Expoziție Someșul – o poartă spre Ținutul Fluturelui Albastru
Asociația Plaiuri Noi propune o expoziție despre povestea unei hărți de microregiune. Povestea și harta descriu cum viața Someșului, a oamenilor de aici și a mediului înconjurător a fost interconectată în trecut și este interconectată și acum. Ținutul Fluturelui Albastru își ia denumirea sub formă metaforică, de la niște fluturi albaștri cu ciclu de viață special care au aici cea mai primitoare casă din toată Europa. Dar acești fluturi au găsit condiții prielnice pe dealurile clujene, datorită prezenței și influenței omului în ultimele sute de ani. Putem spune că în urma activităților agricole tradiționale, derulate de vechii localnici simpli și de locuitorii cetăților și castelelor din jur, mediul natural s-a schimbat și s-a șlefuit în tipul de pajiști și pășuni pe care le avem azi. Iar locuitorii aceștia s-au așezat în trecut aici datorită Someșului și a resurselor pe care le aduce el.
Și astăzi Someșul este o resursă de bază a microregiunii și este poarta de intrare spre descoperirea Ținutului Fluturelui Albastru, iar oamenii de aici, reuniți într-o Comunitate Locală, încep să reliefeze din nou fața locului. De data aceasta prin produsele și experiențele pe care le crează. La Someș Delivery cunoaștem toată această poveste prin imagini și prin discuții.
Despre Asociația Plaiuri Noi
Asociația Plaiuri Noi are convingerea că locurile se pot dezvolta și prin branduri locale care spun o poveste coerentă. Facem cercetare, promovare și activare de experiențe locale în scopul dezvoltării de branduri de loc sau de microregiuni. Începând cu anul 2020 asociația a coordonat sau a participat în mai multe proiecte regionale în Județul Cluj sau în Transilvania. Aproape toate proiectele noastre au o componentă care transformă o poveste sau o valoare locală în puncte în jurul cărore cresc inițiative și experiențe noi.
Despre Ținutul Fluturelui Albastru
Marca Ținutul Fluturelui Albastru a fost lansată în anul 2019 la capătul unui proces complex de branding realizat prin consultarea comunităților și a autorităților locale. Acum, într-un proiect de lungă durată, inițiatorii caută și aduc la un loc energii și eforturi diverse pentru a crea o destinație unică, în jurul unui simbol comun. Microregiunea este parte a județului Cluj și se întinde de-a lungul Someșului Mic, între orașele Cluj-Napoca, Gherla și Dej. Este cunoscută prin castelele sale Bánffy, ruinele Cetății Dăbâca, platoul monumentului răscoalei de la Bobâlna sau prin ”delta” creată de stufărișurile de lângă satul Sic.