Someș Delivery

Someș Delivery 2022 | Apahida | Someșul Culoar Verde-Albastru

În 4 iunie 2022, ne întâlnim la Someș Delivery Apahida pentru a ne bucura de o zi întreagă petrecută împreună, cu evenimente și activități cu și despre Someș!

COORDONATE LOCAȚIE

CUM AJUNGI LA SOMEȘ DELIVERY APAHIDA

Cu acest eveniment ajungem în cea de-a treia localitate din zona metropolitană a Clujului, după Cluj și Florești, și marcăm astfel finalul Campaniei Someșul Culoar Verde – Albastru, demarată anul trecut.

Odată ajunși aici, am descoperit oportunitățile și potențialul acestei localități și ce o face într-adevăr deosebită: producătorii locali. 

Pe ei și pe produsele lor vom pune accentul la această ediție a Someș Delivery și îi aducem, astfel, în prim-plan printr-un târg pe malul Someșului, organizat de ROA Cluj în colaborare cu Primaria Apahida, unde ne vom bucura împreună de produsele lor și vom activa o zonă puțin frecventată a culoarului Someșului preț de o zi.  

Pregătim, astfel,  evenimente și activități pentru cei mici și cei mari pentru a petrece un timp plăcut pe mal și a ne bucura împreună de râu și ce poate să ne ofere. 

Prin intermediul prezentărilor și dezbaterilor publice vom aborda tema asigurării calității apei prin intermediul igienizării, a gestionării deșeurilor și a utilizării cât mai diverse a acesteia Pornind de la activitatea de producție agricolă (cea mai frecventă utilizare a râului acum în zonă), vrem să aducem în discuție și utilizarea râului pentru tranzit verde (piste de biciclete) spre Cluj, pentru spații verzi mai mici sau mai ample, cu amenajări pentru activități de recreere, odihnă și activități sportive, care pot constitui adevărate parcuri. Nu doar pe culoarul Someșului, ci și pe afluenții care traversează comuna. Doar așa putem avea ape mai curate.

Viitorul unei relații deschise a Apahidei spre apele care o traversează, asumată urbanistic, poate începe aici, iar rolul ei productiv, deja consacrat, poate deveni un exemplu pentru cei ce tind spre un astfel de mod de viață, sau viitorii locuitori care se vor muta aici tocmai din acest motiv. 

#SomeșulCuloarVerdeAlbastru #SomeșDeliveryApahida 

Parteneri: Primăria Comunei Apahida, ROA Cluj, Asociația Pro Apahida, Clubul de Cicloturism „Napoca”, Apele Unite ale României

Edițiile Someș Delivery Florești (2021) | Cluj-Napoca (2021) | Apahida (2022) fac parte din proiectul Someșul – Culoar Verde – Albastru inițiat de Asociațiile MiniMASS (Someș Delivery), Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil. 

Proiectul face parte din programul „Cu apele curate” implementat cu sprijinul Lidl România și își propune transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate.

#ApeleUnitealeRomâniei 

Evenimentul este susținut de rețeaua națională dezvoltată de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 / Rowmania și care cuprinde toate inițiativele din România care sunt preocupate de problematica râurilor și democratizarea accesului la apă. 

#comunitateaapei #apeleunite #haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens 

 

Instalații

Un alt fel de observator

Un alt fel de observator

Un spațiu amenajat pentru observarea păsărilor, al contemplării, înfățișându-se prin delicatețe și liniște. Observatorul de păsări, cu scopul ce îi este dat și de nume, capătă o nouă nuanță și observarea merge mai departe înspre deschiderea ochilor comunității asupra degradării pe care tot aceasta le-a făcut. Proiect câștigător al  concursului…

Plasa de schele

Plasa de schele

Ideea propunerii are în vedere atât contextul larg al zonei industriale, cât și vecinătatea apropiată, cu caracter rezidențial. Este o instalație cu multiple forme de utilizare, având ca suport structural țevi de schelă reutilizate, cu funcțiuni complementare activităților cotidiene dintr-o zonă rezidențială. Schelele capătă funcțiune prin prezența plaselor împletite, galbene,…