • Proiectele trebuie să fie gestionate în mod integral de către propunători.

Premii

Premiile constau în sume de bani și sunt dedicate exclusiv implementării proiectelor selectate. Suma maximă pentru orice tip de proiect care participă în concurs este de 4000 lei. Orice cheltuieli care depășesc acest plafon (inclusiv legate de transport, materiale, închirieri de aparatură etc.) vor fi suportate de echipele de proiect din fonduri proprii sau alte surse.

Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe.

Calendar

21 iulie – lansarea concursului

4 august – termenul limită de înscriere a proiectelor

5-6 august – jurizarea

9 august – anunțarea listei scurte a proiectelor selectate

9-12 august – integrarea observațiile juriului în proiecte

13 august – anunțarea câștigătorilor

15 august – 3 septembrie – realizarea instalațiilor și amenajărilor temporare

4-5 septembrie – inaugurarea instalațiilor și a amenajărilor temporare

8-12 noiembrie* – demontarea intervențiilor temporare și a instalațiilor

* sau la o dată ulterioară, stabilită în acord cu Primăria și Consiliul Local Florești

Juriu

 • Marius Moga, arhitect
 • Adriana Măgerușan, arhitect
 • Radu Roșca, arhitect
 • Reprezentant Primăria Florești – TBC
 • Timea Honț – Fundația Cărturești – curator
 • Adrian Costina – antreprenor / membru SOS

Așteptăm ideile voastre!

Organizatori

Asociația miniMASS împreună cu partenerii Asociația Societate Organizată Sustenabil (Someșul nostru), Asociația Clujul Sustenabil și Fundația Cărturești

 

CITEȘTE REGULAMENTUL COMPLET AICI