Tur ghidat cu specialiști ai mediului natural @ Lacul Florești & dezbatere Consiliul Apei

O plimbare în jurul lacului Florești împreună cu Monica Beldean, botanist Asociația Pentru Natură și Oameni.

Turul ghidat vă va oferi și o perspectivă cuprinzătoare asupra deltei. Veți observa fauna și flora care s-au dezvoltat în această zonă și veți învăța despre ecosistemul delicat al deltei și despre importanța conservării acesteia.

În timpul turului, specialiștii mediului natural vor fi bucuroși să răspundă întrebărilor voastre, de unde veți pleca acasă cu o înțelegere mai profundă a biodiversității locale și a necesității protejării acesteia.

Așadar, pregătiți-vă aparatele foto, nu ar strica nici să vă luați binoclurile la voi, și haideți să explorați frumusețea naturii malurilor Someșului!

De asemenea, turul ghidat va fi însoțit de o discuție despre Lățimea culoarului verde – albastru la Someș. Vom vorbi despre dimensiunea reală și ideală a lățimii malurilor verzi la râu abordând o chestionare a vecinătăților funcționale atipice care-l mărginesc. Cum putem avea o politică deschisă spre râu într-un mod real a localităților adiacente Someșului Mic?

La Florești, noul Plan Urbanistic General (PUG) este în fază de a fi finalizat, iar felul în care acesta va reglementa relația cu râul este important pentru viitorul culoarului verde – albastru. Cât de mult este ghidat acest nou PUG de un regulament care impune spații verzi, activități sportive, tranzit verde pe două roți, alei pietonale, protejarea și extinderea mediului natural existent, alături de fronturile clădirilor construite suficient de retras și fragmentat pentru a permite accesul ușor la râu?

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.