Picnic și Dezbatere: Dreptul la Scăldat (parte a Atelierului de Mediu Clujul Sustenabil)

Un picnic comunitar și o baie sau o simplă răcorire a picioarelor în apă urmate de o discuție pe tema dreptului la scăldat și monitorizarea calității apei pentru uz recreativ.

Pe de o parte, înotul în Someș este o modalitate simplă și accesibilă de a conecta cu natura și de a ne recrea. Pe de altă parte, trebuie adresată o realitate importantă – calitatea apei din râul Someș, un aspect care aduce în discuție necesitatea monitorizării calității apei pentru uz recreativ. Instituirea unor standarde stricte și implementarea unui sistem eficient de testare și monitorizare sunt esențiale pentru a asigura că apa râului este sigură pentru scăldat. Aceasta ar necesita o implicare activă din partea autorităților și a organizațiilor specializate în mediu, în vederea identificării surselor de poluare și aplicării măsurilor necesare pentru a remedia situația.

Totuși, trebuie să ne întrebăm cine poartă responsabilitatea principală în această problemă. Ar trebui ca autoritățile să se implice într-un mod mai activ în monitorizarea și protecția calității apei din râul Someș? Sau ar trebui să ne implicăm cu toții contribuind la educație și conștientizare pentru a proteja acest resursă valoroasă și pentru a ne asigura că putem continua să ne bucurăm de dreptul la scăldat?

Vorbim de toate astea la un picnic comunitar la care fiecare e invitat să contribuie, de la sandwich-uri și salate proaspete, la prăjituri și fructe, luați cu voi ce încape în rucsac și haideți să ne așezăm la firul ierbii, să povestim și să ne cunoaștem mai bine!