Dezbatere Consiliul Apei 1 – Ținutul Fluturelui Albastru

Prezentare a proiectului Ținutul Fluturelui Albastru realizată de echipa din spatele acestui proiect, urmată de o dezbatere publică pe tema caracterului acestei regiuni și cum ne raportăm la ea în viitor.

Apahida – poarta de intrare în ținutul fluturelui albastru. Cum se continuă culoarul verde-albastru metropolitan în aval și la ce ne deschide accesul? 

Prezentarea principalelor atracții: zone protejate, castele, comunități și mâncare, precum și a principalelor provocări de mobilitate (culoar, tren, drum express), de management (zone și monumente protejate) și de interconectare (festivaluri, producători locali, trasee ghidate, zone protejate, joburi verzi – ghizi, rangeri etc.)

Invitați

Echipa proiectului Ținutul Fluturelui Albastru

Reprezentanți ai administrațiilor locale ale zonei metropolitane (Gilău, Florești, Cluj, Apahida)

Reprezentanți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism

Producători locali

Mediul civic locali 

Locuitori riverani

Ghizi turistici

 

Despre Consiliul Apei:

Fondat în 2021 în cadrul Campaniei Someșul | Culoar verde-albastru, ediția Someș Delivery 2021 | Florești, Consiliul Apei este o inițiativă menită să atragă parteneri de durată într-un dialog constant, care poate duce la conștientizarea nevoii comune de ameliorare a întregului culoar al Someșului, cel puțin între Gilău și Apahida.

Asumarea unui spațiu comun, neutru și deschis de dialog și dezbateri pe temele importante ale culoarului Someșului este o oportunitate pe care o putem atinge printr-un Consiliu al Apei care poate fi accesat de toți actorii urbani (mediul civic, administrațiile publice, cetățeni, mediul de afaceri). Așa putem înțelege cel mai bine nevoile, așteptările, oportunitățile și posibilitățile de a avea un culoar al Someșului care răspunde cât mai bine tuturor. Putem crea un dialog real și comun, ca alternativă la dialogul separat și paralel care există acum între factorii de decizie, cei interesați în mod direct și locuitorii din jurul râului.

Membrii Consiliului Apei:

Asociația MiniMASS (Someș Delivery)

Asociația Societatea Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru)

Asociația Clujul Sustenabil

Clubul de Cicloturism „Napoca”

Facultatea de Arhitectură și Urbanism