Someș Delivery

Someș Delivery 2023 | Florești | Pentru un Someș mai verde!

Campania Someșul Culoar Verde – Albastru continuă a doua oprire a caravanei Someș Delivery la Florești. Și-n acest caz este o revenire, după ediția din 2021 când am făcut primul pas de depășire a limitelor administrative ale localităților pentru că râul Someșul Mic  nu poate fi încadrat în aceste limite. Tema deschiderii Floreștiului spre râu este un aspect foarte important pentru integrarea culoarului pe un principiu similar Clujului din zona cartierului Grigorescu.

În Florești suntem într-un moment de restart al strategiei de dezvoltare a localității. Un nou Plan Urbanistic General este în plină dezvoltare. Un pretext bun să ducem mai departe discuția despre culoarului Someșului și despre lățimea acestuia și impactul benefic pe care-l poate avea un culoar natural care depășește limitele zonei de protecție de 15-20 de metri pentru calitatea vieții în oraș și pentru creșterea rezilienței în fața schimbărilor climatice.

Ne vom bucura de Lacul artificial al Floreștiului care a dus la dezvoltarea unui ecosistem specific unei delte în amonte de acesta. Această zonă va fi locația evenimentului din 29 iulie. Floreștenii pot veni să exploreze lacul cu caiacul propriu sau cu caiacele pe care le vom pune noi la dispoziție începând cu ora 15:00. Clujenii pot veni cu bicicleta la locație printr-un tur velo care va porni la ora 10:00 din față intrării în Parcul Etnografic Romulus Vuia de pe str. Tăietura Turcului (Cluj). Pe lângă nevoia de accesibilitate la apă și pe apă cu caiace, testăm dreptul la îmbăiere și aici, și mâncăm împreună din bucatele aduse de fiecare la un picnic comunitar, explorăm împrejurimile lacului într-un tur ghidat de biologi, dezbatem lățimea culoarului verde-albastru cu Consiliul Apei.

Pe mai departe, în 1-2 septembrie mergem pentru prima dată la Gilău, unde ne vom alătura Zilelor Comunei. Apoi la final de septembrie revenim la Apahida.

___

Evenimentul face parte din campania Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2, un program organizat de Someș Delivery (Asociația MiniMASS) în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil.

Parteneri: Asociația Pentru Natură și Oameni, Transilvania Extreme Adventures

Campania Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

#SomesulCuloarVerdeAlbastru #CuApeleCurate #REsetPlastic